Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořad Souboj na talíři proti sobě opět postavil dva české šéfkuchaře Jana Punčocháře a Přemka Forejta. Tentokrát se utkali ve velmi zvláštní výzvě. Měli totiž převést některé z klasických českých jídel do streetfoodové formy a zároveň použít nějakou polskou ingredienci. O první část úkolu se pokusila i naše redakce.

Nadšená Farna

Polská surovina byla zvolena proto, že hostem, který tentokrát dvěma šéfkuchařům, průvodcům Souboje na talíři a porotcům soutěže MasterChef Česko vybral téma, byla Ewa Farna.

Populární zpěvačka si vaření renomovaných kuchařů užívala a neváhala ochutnat všechno, co připravovali. „To je práce snů: chodit do takových pořadů a jen žrát samý výborný věci,“ pochvalovala si zlatá Slavice z roku 2021.

Plněná paprika a segedín

S výzvou se každý s kuchařů vypořádal po svém. Jan Punčochář zvolil papriku plněnou mletým masem s rajčatovou omáčkou, kterou zjemnil stracciatellou, čerstvými rajčaty a pavoučím krabem. Aby splnil i podmínku polského elementu, tak do omáčky na flambování použil vodku. Vše naservíroval na tradiční Honzovy buchty.

Přemek Forejt zariskoval se segedínem do ruky. Na upečený bůček dal glazé z kimčchi a celý pokrm vložil do baobab napařovaných knedlíků. Polský akcent splnil bramborami se zakysanou smetanou a koprem.

Výpečky do ruky

Redakce Toprecepty.cz se rozhodla, že si pro tentokrát vyzkouší, jaké to je, stát před tak zajímavou výzvou. Jako tradiční český pokrm jsme zvolili vepřové výpečky, které jsme umístili do bagety, čímž jsme z populárního pečeného masa udělali jakýsi streetfood. Přidali jsme dip ze zakysané smetany, osmažené cibule a nakládaných okurek. Výsledek překvapil nejen svou skvělou chutí, ale také nenáročností na přípravu.

Bageta s výpečky a cibulovým dipem

Na přípravu dvou porcí netradičního „streetfoodového“ pokrmu budete potřebovat: na výpečky - 300 g vepřové krkovice, 200 vepřového boku, 2 vetší cibule, 6 stroužků česneku, lžičku soli, lžičku pepře, lžičku kmínu, lžičku sušeného česneku, lžičku sušené cibule, lžičku sladké papriky, na dip: 80 ml zakysané smetany, 1 střední cibuli, nakrájenou a osmaženou dozlatova, dvě sterilované okurky 6-9 cm, sůl. Dále: cibulovou bagetu

Jak na to?

  1. Krkovici a bůček nakrájejte na středně velké kostky, které vložíte do pekáče.
  2. Cibuli nakrájejte na měsíčky a obložte ji po dně pekáče, česnek rozmačkejte a potřete jím maso. Okořeňte ho solí, pepřem, kmínem, mletou sladkou paprikou, sušenou cibulí a česnekem.
  3. Pečte v troubě rozehřáté na 200 stupňů prvních 20 minut, poté snižte teplotu na 160 stupňů a pokračujte v pečení dalších 100 minut.
  4. Maso nepodlévejte ani nezakrývejte.
  5. Po dvou hodinách je maso krásně propečené a na jeho tučných okrajích vzniknou „škvarky“.
  6. Než se maso upeče, připravte si dip. V misce zamíchejte zakysanou smetanu se smaženou cibulí. Přidejte nadrobno nakrájené okurky a lehce osolte.
  7. Bagetu rozřízněte napůl, potřete dipem, na něj dejte upečené maso, znova potřete dipem a přiklopte. Ihned servírujte.

Jak probíhalo natáčení Souboje na talíři zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Souboj na talíři - Česká klasika jako streetfood

Ukázat 13 fotografií

Vyzkoušejte i výpečky z vepřové pečeně. Jak na to se dozvíte v našem videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více