Bezlepkové kremrole

Suroviny

100 g bezlepkové mouky Adveni fialová
100 g bezlepkové mouky Adveni modrá
200 g bezlepkové mouky Adveni zelená
1 ztužený tuk (Omega)
16 PL studené vody
1 PL octa
špetka soli
1 vejce na potření
Na naplnění:
Jedna smetana ke šlehání vyšlehaná s jedním ztužovačem a jednou čajovou lžičkou moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Na vál připravíme mouku a na hrubém struhadle nastrouháme tuk. Po několika strouhnutí je praktické jej obalit v mouce, aby se nelepil na struhadlo. Při strouhání tuk lehce rukou vmíchávám do mouky, aby se každá slzička obalila.

  2. Nakonec po lžících vmícháme vodu s octem.

  3. Těsto zpracováváme rychle a ne dlouho. Nepotřebujeme, aby se tuk úplně zapracoval do těsta, ale aby v něm zůstaly drobné kousky.

  4. Nakonec jej s pomocí podsypávání moukou rozválíme na slabo.

  5. Rádlem na pizzu uděláme dlouhé proužky, které pak lehce na šikmo namotáváme na trubičky.

  6. Nakonec je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 200° cca 15 minut do zezlátnutí.

  7. Po vychladnutí plníme ušlehanou smetanou a nebo dle chuti. Nakonec lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Dcera měla chuť na kremrole, přemýšlela jsem jak na to. Kupované listové bezlepkové těsto stojí za prd. Na domácí nemám odvahu, aby neskončilo v koši. Pak se mi vybavil jeden hodně starý recept na štrúdlové těsto lepkové. A tak jsem ho zkusila v bezlepkové podobě a funguje to. Není to jakože úplně listové těsto, ale je křehké a plně vyhovující.

Zpracovala jsem na kremrolky pouze půlku těsta a druhou si uložila do mrazáku, buď na příští kremrole, nebo závin a nebo třeba plněné šátečky.

Asi ne každému bude vyhovovat ztužený tuk. Také jej normálně nepoužívám, ale jednou za čas v tom nevidím problém.

Komentáře k receptu Bezlepkové kremrole

K receptu nejsou žádné komentáře.