Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Mezi tradiční novoroční pokrmy patří čočka, která by nám měla zajistit dostatečný přísun peněz v nadcházejícím roce. Pokud vás již omrzela čočka na kyselo, vyzkoušejte arabský pokrm Mžaddra, který vás překvapí svojí příjemnou chutí a vůní.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 856 kJ / 1 878 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,23 g |
Tuky | 31,01 g |
Vláknina | 61,82 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,02 g |
Sacharidy | 304,29 g |
Postup přípravy
Můžeme podávat s lžící hustého jogurtu.
Zveřejněno 1. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDjJ
Moje poznámka
Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDjJ
Nejnovější recepty
Palačinková růže
Přidáno před 2 hodinami
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 19 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 20 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Svally_Krakonos před 2 minutami
Tiramisu od babičky
Anny12 před 21 minutami
Chlupaté knedlíky
breha@email.cz před 22 minutami
Masová směs na špagety
MiroslavB před 1 hodinou
Pikantní medová žebra
Alenas23 před 7 hodinami
Bramborová polévka s houbami
martina.mickova88 před 10 hodinami
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 11 hodinami
Krupicová kaše
Veronika_1 před 11 hodinami
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 12 hodinami
Suroviny:
čočka zelená,
rýže basmati,
cibule,
kurkuma,
skořice mletá,
koření nové koření mleté,
římský kmín mletý,
cukr,
mouka hladká,
olej slunečnicový,
olej olivový,
koriandr čerstvý,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (11)
Je tu ale jeste jeden aspekt, nerada bych nekomu tady lezla do zeli a upravovala mu recept. Ted jsem to 2x udelala, treba jsem i nekoho nastvala.
Myslím, že by bylo super, kdybys mohla ty své znalosti sepsat a po dohodě s adminy článek dát např. do zdejšího Magazínu. Tady u receptu to, bohužel, zapadne.
Ještě jednou - díky za inspiraci, v poslední době mě arabská kuchyně zajímá čím dál víc
1 dil muskatovy orisek, 1 díl hrebiček, jeden díl pepř černý, 1 díl pepř bílý, 1 díl skořice, 1 díl římský kmín, 1 díl kari koření. Ideálně koření čerstvě mleté.
Používám i do ruznych arabskych jidel.
složení :
muškátového oříšku,
hřebíčku,
pepře,
bílého pepře,
skořice,
římského kmínu,
kari koření
sumah
kardamon
a můžeme podle chuti přidat červenou papriku.
_____________________________________________________________
Všechno společně semeleme a důkladně promícháme.
Směs arabského koření používaná hlavně v zemích okolo Perského zálivu. Obvykle koření krátce orestujeme na másle, aby rozvinulo vůni a chuť. Používáme na maso, nejlépe jehněčí a skopové, na tučnější ryby, do polévek, čočky, rýže a při dušení lilků, rajčat aj.
(Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce celých bobulek nového koření,
4 lžíce papriky,
2 lžíce semínek koriandru,
2 lžičky mleté skořice,
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
Před použitím se tradičně směs osmaží na másle.
Skladovat ve vzduchotěsně uzavřené skleničce bez slunečního světla. Koření ztratí časem na síle, ale při správném skladování vydrží mnoho měsíců.
P.S. baha'r v arabštině znamená pepř. Baha'rat znamená koření. Je to směs velice mnohostranná a používá se v různých pokrmech.
Toto koření můžete koupit na trzích a v obchodech Středního Východu, avšak je víc jak snadné si ho připravit doma. Existuje však mnoho variant na základní směs pepře s novým kořením. Některá mohou obsahovat papriku, semínka koriandru, hřebíček, kůru casie (podřád skořice, se kterou je botanicky spřízněný), sumac, muškátový oříšek, římský kmín, nebo semínka cardamomu. Chcete-li, můžete si pohrát se směsí přidáním některých uvedených koření ;o)
TIP: Muže se použít na jehněčí, kuře, olejnatou rybu, nebo špetka do polévky, dušených rajčat, čočky, lilků atd. Obvykle se směs před použitím na chvíli osmaží v másle.
Původní kuchyní tohoto receptu je Sýrie
_______________________________________________________________________________
Ingredience
1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku,
1 polévková lžíce kardamomu,
3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu),
2 polévkové lžíce skořice,
2 polévkové lžíce koriandru,
2 polévkové lžíce hřebíčku,
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce sladké papriky (nepouzivam a do smesi nepridam)
______________________________________________________________________________RECEPTY ___
Ve skleněné míse smíchat olivový olej, citron, cibuli, skořici, cardamom, tymián, sůl, pepř, římský kmín, baharat a papriku. Vložit tam kokrájené maso a v chladničce přikryté ho marinovat asi 6 hodin. Sem tam promíchat.
______________________________________________________________________________