Arabské rizoto

Drůbeží maso Doba přípravy: 2 hodiny 19 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: 2 hodiny 19 názorů

Suroviny

Na vývar:
8 ks kuřecích stehen (pouze dolní špalíčky)
1 mrkev
1 větší cibule
3 stroužky česneku
kousek řapíkatého celeru
petrželová nať
2 lžičky soli
celý pepř
Na rizoto:
5 mrkví
1 menší květák
1 lilek
3 střední brambory
2,5 hrnku rýže
1 vrchovatá lžička koření 7 koření (lze nahradit mletou směsí hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na vývar očistíme, omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (lehce nad uroven masa), přivedeme k varu, ztlumime na minimum a pozvolna vaříme 1 hodinu.

  2. Než se uvaří vývar, připravíme si suroviny na rizoto. Lilek a brambory po očistěni nakrájíme na větší kostky, mrkev na silné proužky. Květák rozdělíme na růžičky. Lilek osolíme a necháme 20 minut vypotit.

  3. Mezitím všechnu syrovou zeleninu osmažíme ve větší vrstvě oleje dozlatova.

  4. Stejným způsobem osmažíme i vypocený lilek. Osmaženou zeleninu přendáme na papirový ubrousek, necháme okapat přebytečný olej.

  5. Z uvařeného vývaru vyndáme kousky kuřete a cibuli, necháme okapat. Vývar přecedíme.

  6. Částečně zchladlá kuřecí stehna osmažíme stejnym zpusobem, jako jsme smažili zeleninu, dozlatova. Přendáme na papirový ubrousek a necháme odkapat tuk.

  7. Rýži důkladně propláchneme studenou i teplou vodou, dáme do hrnce s vyššim okrajem, přidáme osmaženou zeleninu, cibuli z vývaru, koření, sůl, promicháme a zalijeme kuřecím vývarem (lehce nad úroveň zeleniny a rýže). Dle potřeby dále podléváme vývarem. Pod pokličkou vaříme do změknutí rýže cca 40 minut. Behem vareni asi 2x promichame.

  8. Nakonec přidáme osmažená kuřecí stehna.
    Podáváme s kopečkem zakysané smetany.

Poznámka od kuchařky

Pokud zbyde vývar, mně vždy trochu zbyde, můžeme udělat drůbeží polévku. Nakrájíme uvařený řapíkatý celer a mrkev (z vývaru), přidáme maso z jednoho stehýnka a zvlášť uvařené vlasové nudle.

Komentáře k receptu Arabské rizoto

  • Radulinka6 Radulinka6(neregistrovaný)

    Určitě to zítra vyzkouším,všechny ingredience mám,rizoto milujeme,tak to zkusím podle tebe.Dám zítra vědět,jak chutnalo.:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jůů:-Oto je paráda a foto moc krásné:-K+11:-p:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Taky se těším na další izraelské recepty;-). Já bych si dala tohle i bez toho kuřete.:yes:

    Odpovědět

  • rimanka rimanka

    mnam...o víkendu to uvařím. bylo by super, kdybyste sem dala víc takovýchto cizokrajných receptů. ve vašem profilu jsem si přečetla, že žijete v izraeli. tak se budu t´ěšit na další jídla od vás a zdravím do dálavy.

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    spagetka: Smesi sedmi koreni u nas existuje vice druhu, ale tato je ma nejoblibenejsi, jinou nepouzivam.

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :-O:-O to by mi určitě moc chutnalo :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    aisha: supééér, to půjde doma smíchat :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    spagetka: U nas se hodne pouziva voda z ruzi. Pouziva se na pripravu moucniku a v lekarstvi.

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    spagetka: Doplnila jsem to koreni, slozeni je trochu jine nez pises.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jé prosímtě to koření - je to tohle? Nebo dej prosím složení toho 7 koření, ale na webu jsem našla toto - Kokosový olej, máslo Karité, vonné esence: 7 koření (Geranium, zázvor, skořice, anýz, hřebíček, kardamom a růže). Bez parabenu.
    Geranium je výtažek získaný z pelargonií, zíráááám :-O:-O:-O:-O- jukněte http://www.spektrumzdravi.cz/diagnoza/stres/gerani...

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Je ochuceno vyvarem, pak osmazeno, takze trosku s kurcickou. V kombinaci s rizotem a zakysankou nam takhle chutna ;-);-)

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    To je hodně zajímavý, já dělám rizoto se zeleninou kořenovou, dávám zeleniny hodně, ale tohle je něco jiného. U nás bylo rizoto na konci minulého týdne, tak teď honem né, ale příště vyzkouším to tvoje, už ho mám vytištěný.:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    aisha: To má to kuřecí stehno po uvaření ješté nějakou chuť??? :-(

    Odpovědět

  • aisha aisha (autorka receptu)

    Vsem moc dekuji za komentare..:-K:-K

    Odpovědět

  • misza misza

    Moc hezký recept.:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: arabske recepty cizokrajná zelenina cizokrajné recepty lilek rizoto rizoto lilek rizoto s lilkem lilkové rizoto rizoto s kořenovou zeleninou lilek rizotzo rizoto z lilku cizokrajná kořenová zelenina cizokrajná kořenová zelenina cizokrajný recept arabské kuřecí rizeto risoto s lilkem arabská zelenina české rizoto recepty arabské jídlo a suroviny lilkove risoto rizoto recept