Hamburská vepřová kýta

Suroviny

1 kg vepřové kýty (já ale použila plec)
kyselé okurky
1 párek
3 mrkve
1/2 celeru
petržel
malá cibule
nové koření
celý pepř
bobkový list
sůl
100 g slaniny
smetana
citron
lžíce hladké mouky
1 lžička hořčice
cukr
olej
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme nakrájenými okurkami, částí slaniny a párkem. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje a lžíci másla, přidáme kostičky zbylé slaniny a necháme chvíli opékat. Přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a všechno koření a smažíme asi 5 minut.

  2. Vložíme maso a zprudka ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou, přikryjeme a dusíme. Měkké maso vyjmeme, rozmícháme mouku v trošce studené vody, přilijeme k omáčce a provaříme.

  3. Nakonec zjemníme smetanou, dochutíme citronem, cukrem, můžeme přidat lžičku hořčice. Omáčku rozmixujeme. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkem.

Komentáře k receptu Hamburská vepřová kýta

  • radekhk radekhk

    No tahle omáčka se vaří napříč republikou a bude to podobné jako s gulášem či svíčkovou,každý má zaručeně ten nejlepší recept a vychytávku,,,,potom něco káže norma jak ji tu někdo zmíňuje a něco jiného jsou různé přídavky-někdo rád víc zeleniny,jinéj nemusí špek atd...Za mne nikdy se nemá ani náznakem podobat svíčkové na smetaně,má být spíš smetanová s chutí po mase a s vložkou okurek a šunky,ale spíš neutrální-né nějak výrazně zauzenou...tenhle recept je z těch lepších i když já koření zásadně do sítka (mixer ho ne vždy úplně rozbije a mám doma frňáky na kousky koření,ale to jen na okraj) za mne :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Maty637: děkuju za krásný komentář, mám radost:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Maty637 Maty637

    Dnes jsem dělal poprvé s menšími úpravami. Nedával jsem párek, jenom jsem prošpikoval okurkou a slaninou. A nedával jsem mouku. Omáčka byla sama o sobě dost hustá. Nakonec jsem do omáčky přidal nakrajenou okurku a šunku. A....
    Přivodil jsem si gastroorgasmus.:-O
    Omáčka byla absolutně skvělá. Relativně nenáročné na přípravu a výsledek ohromující.

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Wikki: moc mě to těší - děkuju:-K

    Odpovědět

  • Wikki Wikki

    Dnes dělám opět k obědu. Pro změnu s kuřecím masem, u nás má omáčka velký úspěch.:yes:

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Metempsicosi: já dávám vždycky smetanu na šlehání - min. 33%. :-8 Mně přijde, že smetana na vaření - 12% jídlu vůbec nic nedá,:-) ale záleží na každém, jakou si vybere. Ta na šlehání rozhodně omáčku víc ohladí, zjemní. ;-)

    Odpovědět

  • Metempsicosi Metempsicosi

    Dobrý den. Mohu se prosím zeptat jakou dáváte smetanu? Myslím kolika procentní? Moc děkuji za odpověď. :-)

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Kike Ciperka: moc děkuji, mám radost, že se u vás recept zabydlel;-):-)

    Odpovědět

  • Kike Ciperka Kike Ciperka

    Dělám už po páté podle tohohle receptu:-) a fakt TOP!<3<3
    Přidávám víc zeleniny , protože to hned zmizne z hrnce :-D
    Dnes jsem to udělala na oběd a k tomu těstoviny to dcera miluje !<3:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hospodyne: Neříkám, že staré normy jsou špatné, ale že není nic špatného neřídit se jimi do puntíku. Není to přece zákon! Už proto, že suroviny nejsou nikdy úplně totožné chuti (mrkev, víno, hořčice ad.) a jídlo chutná v konečném výsledku vždy o fousek jinak. Pokud mám pocit, že je málo slané, tak ho přisolím, i když norma mi udává množství soli (ale i sůl je každá trochu jinak "slaná"). Pokud si myslím, že maso je málo měkké, tak ho peču déle, než mi recept doporučuje atd. atd.
    Opravdu nechápu připomínky typu norma z roku toho a toho stanoví, že hamburská se musí připravovat z vepřové kýty, tak se nesmí připravovat z plecka! Proč? "Svíčkovou" taky většina z nás nedělá z hovězí svíčkové a dost pochybuju o tom, že ji tak dříve v restauracích připravovali. Ani dnes, ani dříve - nepamatuji si, že bych ji někde takhle připravenou jedla. ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    To já zas Receptury.... s láskou opečovávám, nejednou mi vytrhly trn z paty, když vařím pro hodně lidí. Myslím, že hospodská strava neblahé paměti nebyla o špatných normách či surovinách, ale o špatných kuchařích. A ti , bohužel, nevymřeli dodneška.
    PS: některé zdejší "inovace" klasických receptů jsou docela pozoruhodné:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    maris: Nepochybně, ale proč bychom podle nich museli vařit ještě dnes a doma! Že by se nám tak stýskalo po hospodách v časech minulých ...... :-?

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    Dajda: máš pravdu, ale já jsem s tou normou reagovala na skutečnost, že stoudman skládal zkoušku, jak uvádí, v roce 1968 a tehdy normy platily;-):-8.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    maris: stoudman: Upřímně řečeno, copak jsou nějaké normy z časů už poněkud minulých zákon, jejž je nutné dodržovat do písmene? Kdyby tomu tak bylo, nejspíše by mnoho jídel vůbec nespatřilo světlo světa, protože by to blokovalo jakoukoliv kuchařovu snahu o inovaci. Z kýty nebo z plecka (taky bych mu dala přednost), s vínem nebo s hořčicí, se smetanou nebo se šlehačkou (raději se smetanou, proč dělat jídlo zbytečně tučným) - není to jedno? Není spíše podstatné to, že suroviny budou kvalitní a že vznikne chutné jídlo, i když - jak píše maris - si ho každý dochutí trochu jinak? Nezáleží více na umu kuchaře než na perfektním dodržení litery celostátních norem?

    Odpovědět

  • maris maris (autorka receptu)

    stoudman: ráda věřím, že jste u zkoušky uspěl na výbornou;-). Já jsem si ten recept nevymyslela, je to recept všeobecně známý, ale po těch letech pravdu nemohu říct, z jaké kuchařky jsem čerpala. Vaše varianta je určitě výborná.
    Pro zajímavost přidávám fotku z tehdejších celostátních norem - Hamburská má číslo 13108, kde se hořčice uvádí, ale víno ne. ;-):-)
    Každý si ale recept uvaří tak, jak mu to a jeho strávníkům chutná. U těchto známých receptů se ale snažím držet co nejvíce originálu.;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 7 9

Tématické fráze: hamburská omáčka veprova kyta vepřová kýta recepty recepty z vepřové kýty hamburská pečeně hamburska omacka recept vepřová kýta recept recepty vepřová kýta recept na hamburskou kýtu recept veprova kyta hamburska veprova pecene omáčka z vepřové kýty kýta hamburska veprova omacka recept na hamburskou omáčku vepřová kýta omáčka kýta recepty recepty z kýty omacka z kyty recept z vepřove kýty