Pampeliškový sirup podle Elišky
Louka plná žlutých pampeliškových květu lahodí našemu oku. Květy však mají své využití v kuchyni, připravit z nich můžeme třeba sirup, kterým si můžeme osladit čaj, nebo z něj připravit šťávu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z pampeliškových květu odstraníme všechnu zeleň, necháme pouze žluté květy. Poté je postříkáme vodou a necháme aspoň půl hodiny odpočinout, aby nám vylezl všechen hmyz.
Krok 2: Dáme vařit vodu. Do horké vody přidáme kyselinu citronovou. Vodu převaříme a necháme vychladnout.
Krok 3: Pampelišky dáme do studené převařené vody, nakrájíme citron na kolečka a přidáme k pampeliškám. Pod pokličkou necháme 24 hodin louhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme směs přes plátýnko a pořádně vymačkáme všechnu šťávu do hrnce.
Krok 5: Poté přidáme cukr a zahříváme (zhruba na teplotu 80 °C) dokud se zcela nerozpustí.
Krok 6: Sirup přelévame do sterilizované lahve a otočíme dnem vzhůru. Až sirup vychladne dáme zavařit při teplotě 75°C na 20 min.
Krok 7: Potom opět otočíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout (pokud víte že sirup chcete rovnou využít, není potřeba zavařovat).
Zveřejněno 29. 4. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Moje poznámka
Pampeliškový sirup podle Elišky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/689KQ
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 6 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 10 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 20 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 20 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 6 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 7 hodinami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 8 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 8 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 8 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 9 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 10 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 11 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 13 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 13 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
voda,
citron bio,
cukr,
kyselina citronová
Komentáře (3)