Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mramorová bábovka šlehačková

Vláčná, načechraná, voňavá, vypadá skvěle a k přípravě nepotřebujeme mnoho přísad. Přesně taková je tato mramorová kráska. Těsto je šlehané, piškotové, ale přesto není bábovka suchá.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaKulicka MiskaKulicka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 217 kJ /
3 637 kcal
Bílkoviny97,38 g
Tuky144,96 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 1,85 g
Sodík 692 mg
Sůl1,56 g
Sacharidy479,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu důkladně vymažeme olejem a vysypeme moukou. Rošt v troubě vložíme na nejnižší úroveň a troubu předehřejeme na 160 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh. Krok 3: V misce rozmícháme žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec opatrně vmícháme sníh. Krok 4: Kakao smícháme s vodou a promícháme na pastu. Krok 5: Zhruba třetinu těsta (400 g) přelijeme do menší mísy a smícháme s kakaovou pastou. Krok 6: Do připravené formy střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto. Já dávám tři vrstvy světlé a dvě tmavé. Těsto krátce projedeme špejlí cik cak, aby se při pečení vytvořilo pěkné mramorování. Krok 7: Bábovku vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 45–50 minut. Zhruba v polovině pečení přikryjeme formu alobalem, aby bábovka nebyla příliš tmavá. Před koncem pečení špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo. Krok 8: Hotovou bábovku vyndáme z trouby a necháme 20 minut odpočívat. Poté ji opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Jak vyklopit bábovku, které se nechce z formy?

Zveřejněno 8. 7. 2024

Poznámka autorky MiskaKulicka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mramorová bábovka šlehačková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G68Dr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mramorová bábovka šlehačková

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G68Dr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pro mě nejlepší mramorová bábovka, jakou jsem kdy pekla. Pekla jsem ji na návštěvu k babičce a všem moc chutnala. Do těsta jsem přidala citronovou kůru a vanilku. Pekla jsem v keramické formě na 170 °C 65 minut.

pavlina.simr: Pavlí tak od tebe taková pochvala tuplem potěší, moc děkuji 😍😍

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Moc dobrá, vláčná bábovečka. 😋😃
Mám sice asi menší formu, protože středem mi trocha těsta vytekla, nic neva! 😊 A nemám ji tak pěkně mramorovou, neb jsem dala kakao ke 2/3 těsta. 😄 Ale dobrá je i tak a příště bude snad i krásná… 🙏👌😃

Moanka: Máte ji krásnou a více kakaa vůbec nevadí! 😍 Děkuji za vyzkoušení, zpětnou vazbu a pěknou fotku

Moc pěkná a určitě i chutná… <3

Dlouho jsem hledala recept na šlehačkovou bábovku, ten Váš mě zaujal. Máte krásně srozumitelně rozepsaný postup, to se mi líbí. Myslím, že neodolám a hned zítra ji vyzkouším :-D Děkuji

Suroviny:
vejce, cukr krupice, smetana ke šlehání, mouka hladká, kypřící prášek do pečiva, kakao, voda, olej, mouka hrubá, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu