Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Hraběnčiny řezy patří mezi vůbec nejoblíbenější moučníky a je vhodný i pro slavnostní příležitosti. Recept je malinko náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Jablečná náplň je plná vlašských ořechů a ovoněná skořicí a rumovým cukrem.
Suroviny pro 1 plech
pekáček 23x35 cm
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 726 kJ / 6 149 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 109,44 g |
Tuky | 334,80 g |
Vláknina | 42,10 g |
Cholesterol | 1,39 g |
Sodík | 518 mg |
Sůl | 1,35 g |
Sacharidy | 653,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky s cukrem a povoleným máslem utřeme do světlé pěny.
Krok 2: Přisypeme mouku s kypřicím práškem, přidáme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Není až tak tuhé, že by šlo snadno vyválet.
Krok 3: Třetinu těsta dáme do mrazáku. Zbylé těsto namačkáme na dno pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Krok 4: Ořechy nasekáme a polovinu jich nasypeme na těsto.
Krok 5: Jablka oloupeme a nastrouháme. Rozprostřeme do pekáčku na těsto, posypeme skořicí a cukrem s příchutí rumu. Navrch nasypeme zbylé ořechy.
Krok 6: Na další vrstvu vyšleháme sníh, nejlépe ze 6 bílků. Ty začneme šlehat se špetkou soli, pak přisypeme cukr a přidáme i škrob. Nakonec přimícháme ocet.
Krok 7: Sníh rovnoměrně natřeme na jablka.
Krok 8: Nakonec navrch nastrouháme zbylé těsto z mrazáku.
Krok 9: Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Krok 10: Koláč krájíme až po vychladnutí. Potom jej posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 13. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNYoA
Moje poznámka
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PNYoA
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 3 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 4 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka
brtna před 59 minutami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 1 hodinou
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 2 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 4 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 5 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 5 hodinami
Suroviny:
žloutek,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
kypřící prášek do pečiva,
smetana,
jablko,
skořice mletá,
cukr,
ořechy vlašské,
bílek,
sůl,
cukr krupice,
ocet vinný,
škrob bramborový,
cukr moučkový
Komentáře (5)
Zdravím, a přeji pohodu…