Sváteční krůta s nádivkou
Sváteční pečená krůta může být tou pravou delikatesou pro vaši rodinnou sešlost. Příprava je sice časově náročnější, ale co se týče výsledné chuti, všichni si přijdou na své. Nádivka z krůty je vynikající a maso je šťavnaté a voňavé.
Postup přípravy
Krok 1: Krůtu očistíme, před kloubem nařízneme stehna a vytaháme šlachy. Poté ji nasolíme a přes noc necháme odležet v lednici. Aby krůta nebyla suchá, uděláme do prsou a stehen úzkým nožem vpich a vložíme špalíček špeku.
Krok 2: Na nádivku nakrájíme veku na kostky. Zalijeme ji smetanou. Pokud použijeme starší pečivo, přilijeme trochu mléka a necháme nasáknout.
Krok 3: Jablka oloupeme a také nakrájíme na kostky. Přidáme je k housce spolu se žloutky, nasekanou petrželkou a nasekanými ořechy. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně zapracujeme do nádivky. Nádivkou plníme krůtu. Otvor můžeme zašít kuchyňskou nití.
Krok 4: Krůtu podlijeme vodou a přidáme máslo. Pečeme zakrytou při 180 °C asi hodinu . Pak sundáme poklici, snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme asi 90 minut dozlatova. Při pečení krůtu přeléváme vypečenou šťávou, případně dolijeme horkou vodu. Z okrajů pekáče seškrabujeme připečenou šťávu, aby měla pěknou barvu.
Krok 5: Porcování: Křídla odstřihneme u těla krůty. Stehna odkrojíme v kloubu a krůtu přestřihneme v místech pod křídly, tím získáme prsa a záda. Prsa odkrojíme od kosti a nakrájíme na plátky. Hřbet rozstříháme na 3–4 kusy.
Zveřejněno 8. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sváteční krůta s nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpBZq
Moje poznámka
Sváteční krůta s nádivkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpBZq
Nejnovější recepty
Košíčky s třešněmi
Přidáno před 17 hodinami
Pohár s třešněmi à la tiramisu
Přidáno před 17 hodinami
Jahodovo-jogurtový pohár
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa se zeleninovou omáčkou s tuňákem
Přidáno před 19 hodinami
Rychlý litý koláč s třešněmi a drobenkou
Přidáno před 22 hodinami
Fazole podle Gabči
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brusinky z rybízu
Vlasti80 před 1 hodinou
Marmeláda z červeného rybízu
Vlasti80 před 2 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
Radka61 před 3 hodinami
Tvarohová bublanina
JanaK24 před 4 hodinami
Kedlubnový salát s mrkví
Mamma před 4 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Zsuzsu1 před 15 hodinami
Rýžová polévka pro začátečníky
Jan Nemec před 15 hodinami
Banánový chléb (Banana bread)
Lunaskira před 16 hodinami
Jablková buchta s tvarohem
Vladislav. před 19 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
Jamca před 19 hodinami
Suroviny:
krůta,
sůl,
špek,
veka,
smetana,
jablko,
vejce,
petrželka,
ořechy vlašské,
máslo,
květ muškátový,
pepř bílý mletý
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.