Grilovaná vepřová žebírka
Grilovaná vepřová žebírka, to je jídlo pro pořádné chlapáky. Křehké a šťavnaté maso, okořeněné barbecue kořením, vaše drahá polovička určitě ocení. K žebírkům podáváme vychlazené pivo.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve je nutné z žeber odstranit tenkou blánu na spodní straně. Tento krok rozhodně nevynecháváme, jinak by mohla být textura masa při jídle nepříjemná. Dáváme pozor, abychom při sundávání blány nepoškodili samotné maso.
Krok 2: Žebra potřeme slabou vrstvou hořčice – ta pomůže směsi koření lépe přilnout k masu. Poté je rovnoměrně zasypeme oblíbeným barbecue kořením. Pokud už směs obsahuje sůl, není třeba ji přidávat zvlášť. Nezapomeneme okořenit také boky žeber, aby chuť pronikla do masa ze všech stran.
Krok 3: Gril předehřejeme na 120 °C. Žebra umístíme na rošt a necháme je pomalu grilovat přibližně 4 hodiny. Pro kontrolu teploty je ideální použít bezdrátovou termosondu, kterou zapíchneme do masa v úrovni roštu.
Krok 4: Po zhruba 3 hodinách žebra přemístíme na alobal, posypeme je cukrem, přidáme pár kousků másla a pevně je zabalíme. Tento krok zajistí ještě šťavnatější a lahodnější výsledek. Zabalená žebra vrátíme na gril a necháme je dojít další 1 hodinu.
Krok 5: Po uplynutí této doby maso vyjmeme z alobalu a potřeme barbecue omáčkou. Položíme zpět na rošt a necháme ještě přibližně 30 minut dopékat, aby se omáčka krásně zkaramelizovala a vytvořila lahodnou glazuru.
Krok 6: Hotová žebra poznáte podle dvou znaků - maso by se mělo stáhnout přibližně o centimetr od kosti a při jemném zatáhnutí by se mělo snadno od sebe oddělit. Pokud se to děje, máme hotovo.
Zveřejněno 27. 2. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná vepřová žebírka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6ELK
Moje poznámka
Grilovaná vepřová žebírka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6ELK
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 5 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 10 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sekaná pečeně
bobnak před 57 minutami
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 1 hodinou
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 1 hodinou
Candát po vsetínsku
Mirrika před 1 hodinou
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 1 hodinou
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 2 hodinami
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 2 hodinami
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 2 hodinami
Šunkofleky
Kajkajak před 2 hodinami
Suroviny:
žebra vepřová,
hořčice,
koření barbecue,
máslo,
cukr
Komentáře (1)