Srnčí svíčková

suslajda Kuchařka: suslajda

Jiné maso 15 názorů

Suroviny

750 g srnčí plece
200 g uzené slaniny
2 mrkve
1 petržel
1/4 většího celeru
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
celý pepř
2 lžíce cukru
1/2 citronu
1/2 litru vlažné vody
1 gurmánský hovězí bujon od Maggi
podle chuti sůl
1 smetana na vaření
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme, zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, maso na výpeku opečeme.

  2. Když je maso opečené, vyndáme ho. Do výpeku dáme koření a necháme chvilku restovat. Krásně to ten základ ovoní.

  3. Přidáme cibuli nakrájenou na drobno a očištěnou zeleninu, nakrájenou na kostičky, restujeme, až zelenina krásně zhnědne. Pak přidáme 2 PL cukru, ještě chvilku restujeme, přidáme citronovou šťávu, promícháme, vložíme maso, osolíme, podlijeme vlažnou vodou, přidáme bujon a dusíme, až je maso měkké. Vyndáme, uchováme v teple.

  4. Koření vybereme, zeleninu propasírujeme, zalijeme smetanou a provaříme. Maso nakrájíme a vrátíme do omáčky, necháme prohřát a podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 64 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Srnčí svíčková

  • Durdas Durdas

    Právě jsem dílo dokonala dle receptu a musím Vám (i sobě) ho moc pochválit. Lepší svíčkovou jsem snad nejedla. Jen omáčka je trochu říší ale bojím se, že by po zahuštění změnila chuť a za to mi to nestojí ;-) Takže dekuji a rozhodně doporučuji :yes::-K

    Odpovědět

  • Jana Mazurková Jana Mazurková(neregistrovaný)

    budu poprvé dělat svíčkovou se srnčího a dělám ji podle autora sodovka jsem zvědavá ,příšti týden dám vědět:-)

    Odpovědět

  • Josef Josef(neregistrovaný)

    Muzete mi poslat tento recepis na meil ? dik;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Josef Čech:Mám asi ještě 8 kilo srnčího a docházejí mi recepty.Tu zeleninku vařit jenom ve vodě nebo ve vývaru. V jakém poměru dát zeleninu z vývaru a zeleninu do pekáčku k masu?:-p

    Odpovědět

  • Josef Čech Josef Čech(neregistrovaný)

    Vypadá ta svíce velice dobře dělám ji podobně,maso používám falešnou svíčkovou kterou prošpikuji a nechám v mořidle dva dny přidám k tomu mořidlu velkou sklenici Halaly,nedávám hořčici maso peču se zeleninou tři hodiny, část zeleniny uvařím-celer mrkev petržel,po třech hodinkách vyjmu maso a smíchám zeleninu z pekáče a vařenou v hrnci a propasíruji, vyjmu koření a zbytky po pasírování rozmixuji přidám smetanu dochutím cukr citron a trošku převařeného Bzeneckého octa popř.přidám karamel z přepáleného cukru na barvu.Jinak kdyby měl někdo zájem každou první sobotu v Září je na Červeném hrádku u Chomutova mistrovství ve vaření svíčkové-už mám tři diplomy,lze nahlédnout na MS ve svíčkové Červený hrádek

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Sodovko, mám od babičky stejný nálev a je výborný, takže pro např. hovězí kýtu vřele doporučuji.Taktéž přidávám do výpeku k zelenině hořčici a cukr (popř. ocet nebo plátky citronu), ochucený výpek nám pak ulehčí práci s dochucováním v závěru.
    V poslední době ale vařím svíčkovou z tzv. falešné svíčkové a tu nenakládám do láku, ale pouze opepřím, vetřu čerstvě drcené koření (bobk.list, nové koření, špetka tymiánu)a zaleji přepuštěným máslem a nechám v chladu odležet.Nikdy nevařím, ale vždy peču, ale to už je o zvyku;-).

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Když přidávám komentář ve kterém popisuji určité zkušenosti, tak to neznamená, že kritizuji recept. :-)) Vím velice dobře, že zejména na svíčkovou jsou různé postupy a každý ji dělá podle svého receptu. ;-) Proto je velká škoda, že v komentářích se málokdo zmiňuje o různých vychytávkách... Člověk se učí celý život a myslím si, že zejména mladé kuchařinky uvítají jakoukoliv drobnost navíc, která recept doplní. Doplnění, ale neznamená kritika receptu. :-)) To již záleží na každým, jestli se bude striktně držet receptu, anebo něco pozmění podle komentářů. I já bych si ráda v komentářích přečetla, jak někdo jiný nakládá maso na svíčkovou.:-) I na stará kolena se ráda přiučím. :-))

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Hani, svíčková vypadá velmi lákavě:-D:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Každý má svůj postup a každý může být super.:-p;-) Jajajaaaj, dala bych si;-)

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    Sodovka:Taky někdy nakládám i když trochu jinak irčitě vyzkouším i podle tebe děkuji

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    Jana Remkova:Jani občas dostaneme od známého jinak ti děkuji:-*

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Maso na svíčkovou (hovězí i srnčí) nakládám do mořidla. Ta práce navíc stojí za to. :yes: Maso natáhne veškerou chuť použitých ingrediencí a svíčková je lepší. :-p Na 1,5 kg masa dělám tento nálev:
    - 750 ml vody
    - 2-3 lžíce 8% octa
    - 6-8 kuliček pepře
    - 4-6 kuliček nového koření
    - 3-4 bobkové listy
    - špetku tymiánu
    Do 3/4 l vody dáme uvedené ingredience a vše pár minut povaříme. Pak nálev necháme vychladnout.
    Mezitím maso po vláknu prošpikujeme uzenou slaninou.
    Pak maso osolíme a do většího pekáče dáme cibuli nakrájenou na céčka, očištěnou zeleninu nakrájenou na středně velké kostky a maso.
    Na tuto směs nalijeme vychladlý nálev a minimálně 1 den necháme odležet (maso několikrát za den otočíme).
    Na druhý den maso z láku vyjmeme, osušíme a na másle, trošce oleje a zbytku slaniny orestujeme.
    Maso takto připravené zůstává šťavnaté, protože z něj nevytéká při další úpravě šťáva.
    Pak maso vyjmeme a ve výpeku do světlehněda osmáhneme zeleninu, koření z láku (koření osmáhnutím uvolní svou vůní) a cukr, který osmáhnutím trochu zkaramelizuje. Nakonec do základu přidáme lžíci plnotučné hořčice.
    Pak vše zalijeme lákem, vrátíme zpět do kastrolu maso a pečeme dokud není maso měkké.
    Maso můžete vařit třeba v papiňáku, pečení v troubě není nutné.
    Hanko, tvému receptu posílám bodík. :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Krásný recept:-p:yes:, ještě mít tu srnu:-S

    Odpovědět

  • suslajda suslajda(autorka receptu)

    srettka:je to trošku pracnější,ale stojí to zato

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Je krasne tmava,zadna vybledlinka. Takovou jsme jednou meli v jednom motorestu,byla to svickova od retigove a byla ukrutne mnam a byla navlas jako ta tvoje:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: svíčková ze srnčího masa svíčková ze srnčího srnčí recepty svíčková ze srnky mořidlo na srnčí maso srnčí svíčkova na smetaně mořidlo na svíčkovou srnčí svíčková,jak naložit srnčí recept na srnci svickovou recepty na srnčí maso svíčková nálev na maso na svíčkovou srnci na svickovou srnčí maso svíčková jak se naklada svickova svickova z srnciho jak naložit srnčí maso moridlo na srnci recepty ze srnčího svíčková mořidlo

Zapomněl/a jsem heslo