Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronová bábovka

Českým klasickým moučníkem, který často zdobí v neděli po obědě naše stoly, je snad všemi oblíbená bábovka. Vláčná a mramorovaná bábovka, příjemně vonící po citronech, ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a citronovou kůrou. Pomalu přiléváme olej a ještě prošleháme. Krok 3: Mouku smícháme s práškem do pečiva a pudinkem. Sypkou směs pomalu vmícháme do tekuté a střídavě přiléváme mléko. Nakonec do těsta vymačkáme šťávu z citronu a opatrně zapracujeme bílkový sníh. Krok 4: Část těsta odebereme, přidáme kakao a promícháme. Do připravené formy nejprve nalijeme světlé těsto a pak tmavé. Krok 5: Vložíme do trouby a pečeme na 170 °C zhruba 40 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.

TIP: Jak vyklopit bábovku, které se nechce z formy?

Zveřejněno 27. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95Wp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Citronová bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L95Wp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr, citron, olej, mouka polohrubá, kypřící prášek, pudink vanilkový, mléko, kakao, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu