Vejce Benedikt
Luxusní snídaňové jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí vašeho domova. Vejce Benedikt mají svůj původ ve Spojených státech a jedná se o pošírované vejce, podávané na opečené žemli se šunkou a přelité holandskou omáčkou.
Postup přípravy
Krok 1: Ocet s bylinkami a pepřem svaříme na poloviční objem. Přecedíme a necháme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do mírného varu.
Krok 2: V misce, kterou lze postavit na hrnec, metlou prošleháme žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šleháme je v páře do zhoustnutí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.
Krok 3: Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme a zopakujeme. Směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Krok 4: Přivedeme k varu asi 2 l vody se lžící octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku a necháme opatrně sklouznout do velmi mírně vroucí octové vody. Povaříme 2 minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjmeme děrovanou naběračkou. Zopakujeme se zbylými vejci.
Krok 5: Žemle rozpůlíme a opečeme na sucho. Na každou polovinu žemle naneseme trochu holandské omáčky, položíme 2 listy salátu, nařasíme plátek šunky, položíme na něj vejce a všechno přelijeme holandskou omáčkou.
Zveřejněno 2. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vejce Benedikt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v29GV
Moje poznámka
Vejce Benedikt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v29GV
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno před 3 hodinami
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Placičky z podmáslí
Přidáno 3. 8. 2025 13:46:57
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlý švestkový koláč
BlancaL před 10 minutami
Žampionový guláš s cuketou
hifiklub před 1 hodinou
Čočková polévka s párkem
Janet.P před 1 hodinou
Perník z cukety
Pechova.veronika84 před 1 hodinou
Cuketové bramboráky
Pechova.veronika84 před 2 hodinami
Jednoduchá domácí zmrzlina
rybarka007 před 2 hodinami
Cuketový perník
Boxiska před 3 hodinami
Cukeťák na plechu
Simona Maskova před 3 hodinami
Bramboračka
Kajkajak před 3 hodinami
Suroviny:
ocet vinný bílý,
pepř celý,
žloutek,
pažitka,
máslo,
sůl,
šťáva citronová,
pepř mletý,
ocet vinný bílý,
vejce,
žemle,
šunka,
salát
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.