Vejce Benedikt
Luxusní snídaňové jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí vašeho domova. Vejce Benedikt mají svůj původ ve Spojených státech a jedná se o pošírované vejce, podávané na opečené žemli se šunkou a přelité holandskou omáčkou.
Postup přípravy
Krok 1: Ocet s bylinkami a pepřem svaříme na poloviční objem. Přecedíme a necháme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do mírného varu.
Krok 2: V misce, kterou lze postavit na hrnec, metlou prošleháme žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šleháme je v páře do zhoustnutí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.
Krok 3: Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme a zopakujeme. Směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Krok 4: Přivedeme k varu asi 2 l vody se lžící octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku a necháme opatrně sklouznout do velmi mírně vroucí octové vody. Povaříme 2 minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjmeme děrovanou naběračkou. Zopakujeme se zbylými vejci.
Krok 5: Žemle rozpůlíme a opečeme na sucho. Na každou polovinu žemle naneseme trochu holandské omáčky, položíme 2 listy salátu, nařasíme plátek šunky, položíme na něj vejce a všechno přelijeme holandskou omáčkou.
Zveřejněno 2. 5. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vejce Benedikt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v29GV
Moje poznámka
Vejce Benedikt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v29GV
Nejnovější recepty
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 4 hodinami
Rychlý pohár s ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Jahodové dortíčky z tvarohu
Přidáno před 4 hodinami
Pomerančový pohár
Přidáno před 5 hodinami
Skořicové tousty s ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Domácí nočky se zeleninou na smetaně s kousky lososa
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený špenát
chocho před 1 hodinou
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 1 hodinou
Domácí rizoto
MarketaAn před 2 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 3 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 5 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 6 hodinami
Zapečený chřest
Leren před 7 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
Ry1bka před 7 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Fitulka před 8 hodinami
Suroviny:
ocet vinný bílý,
pepř celý,
žloutek,
pažitka,
máslo,
sůl,
šťáva citronová,
pepř mletý,
ocet vinný bílý,
vejce,
žemle,
šunka,
salát
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.