Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodová žemlovka

Sladkou klasikou v příjemně osvěžující podobě je jahodová žemlovka s bílkovým sněhem na povrchu. Tato lahodná varianta tradičního receptu potěší i ty nejmenší strávníky. Jednoduchý a sytý pokrm skvěle poslouží jako sladký oběd nebo dezert.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 25 min

60 min (35 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

zapékací mísa

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem. Krok 2: Plátky toastového chleba překrojíme, aby se lépe skládaly. Jahody odstopkujeme a nakrájíme na plátky. Krok 3: Žloutky oddělíme od bílků, bílky zatím necháme stranou. Žloutky rozmícháme se 2 lžícemi cukru, měkkým tvarohem a vanilkovým cukrem. Krok 4: V jiné misce zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit lžíci másla. Krok 5: Do zapékací mísy vyskládáme toastový chléb a lehce ho polijeme mlékem. Na chléb rozprostřeme polovinu tvarohu a na něj vyskládáme nakrájené jahody. Pak znovu chléb, zbytek tvarohu, jahody a zakončíme vrstvou chleba. Krok 6: Z bílků vyšleháme tuhý sníh, opatrně do něj vmícháme 2 lžíce cukru. Bílkový sníh rozprostřeme navrch žemlovky. Krok 7: Vložíme do trouby a pečeme na 170 °C, asi 20-25 minut do zhnědnutí.

TIP: Luxusní žemlovka s tvarohem

Zveřejněno 26. 5. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodová žemlovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRL8P

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodová žemlovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRL8P

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
vejce, cukr, tvaroh měkký, cukr vanilkový, mléko, máslo, chléb toustový tmavý, jahody čerstvé, máslo

Přidat fotografie receptu