Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaná svatomartinská husa

Kdo by nemiloval dozlatova vypečenou husu se zelím a houskovým knedlíkem? Toto jídlo ale není jen výsadou zimních měsíců. V létě ji s trochou zkušeností a kvalitním vybavením můžete připravit i na grilu. Delší příprava se vám odmění fantastickým výsledkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Náročný

Doba přípravy 405 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 360 min

405 min (45 min příprava + 360 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Kůži husy na několika místech propíchneme tenkým ostrým nožem – opatrně, abychom nezasáhli maso. Povrch masa potřeme ze všech stran olejem, důkladně osolíme a rovnoměrně posypeme kmínem. Krok 2: Gril nachystáme na dlouhé, nepřímé grilování. Pod grilovací rošt, přímo na deflektor, umístíme hlubokou hliníkovou misku na zachytávání tuku – usnadní nám to pozdější čištění. Na rošt zároveň postavíme malou nádobu s vodou, která udrží v grilu vlhkost a zabrání vysušení masa. Gril rozehřejeme na nízkou teplotu kolem 120 °C. Krok 3: Husu položíme na rošt nad nepřímé teplo, zaklopíme gril a necháme ji pomalu grilovat. Po přibližně 3 hodinách ji otočíme a případně dolijeme vodu do odpařovací misky. Poté zvýšíme teplotu grilu na 140–150 °C a grilujeme další hodinu. Husu znovu otočíme a pokračujeme v pečení. Krok 4: Celkový čas grilování je zhruba 6 hodin. Jakmile husa dosáhne vnitřní teploty okolo 95 °C, máme hotovo. Teplotu snadno ověříme pomocí vpichového teploměru. Kůže bude zlatavá, křupavá a maso krásně měkké. Krok 5: Hotovou husu rozporcujeme nůžkami na drůbež. Podáváme ji tradičně – s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím. Maso můžeme přelít výpekem, který jsme během grilování zachytili do hliníkové misky.

TIP: Co vše se dá připravit na grilu

Zveřejněno 16. 7. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Videonávod k receptu najdete zde: youtu.be/89a6ahhbfME

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná svatomartinská husa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY7J2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná svatomartinská husa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY7J2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
husa, olej, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu