Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odpalované těsto podle Heleny Fléglové

Výroba odpalovaného těsta krok za krokem podle české cukrářky Heleny Fléglové. Čeho se vyvarovat a na co naopak nezapomenout, aby se odpalované těsto vždycky podařilo na výbornou? V tomto podrobném receptu se dozvíte o odpalovaném těstě úplně všechno.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrůlku nalijeme vodu a mléko, přidáme cukr, sůl a máslo nakrájené na menší kostky. Kdybychom do tekutiny vložili celý kus másla v celku, rozpouštělo by se pomalu, ostatní tekutina by se odpařovala, a těsto by pak mělo úplně jinou konzistenci než potřebujeme. Směs v kastrůlku pomalu zahříváme. Jakmile se máslo rozpustí, zvýšíme teplotu a směs necháme probublat. Když začne směs vařit, vypneme plotnu a přes síto do kastrůlku vsypeme hladkou mouku. Kdybychom mouku neproseli, v těstě by byly hrudky. Metličkou vše zpracujeme do hladkého těsta. Krok 2: Plotnu znovu zapneme, ale na nižší výkon. Těsto 2,5-3 minuty odpalujeme a přitom důkladně promícháváme stěrkou ode dna a znovu roztíráme po dně kastrolu. Díky tomu se z něj odpaří přebytečná voda a těsto bude mít správnou konzistenci. Konzistence těsta se špatně odhaduje, proto je jednodušší nastavit si na potřebnou dobu stopky. V průběhu odpalování se na dně kastrolu začne tvořit tenký bílý povlak. Krok 3: Těsto přemístíme do mísy robotu. Na propracování těsta je ideální robot s K metlou, ale vejce můžeme do těsta zapracovat i ruční metličkou nebo stěrkou. Čerstvě odpálené těsto má teplotu okolo 65 °C, je ale potřeba jej zchladit na 50–55 °C, abychom do něj mohli zapracovat vejce. Krok 4: Robot zapneme na nejnižší otáčky a necháme ho pomalu promíchávat těsto. Správnou teplotu určíme nejpřesněji laserovým teploměrem. Pokud ho nemáme, stačí z boku sáhnout na mísu s těstem, a jakmile přestane pálit, můžeme začít přidávat vejce. Vejce musí mít pokojovou teplotu, aby byla co nejblíže teplotě těsta. Pokud do horkého těsta přidáme vejce přímo z lednice, okamžitě se srazí a těsto je nepoužitelné. Krok 5: Vejce je nutné do těsta zapracovávat postupně a při vyšších otáčkách robotu. Podle potřeby občas robot zastavíme a stěrkou těsto setřeme ze stěn mísy. Není nutné do těsta zapracovat celé množství vajec podle receptu, řídíme se spíše konzistencí těsta. Hotové těsto musí být hladké a lesklé. Pokud lesklé není, znamená to, že je v něm málo tekutiny. V takovém případě stačí přidat ještě trochu vajec. Hotové těsto rozetřeme v tenké vrstvě na podložku, rychleji tak vychladne. Na celý povrch rozprostřeme potravinářskou fólii a přitlačíme ji na těsto, aby neosychalo, a dáme do lednice vychladit.

Zveřejněno 25. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Odpalované těsto podle Heleny Fléglové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6WN0

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Odpalované těsto podle Heleny Fléglové

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G6WN0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
voda, mléko plnotučné, máslo, mouka hladká, vejce, sůl, cukr krystal

Přidat fotografie receptu