Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche

Na tomto receptu si vyzkoušíme, že i syrová ryba může skvěle chutnat. Spolu s Markem Raditschem se naučíme připravit tatarák z tuňáka. Na talíři tatarák podáváme doplněný jemným avokádovým pyré a pošírovaným křepelčím vajíčkem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 5 min

45 min (40 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme avokáda, každé rozřízneme na polovinu, zkontrolujeme kvalitu a vyjmeme pecku. Dužninu z avokáda vykrojíme vcelku lžící a nakrájíme na větší kostky. Krok 2: Kostky avokáda krátce orestujeme na rozpáleném oleji, tím podpoříme intenzitu chuti i sytost zelené barvy. Osolíme a přemístíme do vyšší nádoby. Přidáme 3 lžíce limetové šťávy, špetku sumac koření a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Krok 3: Hotové avokádové pyré ochutnáme, je-li třeba, dosolíme a dáme přibližně na 10 minut vychladit do lednice. Krok 4: Připravíme pošírovaná křepelčí vajíčka. Všechna je vyklepneme do jedné misky, v rendlíku přivedeme vodu k varu a vlijeme do ní 50 ml klasického octa. Krok 5: Křepelčí vajíčka opatrně vlijeme do vroucí vody s octem, lehce je promíchneme a tím oddělíme od sebe. Vajíčka se krásně zatáhnou. V horké vodě je těsně pod bodem varu táhneme 1-1,5 minuty a pak je zchladíme v ledové lázni. Pokud je pro nás pošírování příliš obtížné, můžeme vajíčka klasicky uvařit ve skořápce a pak oloupat. Krok 6: Připravíme tatarák z tuňáka. Maso nakrájíme na kostky a dochutíme. Přidáme žloutek, který maso zjemní, 1 lžíci rybí omáčky, 1,5-2 lžíce japonské sójové omáčky, pokapeme olivovým olejem a strouhneme trošku citronové kůry. Na závěr přidáme trošku limetové šťávy, trochu mletého pepře a promícháme. Krok 7: Pomocí kulatého tvořítka ozdobně a ve vrstvách naservírujeme na talíř všechny komponenty pokrmu. První vrstvou je naložený tuňák. Kostky masa lehce utlačíme, aby držely tvar i po odstranění tvořítka. Krok 8: Následuje vrstva avokádového pyré, kterému uhladíme a zarovnáme povrch. Pomocí paletky tuňákový tatarák přeneseme na druhý talíř a opatrně odstraníme tvořítko. Ozdobíme posoleným křepelčím vajíčkem a lístky čerstvého koriandru.

Zveřejněno 6. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDpJ8

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XDpJ8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
tuňák, omáčka rybí, omáčka sojová, pepř mletý, olej olivový, žloutek, koriandr čerstvý, šťáva limetková, avokádo, olej rostlinný, šťáva limetková, sůl, koření sumac, vajíčka křepelčí, ocet, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu