Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčná čokoládová bábovka s žitným kváskem

Máte doma žitný chlebový kvásek a už nevíte, kam s jeho přebytky? Tahle úžasná voňavá čokoláda se stane elegantním řešením! Připravená je za chvilku, nevyžaduje kynutí. A ta chuť! Bábovka je vlahá, nedusivá, plná čokolády.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 474 kJ /
3 221 kcal
Bílkoviny81,51 g
Tuky94,90 g
Vláknina28,23 g
Cholesterol 19 mg
Sodík 7,30 g
Sůl1,32 g
Sacharidy495,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bábovkovou formu dobře vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme rozehřívat troubu na 170 °C. Krok 2: Čokoládu nasekáme na hrubší kousky. Krok 3: V míse dobře rozmícháme mléko, žitný kvásek, olej a cukr. Krok 4: V mouce rozmícháme kakao, sůl, skořici a sodu. Krok 5: Moučnou směs vmícháme do tekuté hmoty a zcela nakonec přidáme i kousky nasekané čokolády. Krok 6: Těsto vylijeme do připravené bábovkové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 50-60 minut. Upečení zkontrolujeme vpíchnutím špejle do bábovky, po vytažení by měla zůstat suchá. Pokud je vhlká, zkontrolujeme, zda to není způspbeno pouze rozpuštěnou čokoldou, která na špejli ulpěla. Pokud ne, bábovku ještě chvíli dopečeme.

Jak vyklopit bábovku?

Zveřejněno 12. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Zdroj receptu: www.prosimrecept.cz

Autorka ji tam má jako Perníkovou bábovku z kvasu, bez skořice. U nás perníkové koření moc nejede, nahradili jsme ho skořicí. Trochu jsme snížili obsah cukru v bábovce a ano, opravdu neobsahuje žádná vejce :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vláčná čokoládová bábovka s žitným kváskem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYkA1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vláčná čokoládová bábovka s žitným kváskem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYkA1

Marie

Komentáře (5)

lindaofarim: úplně stejné obavy jsem měla i já :-D ale jsem šťastná, že jsem dala na tvrzení kamarádky, která mě s receptem seznámila <3 Bábovka je u nás vždy hned fuč, a já mám radost, že je to u vás podobné :yes:
Moc děkuji za foto!

Recept je super! Měla jsem obavy, ale vzhledem k přebytku kvásku jsem to riskla. Není se čeho bát - naopak, buchta je výborná. Já jsem teda přidala i to perníkové koření a ještě trochu cukru, protože jsem nedávala čokoládu.

Marie Svarcova, RubyRom: děkuji, děvčata :-K Pro mě je velikým plusem tohoto receptu to, že do něj využijeme přebytky kvásku z lednice. Doufám, že toho využijí i další ;-)

Nádherná bábovka:yes::yes:

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept a krásné provedení :-K

Suroviny:
kvas žitný, cukr krystal, mléko, mouka hladká, kakao, skořice, soda jedlá, sůl, olej, čokoláda, sádlo, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu