Alkohol vnáší do pokrmů šmrnc a další netradiční chutě
Alkohol v kuchyni představuje mnohem více než jen nápoj pro pití. Jeho rozmanité druhy a chutě mohou obohatit a zdokonalit různé kulinářské zážitky. Je však důležité dbát na umírněnost a zajišťovat, aby alkohol byl připravený a podávaný zodpovědným způsobem.
Jaké druhy alkoholu se používají v kuchyni?
Možná budete překvapeni, ale každý druh alkoholu má v kuchyni své místo.
- Víno: Víno je jedním z nejběžnějších alkoholických nápojů používaných v kuchyni. Používá se k vaření různých pokrmů, především k omáčkám a redukcím. Červené víno může poskytovat hloubku a bohatou chuť masovým pokrmům, zatímco bílé víno může být vhodné pro přípravu omáček na rybu nebo drůbež.
- Pivo: Pivo je oblíbenou ingrediencí v mnoha kuchyních. Používá se při pečení masa k podlití či marinování, do omáček, a dokonce i v receptech na chléb či sladké těsto. Jeho sladká a hořká chuť může pokrmům dodat unikátní charakter.
- Koňak a brandy: Koňak a brandy jsou další alkoholické nápoje, které jsou oblíbené při vaření. Jsou často součástí omáček a marinád pro masové pokrmy, jako jsou kuřecí nebo vepřové kousky. Dodávají jídlu bohatou a plnou chuť.
- Likéry a likérové nápoje: Různé likéry a likérové nápoje jsou využívány k ochucení dezertů (např. tiramisu), sladkých omáček a koktejlů.
- Destilované nápoje: Destilované nápoje, jako je vodka, rum nebo whiskey, jsou často součástí nápojů. Používají se ale i při pečení, vaření nebo flambování.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Alkoholický nápoj whisky vzniká destilací obilí a poté zráním v dřevěných sudech. V USA se vyrábí z kukuřice. U whisky se posuzuje doba zrání. Skotská whisky ze zákona zraje 3 roky. Ceněné jsou jednodruhové, ale oblíbené jsou i směsné, které jsou kombinací několika druhů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Zubrovka je orginální, silně aromatická vodka, nazlátlé barvy. Pochází z Polska, na etiketě se nachází obrázek zubra a uvnitř láhve je stéblo trávy tomkovice vonné. Podává se chlazená k masu, uzeninám a zvěřině.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k němu se přidá alkoholový výluh z bylinek a koření. Mezi bylinkami nesmí v žádném případě chybět pelyněk. Ale i ostatní byliny, např. skořice a hřebíček mu dodají tu správnou chuť. Podle obsahu cukru ho rozdělujeme na suchý - extra-dry, suchý - dry a sladký - bianco.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je druh sukulentní rostliny. Ta roste právě v okolí města Tequila, ale i v dalších mexických státech. Rozlišujeme dva druhy tequily, stříbrnou a zlatou. Stříbrná se stáčí rovnou do lahví, zlatá zraje v dřevěných sudech několik měsíců až roků. Stříbrná tequila se pije tak, že se nejprve slízne sůl, která je mezi palcem a ukazováčkem, pak se rychle vypije a zakousne citron. U zlaté se místo soli použije skořice a pomeranč.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 9 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16