Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Adventní kalendář je symbolem Vánoc.
Zdroj: foodstyler / pixabay

Adventní kalendář představuje jednu z nejoblíbenějších vánočních cukrovinek, které zpříjemňují odpočet dnů od prvního prosince až do Štědrého dne. Mezi neoblíbenější verze kalendářů patří jednoznačně ty čokoládové. Dostaly se dokonce do Guinessovy knihy rekordů.

Křížky a vznik klasických kalendářů

Tradice adventních kalendářů má své historické kořeny v 19. století mezi německými luterány, kde bylo zvykem vyznačovat uplynulé adventní dny křížky na dveřích nebo svíčkami na stěnách.

První tištěné adventní kalendáře se objevily na počátku 20. století a jsou spojeny s pionýrem Gerhardem Langem. Langova vzpomínka na matku, která mu v dětství každý adventní den připínala na karton drobnou pochoutku, ho inspirovala k vytvoření prvních kalendářů s malými okénky, za kterými se skrývaly obrázky či sladkosti.

Ovlivnění válkou

Výroba adventních kalendářů byla přerušena během druhé světové války kvůli nedostatku surovin, ale po skončení konfliktu se tradice rychle obnovila a adventní kalendář se rozšířil nejenom po Německu, ale i po celém světě.

V současnosti existuje široká paleta adventních kalendářů. Od tradičních papírových s čokoládovými bonbóny nebo obrázky, přes kalendáře plné hraček, kosmetiky, čajů, kávy, až po exkluzivní verze obsahující šperky nebo elektroniku. Ovšem nejoblíbenější a také cenově nejdostupnější jsou stále ty čokoládové

Možná si ještě vzpomenete, jak jste je jako ratolesti tajně ujídali a rodiče vám hubovali, ať počkáte s otevřením každého okýnka. To jeden muž z New Yorku měl zcela opačný problém. Jak kalendář vyjíst co nejrychleji!

Rekordní zápis

Právě kalendář se sladkým obsahem se tak před šesti lety dostal i do Guinessovy knihy rekordů. Konkrétně jde o nejrychleji snědenou čokoládu uvnitř. Přestože většina lidí konzumuje čokoládu z adventních kalendářů pomalu, jeden pamlsek denně od 1. do 24. prosince, Kevin „LA Beast“ Strahle, na nic nečekal. Celý obsah kalendáře zvládl v neworské kanceláří Guinessovy knihy rekordů 4. 12. 2017 sníst za 1 minutu a 27,84 sekund. Za tento čas otevřel všechna dvířka - ve správném pořadí - a postupně snědl veškerou čokoládu.

Náš tip: Pokud máte rádi čokoládovou polevu, zkuste si ji podle našeho videoreceptu vytvořit doma:

Zdroje informací:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více