Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně nejenže skvěle chutná, ale je také překrásnou podzimní dekorací

Dýně nejenže skvěle chutná, ale je také překrásnou podzimní dekorací

Dýně jsou skvělou a všestrannou zeleninou, která se stala oblíbenou složkou mnoha pokrmů na celém světě. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu E a minerálů, jako je draslík a železo. Obsahují také vlákninu, která podporuje zdravou trávicí soustavu a jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí udržovat váhu.

Nejznámější druhy dýní 

Existuje mnoho druhů dýní, které se lecčím liší. Jaké jsou nejoblíbenější? 

  • Špagetová dýně má uvnitř vláknitou dužninu, která po tepelné úpravě může nahradit špagety, ale lze ji použít i místo nudlí do polévky.
  • Dýně Hokkaido patří mezi nejrozšířenější. Hodí se do sladké i slané kuchyně a velkou výhodou je, že ji nemusíte loupat. 
  • Máslová dýně má skvělou chuť a je také velmi ekonomická, neboť většinu pod slupkou tvoří právě dužina a nikoliv semena. 
  • Dýně Hijinks je přesně ta dýně, která se vyřezává na Halloween. Má hladkou slupku, výrazné rýhy a pevné stonky (třeba pro tvoření lucerniček). 
  • Okrasné dýně jsou malé a hrubě strukturované. Hodí se jako dekorace. 

Využití v kuchyni 

Dýně lze připravovat různými způsoby včetně pečení, vaření, dušení a grilování. Často se ochucují kořením, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, aby bylo jejich aroma bohatší a chutnější. Jaké jsou tedy nejoblíbenější recepty? Určitě to bude dýňová polévka, dýňové rizoto, dýňový kompot, dýňový koláč, dýňová omáčka či dýňový salát a velmi oblíbený teplý nápoj pumpkin spice latte

Více

1 2 3 4 5 7

Další témata

Další recepty