Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda je jinými slovy nakládaná zeleninová směs, a to nejčastěji ze zelí, mrkve a paprik ve sladkokyselém nálevu. Tato zeleninová směs je lehce pikantní a proto se báječně hodí ke grilovanému masu i do obložených baget.

Zeleninové čalamády mají svůj původ v Maďarsku, ale díky dokonalé chuti zdomácněly i u nás v Česku. Zelenina v čalamádě by měla být nakrájená na nudličky a pokud milujete pikantní chuť, určitě přidejte chilli papričku.

1/15

    2 z 15

    Čalamáda "Uncle Bens"

    Čalamáda "Uncle Bens" Video

    Zeleninová směs pod názvem Uncle Bens se skládá z papriky, cibule, cukety a mrkve. Tato oblíbená čalamáda je ochucená dávkou kečupu, sójové i worcesterové omáčky a také cukrem. Jakmile chuťově vyváženou čalamádu ochutnáte, na původní kupovanou v obchodě už si ani nevzpomenete.

    3 z 15

    Hřibová záhorácká čalamáda

    Hřibová záhorácká čalamáda

    Bohatou úrodu z lesa nemusíte uchovávat pouze sušením, kousky lesních hříbků s cibulí a paprikou můžete zavařit také jako lahodnou čalamádu. Tato delikatesa se báječně hodí jako příloha ke grilovanému masu, k sendvičům nebo na křupavé topinky.

    5 z 15

    Čalamáda s fazolemi

    Čalamáda s fazolemi

    Čalamádu si zamilujete také proto, že na ni báječným zpracujete všechnu přebytečnou úrodu ze zahrádky, kterou máte zrovna k dispozici. Zeleninovou směs můžete vylepšit přidáním uvařených fazolí a použít jako přílohu k bramborám či zapékaným těstovinám.

    6 z 15

    Čalamáda z václavek

    Čalamáda z václavek

    Václavky jsou známé houby, pověstné svou výtečnou chutí, které se objevují od září, až do prvních mrazíků. O václavkách se také říká, že se jedná o nejlepší houby k nakládání na kyselo, proto si je zkuste naložit třeba takto se zeleninou, jako báječnou čalamádu.

    7 z 15

    Čalamáda

    Čalamáda

    Receptů na čalamádu najdete nespočet a každá rodina si zajisté střeží po generace ten svůj. Tato čalamáda je připravená z nakrájených okurek, zelených rajčat, zelí a také paprik. Přidaný nálev dodává čalamádě jedinečnou vůni i chuť.

    8 z 15

    Dýňová čalamáda

    Dýňová čalamáda

    Zeleninové čalamády jsou skvělé v tom, že je můžete připravovat na různé způsoby. K základní zelenině jako je zelí, papriky či mrkev, můžete přidat i nastrouhanou dýni. Nezapomeňte ovšem skleničky s čalamádou zavařit, aby vydržely co nejdéle.

    9 z 15

    Čalamáda moc dobrá

    Čalamáda moc dobrá Video

    Způsobů, jak konzervovat zeleninu, je mnoho a čalamáda patří mezi ty nejoblíbenější. Tento recept ukrývá návod na to, jak připravit čalamádu bez nálevu. Stačí smíchat potřebné suroviny a nechat zeleninu odležet do druhého dne, aby pustila šťávu.

    10 z 15

    Čalamáda z cukety s koprem

    Čalamáda z cukety s koprem

    Letní měsíce jsou rájem pro růst cuket a v případě, že jich máme přebytek, je ideálním řešením je zavařit. K nahrubo nastrouhaným cuketám můžete přidat cibuli i mrkev a zalít vše chutným nálevem. O dokonalou vůni se postará přidaný nasekaný kopr.

    13 z 15

    Policejní čalamáda

    Policejní čalamáda

    Okurky mohou být výborným základem pro čalamády, doplnit je můžete i jinou zeleninou nebo je nechat pouze s cibulí. Nálev pro tuto okurkovou čalamádu je ostřejší díky použitému pepři a báječně se hodí k pečenému masu nebo jako chuťovka.

    14 z 15

    Čalamáda s kari

    Čalamáda s kari

    Léto nám přináší bohatou úrodu okurek, avšak občas si můžete lámat hlavu, jak tuto úrodu spotřebovat. Jednou z možností je i pikantní okurková čalamáda, která je ochucená kari kořením a špetkou chilli. Tento pokrm si zajisté zamilujete.

    15 z 15

    Nedozrálá rajčata v čalamádě

    Nedozrálá rajčata v čalamádě

    Máte začátkem podzimu na zahradě rajčata, která už nedozrávají? Zpracujte tyto zelené plody na křupavou čalamádu, doplněnou nakrájenými paprikami, zelím a lahodným sladko-kyselým nálevem. Tato směs vytvoří krásnou barevnou mozaiku, která se bude na talíři vyjímat.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky