Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačkoliv domácí zelenina a ovoce chutnají nejlépe čerstvé, někdy není v našich možnostech všechno sníst. Zavařování je skvělým způsobem, jak zpracovat nadbytečné množství ovoce a zeleniny. Pokud navíc zvolíte zavařování v horkovzdušné troubě, máte hotovo raz dva.

Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. V hrnci s vodou je však zavařování poněkud zdlouhavější a složitější, a tak pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu. Jak na to? 

  1. Připravte si důkladně omyté sklenice, které naplníte ovocem či zeleninou. 
  2. Naskládejte je na plech vyložený starou utěrkou tak, aby se nedotýkaly. 
  3. Zalijte je připraveným horkým nálevem, otřete hrdla a uzavřete je víčky. 
  4. Sklenice podlijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm.
  5. Zavařujte ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 250 °C. 
  6. Malé sklenice se zavařují 8 minut, velké sklenice pak 10–12 minut. 
  7. Sklenice obraťte víčkem dolů a nechte takto ležet do druhé dne. 

Co všechno můžeme zavařovat? 

Zavařovat můžete prakticky cokoliv ze zahrádky. Asi nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (např. mirabelkový, třešňový, jablečný, hruškový či třeba dýňový kompot), domácí kečupy, čalamády, různé zeleninové směsi pod maso nebo na těstoviny, ale i houby či sladké marmelády

Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, vodou i sklenicemi. Při zavařování je všechno velmi horké a mohli byste se nepříjemně spálit. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více