Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Ačkoliv domácí zelenina a ovoce chutnají nejlépe čerstvé, někdy není v našich možnostech všechno sníst. Zavařování je skvělým způsobem, jak zpracovat nadbytečné množství ovoce a zeleniny. Pokud navíc zvolíte zavařování v horkovzdušné troubě, máte hotovo raz dva.
Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. V hrnci s vodou je však zavařování poněkud zdlouhavější a složitější, a tak pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu. Jak na to?
- Připravte si důkladně omyté sklenice, které naplníte ovocem či zeleninou.
- Naskládejte je na plech vyložený starou utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
- Zalijte je připraveným horkým nálevem, otřete hrdla a uzavřete je víčky.
- Sklenice podlijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm.
- Zavařujte ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 250 °C.
- Malé sklenice se zavařují 8 minut, velké sklenice pak 10–12 minut.
- Sklenice obraťte víčkem dolů a nechte takto ležet do druhé dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co všechno můžeme zavařovat?
Zavařovat můžete prakticky cokoliv ze zahrádky. Asi nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (např. mirabelkový, třešňový, jablečný, hruškový či třeba dýňový kompot), domácí kečupy, čalamády, různé zeleninové směsi pod maso nebo na těstoviny, ale i houby či sladké marmelády.
Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, vodou i sklenicemi. Při zavařování je všechno velmi horké a mohli byste se nepříjemně spálit.
Komentáře