Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nedozrálá rajčata v čalamádě

Končí léto a na zahrádce máte rajčata, která už nestihnou dozrát? Způsobů, jak si s nimi poradit, je několik. Například z nich můžete připravit tuto zajímavou čalamádu s paprikami, cibulí a zelím.

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cardanka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

14 sklenic á 720 ml

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 365 kJ /
1 282 kcal
Bílkoviny1,40 g
Tuky1,43 g
Vláknina1,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 48,04 g
Sůl120,00 g
Sacharidy315,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme nálev. Svaříme vodu, přidáme ocet, cukr, sůl a koření, necháme projít varem, vypneme a pod pokličkou necháme louhovat. Krok 2: Zeleninu očistíme, oloupeme a do větší mísy nakrájíme cibuli a rajčata na plátky, papriku na hranolky a zelí na jemné proužky. Krok 3: Vše společně v míse promícháme, plníme do čistých a vymytých sklenic, zalijeme teplým a přecezeným nálevem. Po naplnění otřeme sklenicím hrdla dočista, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.

TIP: Jak nechat dozrát zelená rajčata

Zveřejněno 3. 8. 2010

Poznámka autorky cardanka

Použila jsem 2 hlávky zelí, 3/4 kila cibule, 6 velkých paprik a asi 30 ks nedozrálých rajčat. Množství a poměr zeleniny je možné kombinovat libovolně, podle toho co máme zrovna k dispozici nebo podle toho co máte rádi.

Množství nálevu vyjde přibližně na 14 sklenic o obsahu 720 ml, je to orientační počet, záleží jak velké sklenice použijete, jak moc sklenice naplníte a upěchujete zeleninu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nedozrálá rajčata v čalamádě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WQJx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nedozrálá rajčata v čalamádě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WQJx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Mám velkou radost, že jsem našla váš recept. Je to vzpomínka na dětství, tuto čalamádu jsme dělávali s maminkou a na recept se jí už bohužel nemůžu zeptat. Děkuji a určitě vyzkouším. 👏

Dnes jsem vyzkoušela poprvé, už se těším až ochutnáme. :-)

Zdravím tak jsem také vyzkoušela jen má otázka zní jak dlouho je dobré nechat odležet? Jsem v zavařování začátečnice.... :-Q

Toto je vynikající recept na zhodnocení nedozrálých rajčat, ale i bez nich by byl výborný, vychytaný, nálev tak akorát kyselý i sladký, zelíčko v tom krásně křupe, papriky s cibulí dodávají vůni. Přidala jsem pro pikantnost i trochu pálivých kozích rohů. Dnes jsme načali první flašku. Velká pochvala a díky.

Kloboučník 14. 10. 2015 12:13
Jak docílit tak slabých proužků zelí?

Kloboučník: Všechno, mimo zelí, krájím v ruce, zelí na robotu nebo na kruhadlech. Ještě přidávám na malé růžičky rozebraný květák a syrové houby.....

díky za prima recept, dělala jsem to až letos ale už jsme ji museli ochutnat a opravdu výborná:yes::yes::yes::yes::-p

Moc děkuji za recept, vyzkoušela jsem letos a právě jsem otevřela první sklenku k obědu. Je fakt výborná, určitě doporučuji. Daleko lepší než okurky :-8:yes::yes::yes:

Zelena rajcata nejsou patrne nejzdravejsi,ale chodit treba pres prechod,ridit auto,je o moc nebezpecnejsi..berte to s nadsazkou.zatim jsem ve fazi plneni sklenic,nicmene nalev ma prijemnou chut.pouzivam zelena cherry rajcatka,nekrajena.

tak jsem loni tento recept zkusila, měl velikánský úspěch:-))

Janičko tak dnes konečně ochutnávka:-8;-)A musím napsat že už dlouho jsem takovou dobrou čalamádičku neměla.Takže ode mne bodík jako hrom a poděkování za pár sklenic-budu vychutnávat:-K:-*:-K

Ja som do čalamády vždy dávala tie zelené rajčiny,nevedela som že sú jedovaté.Ale išlo ich tam len pár kusov,tak sme sa neotrávili;-)Ale zaujala ma čalamáda s tými zrelými,o tom som etše nepočula:-OVyskúšam to nejak skombinovať,nálev vyzerá moc dobre:yes::-))

Milý :-K Green Tomato (neregistrovaný/á):-K

čekala jsem takovouto reakci a nejsem ani zklamána ani překvapena;-), co mne však mrzí je anonimita, za kterou se tu mnozí - včetně Tebe - schováváte a podepsat se pod svůj názor, z mne neznámých důvodů, bojíte:-/

Protože tuto čalamádu doma zavařuji již několik let a nehodlám se rodinky či jiných konzumentů zbavit pomocí tomatinu, snažím se sledovat výzkum, či nové články a poznatky ohledně látek v nedozrálých rajčatech.
Jen pro upřesnění solanin je v bramborách a v nedozrálých rajčatech je tomatin;-).
Tomatin v nedozrálých rajčatech je přibližně 20x méně toxický než solanin v bramborách:-!
Takto bych tu mohla psáti a psáti... tak přidávám odkaz na

http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/lykopen-a-...

isahu:-K

jahoda:-K dá se s touto čalamádou kouzlit i já pokud zrovna zbyde nějaká zelenina je v ní zpracována:yes:;-), děkuji za fotečku:yes::-K

Cardanka, dlouho jsem nedělala čalamádu, ale Tvůj recept mě zviklal, já dělávala vždy s okurkami, mrkví, květákem atd. Jen nálev cedím a jelikož zásadně nekamarádím s nezralými rajčaty (Green Tomato to napsal pěkně za mně, takže nemusím nic vysvětlovat..), použila jsem rajčata zralá. Dělala jsem v poměru od každého po 1kg. Nálev poloviční dávka a ještě mi zůstal, tak jsem nálev použila na okurky.Dovolím si přidat fotku a díky za recept. Už se těším, až čalamádu vyzkouším.;-):yes:

Tématické fráze:
čalamáda ze zelených rajčat, čalamáda z rajčat, paprik, cibule, čalamáda nejlepší - recepty, čalamáda zelená rajčata, nakládaná zelená rajčata, nezralá rajčata, zelená rajčata recepty, čalamáda ze zelených rajčat a zelí, čalamáda ze zelím, paprikou, cibuli, co s nedozrálými rajčaty, čalamada se zelenych rajčat, co s nezralými rajčaty, nakládaná zelená rajčata recepty, zelená rajčata čalamáda, recepty ze zelených rajčat, nakládaní zelenych rajčat, čalamáda z rajčat paprik cibule, čalamády, nakladané zelené rajčata, nedozrala rajcata co s nimi

Suroviny:
rajče, paprika čerstvá červená, cibule, zelí hlávkové, voda, ocet, cukr, sůl, sladidlo, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, semínka hořčičná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu