Nedozrálá rajčata v čalamádě
Končí léto a na zahrádce máte rajčata, která už nestihnou dozrát? Způsobů, jak si s nimi poradit, je několik. Například z nich můžete připravit tuto zajímavou čalamádu s paprikami, cibulí a zelím.
Suroviny pro 1 dávka
14 sklenic á 720 ml
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 365 kJ / 1 282 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,40 g |
Tuky | 1,43 g |
Vláknina | 1,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 48,04 g |
Sůl | 120,00 g |
Sacharidy | 315,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme nálev. Svaříme vodu, přidáme ocet, cukr, sůl a koření, necháme projít varem, vypneme a pod pokličkou necháme louhovat.
Krok 2: Zeleninu očistíme, oloupeme a do větší mísy nakrájíme cibuli a rajčata na plátky, papriku na hranolky a zelí na jemné proužky.
Krok 3: Vše společně v míse promícháme, plníme do čistých a vymytých sklenic, zalijeme teplým a přecezeným nálevem. Po naplnění otřeme sklenicím hrdla dočista, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.
Zveřejněno 3. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nedozrálá rajčata v čalamádě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WQJx
Moje poznámka
Nedozrálá rajčata v čalamádě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WQJx
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 8 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 1 hodinou
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 2 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 4 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 5 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 5 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 6 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 6 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 6 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 7 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 7 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda ze zelených rajčat,
čalamáda z rajčat, paprik, cibule,
čalamáda nejlepší - recepty,
čalamáda zelená rajčata,
nakládaná zelená rajčata,
nezralá rajčata,
zelená rajčata recepty,
čalamáda ze zelených rajčat a zelí,
čalamáda ze zelím, paprikou, cibuli,
co s nedozrálými rajčaty,
čalamada se zelenych rajčat,
co s nezralými rajčaty,
nakládaná zelená rajčata recepty,
zelená rajčata čalamáda,
recepty ze zelených rajčat,
nakládaní zelenych rajčat,
čalamáda z rajčat paprik cibule,
čalamády,
nakladané zelené rajčata,
nedozrala rajcata co s nimi
Suroviny:
rajče,
paprika čerstvá červená,
cibule,
zelí hlávkové,
voda,
ocet,
cukr,
sůl,
sladidlo,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
semínka hořčičná
Komentáře (27)
čekala jsem takovouto reakci a nejsem ani zklamána ani překvapena
Protože tuto čalamádu doma zavařuji již několik let a nehodlám se rodinky či jiných konzumentů zbavit pomocí tomatinu, snažím se sledovat výzkum, či nové články a poznatky ohledně látek v nedozrálých rajčatech.
Jen pro upřesnění solanin je v bramborách a v nedozrálých rajčatech je tomatin
Tomatin v nedozrálých rajčatech je přibližně 20x méně toxický než solanin v bramborách
Takto bych tu mohla psáti a psáti... tak přidávám odkaz na
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/lykopen-a-...
isahu
jahoda