5 častých chyb při uzení masa: Poradíme, jaké to jsou i jak jim předcházet
Uzení je po staletí oblíbený způsob konzervace potravin, správný postup jim dodává naprosto jedinečnou kouřovou chuť i aroma. Udit můžete jakýkoli tučnější druh masa, sýry nebo ryby. Avšak i tato metoda má svá pravidla.
Technika uzení spočívá v pomalém vystavení masa kouři hořícího dřeva, díky kterému pak získá nezaměnitelné aroma. Připravit potraviny k uzení může působit pro začátečníky složitě, avšak budete-li dávat pozor na časté chyby, získáte báječné pochoutky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 častých chyb při uzení masa
Poradíme, jakých chyb se vyvarovat. Vyhněte se jim a staňte se tak mistrem uzených pochoutek:
- Výběr masa: Hlavním krokem je dát si záležet na výběru masa, vždy sáhněte po čerstvých kusech od řezníka a naporcujte je na podobně velké kusy. Maso nesmí mít nikdy nezdravou barvu a zápach.
- Nedostatečné naložení: Maso k uzení je vždy potřeba důkladně nasolit nebo naložit do solného roztoku podle osvědčené receptury, aby nebylo ve výsledku nevýrazné nebo naopak příliš slané.
- Vložení do udírny: Nezapomínejte před vkládáním masa do udírny kousky masa opláchnout od soli či roztoku a poté důkladně osušit nebo nechat zavěšené okapat.
- Udržování teploty: Než vložíte maso do udírny, řádně ji vytopte na požadovanou teplotu, vždy podle typu kouře, kterým budete udit. Teplotu je třeba sledovat i během uzení, vysoká teplota může způsobit přílišné vysušování masa.
- Brzké vytažení z udírny: Maso je ihned po vytažení velmi horké, pokud ho ihned rozkrájíte, šťávy vytečou a maso uvnitř zůstane vysušené a tuhé. Vyuzené kousky nechte ideálně alespoň 1 hodinu odpočívat v chladu a zabalte je do alobalu nebo řeznického papíru.
Vyudit si můžete také šťavnaté vepřové koleno, které lze poté upéct v troubě s lahodnou marinádou z medu. Snadný videonávod vám napomůže s přípravou i pečením. Napište nám do komentáře, jak se vám povedlo.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře