Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzení je po staletí oblíbený způsob konzervace potravin, správný postup jim dodává naprosto jedinečnou kouřovou chuť i aroma. Udit můžete jakýkoli tučnější druh masa, sýry nebo ryby. Avšak i tato metoda má svá pravidla.

Technika uzení spočívá v pomalém vystavení masa kouři hořícího dřeva, díky kterému pak získá nezaměnitelné aroma. Připravit potraviny k uzení může působit pro začátečníky složitě, avšak budete-li dávat pozor na časté chyby, získáte báječné pochoutky.

5 častých chyb při uzení masa

Poradíme, jakých chyb se vyvarovat. Vyhněte se jim a staňte se tak mistrem uzených pochoutek:

  1. Výběr masa: Hlavním krokem je dát si záležet na výběru masa, vždy sáhněte po čerstvých kusech od řezníka a naporcujte je na podobně velké kusy. Maso nesmí mít nikdy nezdravou barvu a zápach. 
  2. Nedostatečné naložení: Maso k uzení je vždy potřeba důkladně nasolit nebo naložit do solného roztoku podle osvědčené receptury, aby nebylo ve výsledku nevýrazné nebo naopak příliš slané.
  3. Vložení do udírny: Nezapomínejte před vkládáním masa do udírny kousky masa opláchnout od soli či roztoku a poté důkladně osušit nebo nechat zavěšené okapat.
  4. Udržování teploty: Než vložíte maso do udírny, řádně ji vytopte na požadovanou teplotu, vždy podle typu kouře, kterým budete udit. Teplotu je třeba sledovat i během uzení, vysoká teplota může způsobit přílišné vysušování masa.
  5. Brzké vytažení z udírny: Maso je ihned po vytažení velmi horké, pokud ho ihned rozkrájíte, šťávy vytečou a maso uvnitř zůstane vysušené a tuhé. Vyuzené kousky nechte ideálně alespoň 1 hodinu odpočívat v chladu a zabalte je do alobalu nebo řeznického papíru.

Vyudit si můžete také šťavnaté vepřové koleno, které lze poté upéct v troubě s lahodnou marinádou z medu. Snadný videonávod vám napomůže s přípravou i pečením. Napište nám do komentáře, jak se vám povedlo.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky