Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňka je oblíbené ovoce, které patří do čeledi růžovitých, podobně jako broskev a mandloň. Oranžové meruňky mají kulatý až oválný tvar s charakteristickou podélnou rýhou a s hladkou peckou uvnitř sladké dužiny.

Mnoho z nás má s kupovanými meruňkami negativní zkušenost - jsou tvrdé a nedozrálé nebo naopak přezrálé a nahnilé. Pokud se nám podaří koupě ovoce od soukromého pěstitele, máme vyhráno - takové meruňky jsou chutné a voňavé.

Základní zpracování meruněk

Při větší úrodě můžeme meruňky konzervovat a zavařovat do zásoby:
  • Meruňkový kompot připravíme z omytého a odpeckovaného ovoce. Do každé sklenice vložíme 1–2 pecky, čímž šťáva získá jemnou mandlovou příchuť. Při menší úrodě můžeme uvařit hrncový kompot, který je také velmi chutný.
  • Meruňková marmeláda může být různě hustá i různě sladká. Používáme ji k ochucení pohárů, jogurtů, kaší a zmrzlin, k plnění knedlíků a koláčů. Meruňkové pyré podáváme malým dětem ve formě přesnídávky.
  • Sušené meruňky mají dlouhou trvanlivost. Slouží jako dobrota k mlsání nebo jako svačinka na výletě pro děti. Po namočení a rozvaření získáme směs podobnou džemu. Kandované ovoce má stejnou úlohu, nevýhodou je mnoho cukru.

Kam použít čerstvé i kompotované meruňky

Stejně jako ostatní ovoce mají meruňky mnoho možností využití:

  • Meruňkové knedlíky z kynutého a tvarohového těsta podáváme posypané tvarohem, skořicí či kakaem s cukrem, a zalité horkým máslem.
  • Meruňkový koláč nebo bublanina patří k tradičním letním moučníkům. Jen pár meruněk potřebujeme k přípravě tartaletek, pohárů a ovocných omáček.
  • Meruňkový dort připravíme z kompotovaných meruněk, které naskládáme na dort a polijeme želatinovým přelivem.
  • Meruňková zmrzlina a nanuky mají jemně oranžovou barvu, úžasnou chuť a vůni. Na jejich přípravu použijeme měkké zralé nebo kompotované ovoce.

Jak ještě využít meruňky ve sladké kuchyni

Ze sladkých meruněk můžeme připravit džus nebo hustou šťávu, kterou lze svařit s pudinkovým práškem nebo smíchat s rozpuštěnou želatinou a přelít jí piškotové řezy. Nadrobno pokrájené ovoce zamícháme do dortového krému. Meruňkové pyré využijeme k ochucení krémů na moučníky a francouzské makronky. Meruňky mají své stálé místo v kořeněném a sladkém orientálním chutney

Podívejte se s námi na video, kde vám ukážeme přípravu meruňkové marmelády, kterou v zimě můžeme používat do všech sladkých dezertů a moučníků:

Sladké drobečky

Každé ovoce je nejchutnější, když je čerstvé. Stačí 1–2 meruňky, které využijeme k ochucení snídaňové kaše, zpestření školní svačinky nebo k doplnění energie na výletě. Tvrdé a kyselé ovoce zachráníme uvařením kompotu k okamžité spotřebě, rozmixováním do ovocného smoothie nebo do orientálních jídel, kde projde varem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli