Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová polévka nebo-li bramboračka je hustá polévka z cibule, brambor a zeleniny, doplněná podle chuti čerstvými nebo sušenými houbami. Správnou chuť dodá polévce sůl, pepř, česnek a majoránka.

Bramborová polévka dokáže nádherně provonět celou domácnost. Hlavní roli v ní hrají houby, které jsou nejvíce aromatickou složkou pokrmu. Kdo nemusí houby, může si vybrat jeden z mnoha jiných receptů na báječnou chutnou bramboračku.

1/16

    2 z 16

    Letní bramboračka s klobásou

    Letní bramboračka s klobásou

    Letní polévky jsou méně husté a vydatné, ale také chutnají skvěle. Připravíme si cibulový základ a jemně ho poprášíme moukou, kterou orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem. Vložíme do něj pokrájenou zeleninu a brambory, přisypeme nasekané bylinky a po chvíli varu kolečka klobásy (ta nemusí být). 

    3 z 16

    Bramborová polévka s tvarůžky

    Bramborová polévka s tvarůžky

    Tvarůžková bramboračka je oblíbenou aromatickou polévkou. Na kostičky pokrájené brambory a zeleninu spolu s čerstvými houbami uvaříme v osolené vodě, ochutíme ji kořením a bylinkami a nakonec zalijeme mlékem s trochou hladké mouky a povaříme. Povrch polévky posypeme pokrájenými tvarůžky.

    4 z 16

    Staročeská bramboračka sklínka

    Staročeská bramboračka sklínka

    Staročeská bramborová polévka sklínka je typická tím, že není ničím zahušťovaná. Cibuli orestujeme na másle spolu s kousky kořenové zeleniny a brambor. Směs zalijeme vodou nebo vývarem a povaříme doměkka. Milovníci hub mohou přidat hřiby nebo křemenáče. Na talíři posypeme polévku nasekanou petrželkou.

    5 z 16

    Bramborová savojská polévka

    Bramborová savojská polévka

    Trochu jinou bramborovou polévku připravíme orestováním cibule a nastrouhané mrkve, dokud obě nezačnou vonět. Zeleninu doplníme kostičkami brambor, zalijeme vývarem a povaříme. Během vaření přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a majoránku. Pokud máme dost pažitky, vyměníme majoránku za zelenou bylinku.

    6 z 16

    Chlebová bramboračka s houbami

    Chlebová bramboračka s houbami

    Bramborová polévka, do které zužitkujeme starší chleba? I takovou naše babičky vařily. Na zpěněnou cibuli přidáme pokrájený chleba a opečeme ho jako topinku. Přidáme brambory, zeleninu a houby a zalijeme vývarem. Po chvíli projedeme polévku metličkou - chleba se rozpadne a polévku zahustí. Dochutíme ji podle libosti.

    7 z 16

    Bramborová polévka s klobásou a smetanou

    Bramborová polévka s klobásou a smetanou

    Každá polévka, ve které převažují brambory, je bramboračka. Chutnou polévku připravíme orestováním cibule a klobásy a přidáním uvařených brambor i s vodou. Pokrm dochutíme sladkou mletou paprikou a zahustíme smetanou s rozmíchanou moukou. Na talíři posypeme polévku pokrájenými zelenými bylinkami.

    10 z 16

    Bramborová polévka s pórkem a la pyré

    Bramborová polévka s pórkem a la pyré

    Bramborová polévka s pórkem a celerem bude mít po uvaření hráškově zelenou barvu. Zeleninu opečeme na tuku a pak uvaříme ve vývaru doměkka. Ochutíme ji česnekem a muškátovým oříškem. Polévku tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Nakonec vlijeme smetanu, necháme polévku přejít varem a podáváme.

    11 z 16

    Bramborová polévka (bramboračka)

    Bramborová polévka (bramboračka)

    Ke klasické bramboračce se po zkoušení jiných polévek každý rád vrátí - hlavně v období, kdy rostou houby. Na tuku orestujeme cibuli a zeleninu, přidáme brambory, houby a vše zalijeme zeleninovým vývarem nebo vodou. Polévku povaříme, zahustíme jíškou a ochutíme česnekem a majoránkou.

    12 z 16

    Bramboračka s klobásou a zakysanou smetanou

    Bramboračka s klobásou a zakysanou smetanou

    V létě není na jídlo chuť, ale chladné dny si o trochu horké polévky přímo říkají. Na sádle opečeme cibuli, kořenovou zeleninu a brambory s mletou paprikou. Zalijeme je vodou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a povaříme. Oloupeme a pokrájíme dobrou uzenou klobásu a polévku s ní dovaříme. Talíř ozdobíme lžicí kysanky.

    13 z 16

    Bramboračka s masovými knedlíčky

    Bramboračka s masovými knedlíčky

    Sytou bramborovou polévku připravíme orestováním cibule a zeleniny na kostičkách slaniny. Po zalití vývarem přidáme brambory, polévku osolíme, přidáme pepř, kmín a bobkový list a povaříme. Připravíme si malé kuličky z mletého masa, které nakonec do polévky zavaříme. Na talíři je posypeme nasekanými natěmi.

    15 z 16

    Česká bramboračka

    Česká bramboračka

    Jednoduchou polévkou i pro nezkušené kuchařky je rychlá bramboračka, která je za půl hodiny na stole. Na tuku osmahneme cibuli, poprášíme ji moukou, orestujeme a zalijeme vývarem. Do vařící se polévky vsypeme mraženou zeleninu a malé kostičky brambor. Přidáme houbové koření, česnek a majoránku a necháme provařit.

    16 z 16

    Bramboračka "pro nejmenší"

    Bramboračka  "pro nejmenší"

    Nejmenším dětem nebudeme vařit klasickou bramboračku, ale polévku, která obsahuje brambory, mrkev a pórek nebo hrášek. Po uvaření polévku rozmixujeme, zahustíme rýžovou kaší a vmícháme do ní rozšlehané vajíčko nebo jen žloutky. Polévku nemusíme solit nebo jen velice málo.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli