Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké maso a ryby můžeme grilovat? Na své si přijdou milovníci drůbeže, steaků, ale i ryb a mořských plodů
Zdroj: Pixabay

S teplými dny se začínáme pomalu připravovat na grilovací sezónu. Samotné grilování je velmi snadné, pokud vybereme správný druh masa. I grilované ryby jsou velkou pochoutkou. Ne všem masům ale tepelná úprava na grilu prospěje.

Grilování se těší v Česku velké oblibě a není se čemu divit, posezení s těmi nejbližšími, na čerstvém vzduchu a u výborného jídla, je opravdová idylka. Ke grilování nepotřebujeme žádné velké kulinářské dovednosti. Stačí pouze vybrat vhodné druhy mas, ryb, nebo i zeleniny, které jsou pro grilování jako stvořené. Pak již záleží na nás, zda se pustíme i do marinování, nebo necháme vyniknout chuť masa. 

Jaké kuřecí maso grilovat

Nejčastější a nejoblíbenější maso, které se u nás griluje, je právě kuřecí. Z drůbeže můžeme vybrat na gril prakticky cokoliv. Výborně se hodí kuřecí stehenní řízky, prsní maso, kuřecí křídla, nebo i kuře v celku, které sice zabere více času, ale nasytí celou rodinu. Velkou výhodou kuřecího masa je krátká tepelná úprava, která je v případě grilování přibližně 3-5 minut

Jaké vepřové maso grilovat 

U vepřového masa (na rozdíl od hovězího) vyzrálost nehraje žádnou roli. Nejlepší část z vepřového masa vhodná na grilování je vepřová krkovice, která je místy tučnější a tudíž pro gril naprosto ideální, křehká a šťavnatá. Dále je na grilu oblíbený vepřový bůček nebo žebírka, kterým to sluší v dobré marinádě. Chybu neuděláme ani s vepřovou kotletou, buď i s kostí nebo bez a rozhodně ani s vepřovou panenkou, která je nejlibovější. Velmi chutné je také mleté vepřové maso, které grilujeme jako hamburgery nebo čevabčiči. 

Jaké hovězí maso grilovat 

Hovězí maso nejčastěji grilujeme jako steak, který propečeme podle naší chuti. Použít můžeme hovězí pupek, který nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu. Za nejšťavnatější steak je považován rib eye steak z vysokého roštěnce, který je z části prorostlý tukem. Naopak z nízkého roštěnce je steak více libovější. Použít můžeme i dražší hovězí svíčkovou, která je opravdu libová. 

Jaké krůtí maso grilovat 

Nejčastěji grilujeme krůtí prsa, která jsou libová a chuťově jemná. Výborně se k nim hodí marináda s citronem. Opékat ale můžeme i celou krůtu, kterou doporučujeme prošpikovat, aby zůstala šťavnatá. Pokud zvolíme krůtí stehna, je dobré je svázat provázkem, aby neunikala šťáva. 

Jaké ryby grilovat 

Grilované ryby jsou opravdovou pochoutkou, kterou si můžeme dopřát nejen na letní dovolené u moře. Ryby můžeme grilovat v celku, nebo naporcované filety. Dobrou vychytávkou jsou speciální rošty, které nám umožní během grilování s křehkým rybím masem snadno manipulovat. Ryby není třeba marinovat, stačí jen osolit, opepřit a podložit citronem. Nejčastěji grilujeme lososa, pstruha, pražmu, tuňáka nebo tresku

Jaké mořské plody grilovat

Kromě ryb si můžeme z grilu pochutnat také na mořských plodech. K nejoblíbenějším rozhodně patří krevety, které mají křehké a šťavnaté maso. Méně často se u nás v Česku grilují chobotnice nebo krabi. Oblíbenými jsou i mušle, nejčastěji slávky, které se na grilu otevřou, nebo mušle Svatého Jakuba, které jsou velkou delikatesou v luxusních restauracích. 

A jak grilovat krevety, můžete podrobně zhlédnout v našem video-návodu

Budeme rádi, když se s námi v komentářích podělíte o vaše oblíbené grilované pochoutky. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie