Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonéza je v době přípravy bramborových salátů, tedy hlavně o Vánocích, velmi žádaným artiklem. Výborný salát ale zvládnete i bez majonézy. Majonézu můžete vynechat úplně, snížit její podíl nebo ji umíchat trochu jinak.

Bramborový salát i bez klasické majonézy chutná velmi dobře, ale na dochucení si dejte záležet. Základem výtečného bramborového salátu jsou správně zvolené brambory. Nejvhodnější jsou brambory varného typu A, které se nerozváří a zachovají si pevnou konzistenci. Kromě brambor je potřeba zvolit vhodnou zeleninu, aby výsledná chuť salátu byla harmonická. Obvykle se přidávají sterilované okurky, vařená mrkev a celer, pak také nakrájená (ideálně i předem spařená) cibule. Běžnou součástí bramborového salátu jsou natvrdo uvařená vajíčka.

Čím nahradit klasickou majonézu

Klasická majonéza patří mezi potraviny, jejichž používání někteří z nás ve svém jídelníčku minimalizují. Možná ji používat nechcete nebo jste ji nekoupili. Do bramborového salátu ale není nutná.

  • Náhrada majonézy: Místo majonézy použijte zakysanou smetanu nebo hustý jogurt, případně od každého část. Připravte si v misce zálivku ze zakysané smetany nebo jogurtu a doplňte ji trochou oleje, hořčicí a kořením. Posolte. Dobře smíchejte a použijte do salátu místo majonézy.
  • Alternativní majonéza: Připravte si jednoduchou alternativní majonézu. Klasická domácí majonéza se připravuje ze syrových vajíček, kterým se mnozí vyhýbají. Vyzkoušejte ale majonézu, do které syrová vajíčka nepotřebujete. Skvělým řešením je např. majonéza z vařených vajec, která chutná báječně, nebo majonéza připravená z tofu. Sojanézu si můžete také koupit, takže ji ani nemusíte připravovat sami.
  • Zcela bez majonézy: Bramborový salát můžete připravit zcela bez majonézy nebo produktů, které by ji nahradily. K dochucení stačí olej (nejlépe panenský olivový), citronová šťáva a koření s bylinkami. Připravte si chuťově vyváženou zálivku, která vám bude vyhovovat. Mohl by vám chutnat např. vídeňský bramborový salát, do kterého budete potřebovat také cibuli, trochu octa a oleje.
Bramborový salát bez klasické majonézy je zrovna tak dobrý, jako ten s majonézou. Jen je trochu jiný.

Jednou z variant je báječná majonéza z vařených vajec, hořčice a trošky octa. Pokud budete chtít tatarskou omáčku, přidáte ještě jemně nakrájené kostičky cibule a sterilované okurky. Podle následujícího videoreceptu si můžete umíchat majonézu z vařených vajíček. Zajímavých receptů najdete v našem receptáři ještě více.

Přejeme dobrou chuť.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky