Bramborový salát bez majonézy? Chutná skvěle a trochu jinak než klasika s majonézou
Majonéza je v době přípravy bramborových salátů, tedy hlavně o Vánocích, velmi žádaným artiklem. Výborný salát ale zvládnete i bez majonézy. Majonézu můžete vynechat úplně, snížit její podíl nebo ji umíchat trochu jinak.
Bramborový salát i bez klasické majonézy chutná velmi dobře, ale na dochucení si dejte záležet. Základem výtečného bramborového salátu jsou správně zvolené brambory. Nejvhodnější jsou brambory varného typu A, které se nerozváří a zachovají si pevnou konzistenci. Kromě brambor je potřeba zvolit vhodnou zeleninu, aby výsledná chuť salátu byla harmonická. Obvykle se přidávají sterilované okurky, vařená mrkev a celer, pak také nakrájená (ideálně i předem spařená) cibule. Běžnou součástí bramborového salátu jsou natvrdo uvařená vajíčka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím nahradit klasickou majonézu
Klasická majonéza patří mezi potraviny, jejichž používání někteří z nás ve svém jídelníčku minimalizují. Možná ji používat nechcete nebo jste ji nekoupili. Do bramborového salátu ale není nutná.
- Náhrada majonézy: Místo majonézy použijte zakysanou smetanu nebo hustý jogurt, případně od každého část. Připravte si v misce zálivku ze zakysané smetany nebo jogurtu a doplňte ji trochou oleje, hořčicí a kořením. Posolte. Dobře smíchejte a použijte do salátu místo majonézy.
- Alternativní majonéza: Připravte si jednoduchou alternativní majonézu. Klasická domácí majonéza se připravuje ze syrových vajíček, kterým se mnozí vyhýbají. Vyzkoušejte ale majonézu, do které syrová vajíčka nepotřebujete. Skvělým řešením je např. majonéza z vařených vajec, která chutná báječně, nebo majonéza připravená z tofu. Sojanézu si můžete také koupit, takže ji ani nemusíte připravovat sami.
- Zcela bez majonézy: Bramborový salát můžete připravit zcela bez majonézy nebo produktů, které by ji nahradily. K dochucení stačí olej (nejlépe panenský olivový), citronová šťáva a koření s bylinkami. Připravte si chuťově vyváženou zálivku, která vám bude vyhovovat. Mohl by vám chutnat např. vídeňský bramborový salát, do kterého budete potřebovat také cibuli, trochu octa a oleje.
Jednou z variant je báječná majonéza z vařených vajec, hořčice a trošky octa. Pokud budete chtít tatarskou omáčku, přidáte ještě jemně nakrájené kostičky cibule a sterilované okurky. Podle následujícího videoreceptu si můžete umíchat majonézu z vařených vajíček. Zajímavých receptů najdete v našem receptáři ještě více.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře