Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod pojmem carpaccio si většina lidí představí velmi tenké plátky syrového hovězího masa, které jsou ochucené studenou zálivkou a jemně kořeněné. Možná vás ale překvapí, že z masa vůbec být nemusí. Na plátky lze nakrájet téměř cokoliv.

Carpaccio, čtěte karpáčo, je na přípravu vlastně jednoduchý pokrm, který ale při kreativním servírování může vypadat jako z té nejluxusnější restaurace. Kromě suroviny nakrájené na tenoučké plátky budete potřebovat zálivku na ochucení, něco zeleného pro rozjasnění talíře a sýr pro doladění chutí.

1/15

    1 z 15

    Carpaccio z hovězí svíce

    Carpaccio z hovězí svíce

    Podobně jako u syrového tatarského bifteku byste na kvalitě masa neměli šetřit ani v případě carpaccia. Jelikož ho asi nebudete dělat denně, nemusí vám být líto koupit dražší pravou svíčkovou. Na talíři ji dochuťte solí, pepřem, olejem a balzamikovým octem jenom lehce, aby co nejvíce vynikla chuť masa.

    2 z 15

    Carpaccio s lanýžovým olejem

    Carpaccio s lanýžovým olejem

    Nejčastější alternativou pravé svíčkové jsou jiné části hovězího zadního. Pokud budete maso kupovat od osvědčeného řezníka, i tak si skvěle pochutnáte. Ozvláštnit tento pokrm můžete například různě ochucenými oleji, jako je lanýžový, a doplnit ho můžete o sušená rajčata.

    3 z 15

    Kapří carpaccio

    Kapří carpaccio

    Nejenom z hovězího, ale i z rybího masa vykouzlíte lahodné carpaccio. Jestliže vám nevadí jíst kapra i v jiné roční období než je zima, tento recept určitě vyzkoušejte. Kapří filet, bez kůže a kostí, zasypte solí a cukrem a nechte hodinu marinovat. Následně nakrájejte na tenké plátky, ochuťte a posypte například kapary a parmezánem.

    4 z 15

    Carpaccio z čerstvého lososa

    Carpaccio z čerstvého lososa

    Jestliže vás recept s kaprem příliš nezaujal, tento s lososem by mohl, jelikož se tato růžová ryba pro svou jemnou chuť řadí k nejoblíbenějším u nás. Velmi tenké plátky lososa určitě ochuťte kromě základního koření a olivového oleje také citrónovou šťávou a čerstvým koprem

    5 z 15

    Carpaccio z uzeného lososa s kapary a bylinkami

    Carpaccio z uzeného lososa s kapary a bylinkami

    Ti z vás, kteří se zrovna neřadí mezi milovníky syrového masa, jistě ocení recept s lososem uzeným. Ten se potírá dresinkem s česnekem a hořčicí, a servíruje se s křupavými kapary. Ty se připravují tak, že se nejprve obalí v maniokové mouce nebo škrobu, a krátce se orestují na oleji.

    6 z 15

    Carpaccio z chobotnice

    Carpaccio z chobotnice

    Carpaccio jako z luxusní restaurace uděláte z chobotnice. I ta se před konzumací tepelně upravuje, a to vařením ve vodě s octem, solí, pepřem, bobkovým listem a kuličkami jalovce. Před servírováním je nutné ji pořádně vymačkat a alespoň 10 hodin nechat v lednici vychladit.

    7 z 15

    Šunkové carpaccio

    Šunkové carpaccio

    Aby bylo carpaccio co nejchutnější, je nutné, aby bylo maso nakrájené opravdu na tenké plátky. Pokud se s masem nechcete krájet, sáhněte po plátkové parmské šunce, kterou doplníte lehkým exotickým salátkem z manga a žlutého cukrového melounu.

    8 z 15

    Carpaccio ze žampiónů

    Carpaccio ze žampiónů

    I vegetariáni si v našem výběru přijdou na své. Místo masa si na tenké plátky mohou nakrájet mladé žampióny. Ano, i ty se dají jíst zasyrova. Kloboučky je však potřeba oloupat a řádně očistit. Skvěle je na talíři doplní zálivka z citrónové šťávy a balzamikového octa.

    9 z 15

    Carpaccio z červené řepy a grilovaným sýrem

    Carpaccio z červené řepy a grilovaným sýrem

    O carpacciu z červené řepy jste již nejspíše slyšeli, nebo jste ho snad dokonce i sami připravovali. Jeho variací je nespočet, nejčastěji se však servíruje s kozím či balkánským sýrem nebo fetou. Podle tohoto receptu se sladká chuť řepy kloubí s grilovaným sýrem Jadel.

    10 z 15

    Chřestové carpaccio

    Chřestové carpaccio Video

    Krátká sezóna chřestu nás nutí vytěžit z této zeleniny maximum. Zapomeňte však na klasický vařený chřest s holandskou omáčkou. Za pomocí škrabky na brambory nakrájejte oloupaný bílý chřest na tenké plátky, zakápněte citrónovou zálivkou, posypte strouhaným parmezánem a vychutnávejte.

    11 z 15

    Carpaccio z rajčat

    Carpaccio z rajčat

    Jak velká masitá rajčata, tak i malá cherry můžete nakrájená na tenké plátky podávat jako carpaccio. Na rozdíl od většiny ostatních receptů nebudete potřebovat balsamico, podává se totiž s malými hromádkami čerstvého sýra smíchaného spolu s česnekem a lístky bazalky. Aby carpaccio vypadalo efektně, zvolte rajčata více barev.

    12 z 15

    Svěží carpaccio

    Svěží carpaccio

    Škrabka na brambory vám opět přijde vhod při výrobě svěžího carpaccia ze salátové okurky a kedlubny. Ani v něm však již balzamikový ocet nenajdete. Zálivka se dělá ze zakysané smetany, citrónové šťávy, sladké chilli omáčky, olivového oleje, stroužku česneku, soli a barevného pepře.

    13 z 15

    Cuketové carpaccio se sušenými rajčaty a sýrem

    Cuketové carpaccio se sušenými rajčaty a sýrem

    Zeleninu v carpacciu můžete i podle chuti kombinovat. Báječně se k sobě hodí tenké plátky mladé cukety se šťavnatými rajčaty, ke kterým ještě můžete přidat rajčata sušená. Na tento recept volte sýr balkánský, případně fetu, a kdo má rád pálivé, zálivku si ochutí sladkou chilli omáčkou. 

    14 z 15

    Hruškové carpaccio s brusinkami

    Hruškové carpaccio s brusinkami

    Že k sobě hrušky a čerstvé sýry neskutečně ladí, potvrzuje i tento recept. Zvolit můžete jak kozí, tak i různé plísňové sýry. K úplné dokonalosti carpaccio dovedete, když talíř zasypete pokrájenými kousky vlašských ořechů a sušenými brusinkami nebo semínky granátového jablka.

    15 z 15

    Jahodové carpaccio

    Jahodové carpaccio

    Ovocné carpaccio pak uděláte z jahod, které opět zakápnete balzamikovým krémem. Na talíř přidejte i zmrzlinu, šlehačku a hoblinky čokolády. Správně naservírované budou vypadat jako luxusní dezert, který je ale nesmírně snadný. Stejně tak můžete na tenké plátky nakrájet pomeranč, nektarinky nebo jablka.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli