Červená čočka: Oblíbená luštěnina, která by měla mít stálé místo v každé kuchyni
Červená čočka je luštěnina původem z Turecka, odkud se rozšířila do Asie, Indie a pak do celého světa. Je jedinou luštěninou, která nenadýmá, proto se doporučuje i malým dětem, kojícím ženám, seniorům a nemocným lidem.
Mnoho lidí jí čočku jen na Nový rok, protože se jedná o tradici, která má rodině zajistit bohatství - jinak ji "nemusí" kvůli chuti, nadýmání nebo kvůli dlouhé přípravě včetně máčení. Přesto jsou luštěniny stále více oblíbenou součástí zdravé stravy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Proč jíst červenou čočku a luštěniny
- Jaké jsou druhy červené čočky
- Jaké jsou výhody červené čočky
- Co vše se dá uvařit z červené čočky
- Jak využít čočku ve sladké kuchyni
- K čemu se ještě používá červená čočka
- Jak dlouho se vaří červená čočka
- Červená čočka jako dietní pokrm
- Jak zabránit nadýmání po čočce
- Jak zpracovat zbytky červené čočky
1
Proč jíst červenou čočku a luštěniny
Červená čočka je lehce stravitelná potravina s nízkým glykemickým indexem kolem 30 - dobře zasytí a pocit sytosti vydrží déle. Čočka obsahuje bílkoviny, minerály, vitamíny, vlákninu, přitom nenadýmá, proto je vhodná pro děti i dietní stravování. Jejím důležitým benefitem je rychlá a jednoduchá příprava.
2
Jaké jsou druhy červené čočky
Červená čočka se prodává loupaná, neloupaná, půlená, ve formě šrotu nebo jemné čočkové mouky, vhodné na sladké pečení. Loupaná a neloupaná čočka se používá nejčastěji, protože se nemusí namáčet - pokud má však někdo vážné problémy s trávením, je jistější čočku na 2 hodiny namočit.
3
Jaké jsou výhody červené čočky
Jde o zdravou variabilní potravinu. Obsahuje spoustu bílkovin, takže ji mohou konzumovat vegetariáni i vegani - nahradí jim maso. Pro svou neutrální chuť je vhodná pro sladkou i slanou kuchyni. Čočka je bezlepková, zasytí na dlouhou dobu a je uvařená za pár minut. Červená čočka jako jediná z luštěnin nenadýmá.
4
Co vše se dá uvařit z červené čočky
Čočka, uvařená do 10–15 minut si zachovává svou pevnost, takže z ní připravujeme hlavní jídla a přílohy, saláty, polévky a mnoho jídel indické kuchyně. Rozvařená čočka (popřípadě rozmixovaná) patří mezi první pokrmy miminek. Připravíme z ní kaše, zahustíme polévky nebo jí nahradíme nezdravou bílou mouku.
5
Jak využít čočku ve sladké kuchyni
Rozmixovaná uvařená čočka se může stát součástí těsta sladkých moučníků - bábovek, řezů, muffinů, kaší, palačinek nebo nepečeného cukroví. Mouka z červené čočky nahradí bílou mouku v těstě, takže si sladké pečivo mohou dopřát lidé s nízkosacharidovou nebo redukční stravou.
6
K čemu se ještě používá červená čočka
Nejčastěji je to zahušťování polévek, omáček a luštěninových kaší. Díky tomu, že se čočka po delším vaření téměř rozpadá, nahradí mouku a jíšku a zahuštěné pokrmy jsou pak husté a vydatné. Pomazánky s červenou čočkou jsou neméně oblíbené - čočka dobře spojí ostatní suroviny a dá se velice dobře dochutit.
7
Jak dlouho se vaří červená čočka
Mnoho lidí červenou čočku máčí, ačkoliv to není potřeba - pak je ale uvařená za 10 minut. Nemáčenou čočku je vhodnější v cedníku propláchnout, abychom ji zbavili nečistot. Pak ji vaříme kolem 15 minut - měla by být na samé hranici rozvaření. Čočku na zahuštění vaříme, dokud se nerozpadne na kaši. Solíme ji až na konci, aby neztvrdla.
8
Červená čočka jako dietní pokrm
Červená čočka dokáže regulovat hladinu krevního cukru. Ačkoliv je lehce stravitelná, člověk se po její konzumaci cítí nasycený, což je velmi důležité při redukčních, diabetických a nízkosacharidových dietách. Čočka má velice nízký obsah tuku a cholesterolu. Vysoký obsah bílkovin plnohodnotně nahradí živočišné výrobky.
9
Jak zabránit nadýmání po čočce
Červená čočka sama o sobě nenadýmá. Pokud ji však mícháme s jinými druhy luštěnin, s česnekem, nadýmavou zeleninou nebo větším množstvím koření, může se stát, že nastane problém. Je žádoucí luštěniny před vařením namočit a několikrát propláchnout. Některé koření a bylinky nadýmání zabraňují (bazalka, saturejka).
10
Jak zpracovat zbytky červené čočky
Uvařenou (i ochucenou) čočku uchováváme v lednici 1–2 dny. Můžeme ji ještě využít k nastavení mletého masa v karbanátcích a sekané, k vytvoření placek v kombinaci s dalšími surovinami, do pomazánek a salátů, k přípravě noků, orientálních jídel nebo indického dhalu, který se podává s vařenou rýží.
Zeleninová polévka s červenou čočkou je zdravá, vydatná a rychle hotová. Pokud se chcete podívat na její podrobnou přípravu, zhlédněte naše video:
(Zdroj: Červená čočka a vše, co o ní chcete vědět, https://www.ochutnejorech.cz/blog/cervena-cocka-pruvodce?srsltid=AfmBOoob3fN1bU8vrSpdvTnJQvTOEO7Hsy6gAkj8SvzM7NrwwM9yxaLp)
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře