Cheesecake je oblíbený moučník z čerstvého sýra nebo tvarohu a sladké smetany
Cheesecake je sladký dort, který tvoří z větší části krém z čerstvého sýra. Správně upečený cheesecake je jemný, krémový a přitom tak pevný, že se dá krájet. Moderní cheesecake se připravuje v pečené i nepečené verzi.
Cheesecake znamená v překladu "sýrový dort". Známe ho jako moučník ze sametově jemného těsta se základem z rozdrcených sušenek, smíchaných s máslem. Nízký cheesecake se podobá koláči, vysoký má tvar dortu a často bývá nepečený.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Odkud se vzal cheesecake
Sýrový koláč neboli sýrový dort je znám už z doby před několika tisíci let. Šlo o slaný nebo sladký koláč z těsta, který se plnil směsí sýra, smetany, žloutků a koření. Do sladkých koláčů se přidával cukr, do slaných sekané maso. Každá země má i dnes svůj jedinečný recept, který se pokládá za národní poklad.
2
Co se dává do cheesecaku
Kromě oblíbeného druhu čerstvého sýra patří do cheesecaku žloutky, cukr, smetana, máslo, škrob, vanilka. Směs můžeme dochutit zakysanou smetanou, kakaem, karamelem, skořicí, citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Na dno formy natlačíme rozdrcené sušenky, smíchané s rozehřátým máslem.
3
Jaký sýr patří do cheesecaku
Základem cheesecaku je čerstvý sýr - tradičně se používá Philadelphia, Mascarpone, Lučina, termizovaný sýr Gervais (žervé) nebo jemný tučný tvaroh. Nesprávná volba druhu tvarohu nebo použití syrovátkového sýru Ricotta může znamenat, že výsledná krémová hmota nebude sametově hladká a jemná, ale zrnitá.
4
Jak se připravuje cheesecake
Příprava cheesecaku je poměrně jednoduchá. Do formy natlačíme sušenkový základ a upěchujeme ho. Na základ nalijeme rozmixovanou směs ingrediencí podle konkrétního receptu a směs necháme chvíli stát, aby unikly bublinky. Po pár minutách můžeme koláč buď upéct nebo vložit do lednice.
5
Jak správně péct cheesecake
Cheesecake se rád připaluje - proto formu obalíme alobalem a dort pečeme postavený na plechu s vodou. Správně upečený cheesecake nesmí mít hnědý povrch - troubu vypneme v okamžiku, kdy se těsto při poklepání na bok formy chvěje jako želé. Formu necháme vychladnout ve vypnuté troubě.
6
Co je nepečený cheesecake
Nepečený dort je jednou z moderních variant cheesecaku. Na základ ze sušenek nalijeme sýrovou hmotu, která obsahuje želatinový ztužovač nebo rozpuštěnou želatinu. Část hmoty můžeme obarvit kakaem a vytvořit tak v moučníku efektní mramorování. Formu necháme přes noc vychladit v lednici.
7
Jaké sušenky dát do cheesecake
Rozdrcené sušenky tvoří pevný základ a křehkou sladkou složku moučníku. Použijeme máslové sušenky, BeBe, Esíčka, Derby, Oreo nebo celozrnné sušenky, které jsou oblíbené v Americe. Pokud se nám zdají příliš mastné a sladké, připravíme si vlastní korpus, který v troubě krátce předpečeme.
8
Čím můžeme ochutit cheesecake
Cheesecake můžeme libovolně dochutit - vanilkou, skořicí, citrusovou šťávou i kůrou, čokoládou, skořicí. Svěží nepečené dorty připravíme z ovocného pyré nebo kakaa, které vmícháme do těsta, čímž můžeme vytvořit vkusné mramorování. Nepečený cheesecake se dá ochutit lépe než pečený koláč.
9
Co přidat do těsta na cheesecake
Cheesecake je univerzální moučník. I když jeho hlavní složkou je čerstvý sýr, přesto můžeme do těsta přidat ingredience, které mu dají úplně jiný rozměr. Je to například mák, dýně, oříšky či semínka, med, arašídové máslo, ovoce (banány, jahody apod), koření (tonka fazole, muškátový oříšek) a také voňavá aromata.
10
Jak ozdobit hotový cheesecake
Pečený koláč zdobíme velmi střídmě - čerstvým ovocem a lístky meduňky. Nepečený dort poskytuje více možností - zdobíme ho kopečky šlehačky, kousky ovoce, strouhanou čokoládou, oříšky, nitěmi citrusové kůry nebo želatinovým přelivem. Lístky meduňky nebo máty celý moučník perfektně ozdobí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře