Chyby při skladování vajec: Omývání i kolísání teploty jim zkracují trvanlivost
Vejce najdeme téměř v každé domácnosti. Jejich skladování má však jasně daná pravidla, jejichž porušením neriskujeme pouze ztrátu žádoucích vlastností vajec, případně jejich zkažení, ale také vlastní zdravotní potíže.
Bez vajec by se mnoho z nás jen tak neobešlo - používají se do nejrůznějších jídel, ale také k pečení sladkého i slaného pečiva a moučníků. Ne každý však ví, jak vejce správně skladovat - obzvláště, když nás neustále matou i samotní výrobci lednic.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při skladování vajec
Naučte se vejce skladovat tak, aby vydržela co nejdéle čerstvá a vy je tak nemuseli zbytečně vyhazovat. Následující výčet se vám bude hodit pro efektivní skladování, ale také pro ušetření financí vzhledem k neustále rostoucím cenám vajec.
- Při vybalování nákupu ukládáte vejce do lednice v původním obalu? Zásadní chyba - obaly jsou velmi často znečištěné a představují výživnou půdu pro nežádoucí bakterie, které mohou kontaminovat i okolní potraviny.
- Víte, že i čerstvá vejce mohou zplesnivět? Často se tak děje při ponechání vajec v původním obalu, ve kterém se orosí a začnou ve vzniklém vlhku plesnivět.
- Umytá vejce ztrácejí svou ochranu před bakteriemi. Vejce mají vlastní ochrannou bariéru proti nežádoucím mikroorganismům - nezbavujte se jí.
- Vejcím nesvědčí změny teplot, proto je skladujte v lednici při teplotě do 8 °C, případně ve špajzce, ve které teplota nepřekračuje 18 °C a zároveň nekolísá.
- Kvůli náchylnosti na prudké změny teploty neskladujte vejce ve dvířkách lednice, byť při jejím nákupu obdržíte stojánek na vejce do dvířek přesně pasující.
- Oloupaná uvařená vejce neskladujte - jsou určená zásadně k přímé spotřebě. Vychladlá a uvařená vejce natvrdo (stále ještě ve skořápce) však lze v lednici skladovat až 14 dnů, zatímco vejce naměkko maximálně 4 dny.
- Sebemenší zápach znamená odpadkový koš - jestliže při rozbití syrového vejce nebo při loupání vejce uvařeného ucítíte jakýkoliv zápach, vyhoďte ho.
- Vejce můžete uchovávat také v mrazáku - ovšem před zamrazením je nejprve vyklepněte a rozmíchejte, jinak zůstane žloutek v celku a bude jako guma.
Tip1: Chcete-li udržet vejce co nejdéle čerstvá, skladujte je špičkou dolů nebo položená na stranu, aby vzduchová bublina pod skořápkou nebyla utlačována obsahem a aby vejce mohla "dýchat" póry, které mají na svém širším konci.
Tip2: Vadí vám znečištěná vejce? Namísto jejich omývání vsaďte na odstranění nečistot nasucho. Stačí papírová utěrka nebo houbička. Po manipulaci s vejci si však vždy umyjte ruce a dbejte na to, aby se vejce v lednici nedotýkala jiných potravin.
Mohlo by vás zajímat
Jaká vejce máte nejraději - slepičí, křepelčí nebo ta pštrosí? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s různými vejci v komentářích. Pro inspiraci ke zpracování jejich nadbytku vám přinášíme názorný videorecept na rychlou vajíčkovou pomazánku:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře