Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při skladování vajec: Omývání i kolísání teploty jim zkracují trvanlivost
Zdroj: Freepik

Vejce najdeme téměř v každé domácnosti. Jejich skladování má však jasně daná pravidla, jejichž porušením neriskujeme pouze ztrátu žádoucích vlastností vajec, případně jejich zkažení, ale také vlastní zdravotní potíže.

Bez vajec by se mnoho z nás jen tak neobešlo - používají se do nejrůznějších jídel, ale také k pečení sladkého i slaného pečiva a moučníků. Ne každý však ví, jak vejce správně skladovat - obzvláště, když nás neustále matou i samotní výrobci lednic.

Časté chyby při skladování vajec

Naučte se vejce skladovat tak, aby vydržela co nejdéle čerstvá a vy je tak nemuseli zbytečně vyhazovat. Následující výčet se vám bude hodit pro efektivní skladování, ale také pro ušetření financí vzhledem k neustále rostoucím cenám vajec.

  1. Při vybalování nákupu ukládáte vejce do lednice v původním obalu? Zásadní chyba - obaly jsou velmi často znečištěné a představují výživnou půdu pro nežádoucí bakterie, které mohou kontaminovat i okolní potraviny.
  2. Víte, že i čerstvá vejce mohou zplesnivět? Často se tak děje při ponechání vajec v původním obalu, ve kterém se orosí a začnou ve vzniklém vlhku plesnivět.
  3. Umytá vejce ztrácejí svou ochranu před bakteriemi. Vejce mají vlastní ochrannou bariéru proti nežádoucím mikroorganismům - nezbavujte se jí.
  4. Vejcím nesvědčí změny teplot, proto je skladujte v lednici při teplotě do 8 °C, případně ve špajzce, ve které teplota nepřekračuje 18 °C a zároveň nekolísá.
  5. Kvůli náchylnosti na prudké změny teploty neskladujte vejce ve dvířkách lednice, byť při jejím nákupu obdržíte stojánek na vejce do dvířek přesně pasující.
  6. Oloupaná uvařená vejce neskladujte - jsou určená zásadně k přímé spotřebě. Vychladlá a uvařená vejce natvrdo (stále ještě ve skořápce) však lze v lednici skladovat až 14 dnů, zatímco vejce naměkko maximálně 4 dny.
  7. Sebemenší zápach znamená odpadkový koš - jestliže při rozbití syrového vejce nebo při loupání vejce uvařeného ucítíte jakýkoliv zápach, vyhoďte ho.
  8. Vejce můžete uchovávat také v mrazáku - ovšem před zamrazením je nejprve vyklepněte a rozmíchejte, jinak zůstane žloutek v celku a bude jako guma.

Tip1: Chcete-li udržet vejce co nejdéle čerstvá, skladujte je špičkou dolů nebo položená na stranu, aby vzduchová bublina pod skořápkou nebyla utlačována obsahem a aby vejce mohla "dýchat" póry, které mají na svém širším konci.

Tip2: Vadí vám znečištěná vejce? Namísto jejich omývání vsaďte na odstranění nečistot nasucho. Stačí papírová utěrka nebo houbička. Po manipulaci s vejci si však vždy umyjte ruce a dbejte na to, aby se vejce v lednici nedotýkala jiných potravin.

Jaká vejce máte nejraději - slepičí, křepelčí nebo ta pštrosí? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s různými vejci v komentářích. Pro inspiraci ke zpracování jejich nadbytku vám přinášíme názorný videorecept na rychlou vajíčkovou pomazánku:

Komentáře

Další tipy a triky