Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Expertka varuje: Pozor na vykoledovaná vajíčka! Ta natvrdo uvařená vydrží na stole v ošatce jen 2-3 dny, pak se zkazí
Zdroj: Pixabay, Couleur

Zbyla vám po Velikonocích spousta malovaných vajíček? Možná vás to překvapí, ale natvrdo vařená vajíčka mají kratší dobu trvanlivosti než ta čerstvá. S přípravou pomazánky nebo tlačenky je proto třeba neotálet. Trvanlivost navíc záleží i na tom, kde je uchováváte. 

Jsou vykoledavaná vajíčka ještě čerstvá?

Otázku, jak využít přehršli vařených vajíček řeší po Velikonocích snad každý. Pokud se vám jich doma nashromáždilo více, možná ještě máte nějaká v misce nebo v košíčku na stole. Přestože jsou vajíčka vařená, při pokojové teplotě se jim moc dobře nedaří, a možná už nejsou v té nejlepší kondici. Jak nejlépe tedy vajíčka uchovávat, aby vydržela co nejdéle a podle čeho poznáte, že je lepší je již vyhodit?

Trvanlivost vařených vajíček

Stejně jako čerstvým vajíčkům, tak i těm vařeným nejvíc svědčí pobyt v lednici při teplotě kolem 5-8 °C. Zatímco tam ale čerstvá vajíčka vydrží až 5 týdnů (pokud jsou tedy opravdu čerstvá), ta natvrdo vařená mají trvanlivost mnohem kratší.

Jak říká inženýrka v oboru výživy a kvality potravin Karolína Four: „I vařené vajíčko má omezenou trvanlivost. Pokud ho ihned po uvaření natvrdo zchladíte a vložíte do lednice, vydrží minimálně 7-14 dní.“

Důležité je proto vejce uchovávat při stálé teplotě kolem 5 °C. I tady platí, že není vhodné je dávat do dveří lednice, i když jsou tam na ně držáčky. Kvůli neustálému otevírání lednice tam totiž teplota kolísá, což vajíčkům nesvědčí. Raději je dejte do zadní části lednice nebo do spodní přihrádky, kde je nejchladněji. To se ovšem týká jen vajíček ve skořápce. Pokud je již oloupete, musíte je sníst hned

Vejce při pokojové teplotě

To vše ale platí jen u vajíček, která byla uložena do chladu brzy po uvaření. Nikdy ovšem nevíte, jak dlouho a kde je měli lidé doma, než je předali koledníkům. „V pokojové teplotě, tedy vystavené na ošatce je ovšem trvanlivost vajec mnohem kratší, a to 2-3 dny. Poté může být jeho konzumace riziková,“ dodává Karolína Four.

Konzumace zkažených vajec vám pak může způsobit poměrně nepříjemné zažívací potíže. V hodně teplé místnosti vydrží vařená vajíčka ještě kratší dobu, tedy jeden den. Vajíčka uvařená před delší dobou, která jste měli vystavená v pokoji, je proto lepší rovnou vyhodit.

Jak poznat zkažená vejce natvrdo?

Pokud jste si vajíčka donesli domů a nevíte, jak byla skladována, je nutné zkontrolovat nejen, jak vypadají, vodítkem by pro vás ale měla být hlavně vůně po oloupání. V případě, že má žloutek namodralý, našedlý nebo dokonce nazelenalý povrch, můžete zůstat v klidu.

Toto nepříliš vábné zbarevní je způsobeno jen delším vařením vajec nebo tím, že nebylo vejce rychle po uvaření zchlazeno studenou vodou. Pokud takové vejce použijete do pomazánky, ničemu to nevadí a ani její chuť to nijak neovlivní. Vajíčko by ale rozhodně nemělo nijak zapáchat. Zkažené vejce je většinou cítit po síře nebo hnilobě, takové by mělo rovnou putovat do koše.  

Náš tip: Natvrdo uvařená vejce je rozhodně lepší spotřebovat co nejrychleji. Připravit si z nich můžete třeba tuto vynikající pomazánku


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více