Čím nahradit ricottu? V dezertech pomůže i mascarpone, ale jsou ještě další možnosti
Používáte v kuchani ricottu? Pro ty, kteří by náhodou neznali - jde o chutný sýr s mnohostranným využitím v kuchyni. Klasická ricotta se vyrábí ze syrovátky, má měkkou, zrnitou konzistenci a svěží, sladkou mléčnou chuť. Je to čerstvý sýr a jako takový by měl být spotřebován během několika dnů - do předkrmů, hlavních jídel s těstovinami, na pizzu a masové koláče, do sýrových dipů, salátů nebo do moučníků a dezertů.
Ricotta je vynikajícím zdrojem živin, minerálů a vitamínů (A, B12) a má nižší nutriční hodnotu (nízký obsah tuku). Ne vždy ji máme doma po ruce, nebo ji nemůžeme sehnat a někdy je nutné se bez ní obejít, v receptu ji nahradit jinou surovinou.
Čím ricottu nahradit?
Velmi záleží na tom, ve kterém jídle budeme ricottu nahrazovat.
-
do různých těstovin s náplní z ricotty můžeme použít tvaroh
-
do omáček a podobných pokrmů můžeme místo ricotty použít stejné množství zakysané smetany a čím bude tučnější, jemnější (kvalitnější), tím lépe. Stejně tak použijeme zakysanou smetanu místo ricotty do moučníků.
-
v dezertech nebo do pomazánek použijeme místo ricotty vyšlehanou šlehačku
-
ve slaných jídlech a slaných dezertech ricottu nahradí kvalitní smetanový (krémový) sýr
-
v dezertech je možno místo ricotty použít mascarpone, které před použitím lehce našleháme. Je třeba počítat s tím, že je mascarpone tučnější než ricotta.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 5 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Přečtěte si Zobrazit více
Lasagne z jedné pánve jsou hitem internetu: Nepotřebujete na ně bešamel, přitom báječně chutnají a hotové jsou do půl hodiny
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?
Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
Komentáře