Co dobrého z krkovice? Objevte s námi 10 šťavnatých receptů
Krkovice je v kuchyni velmi oblíbená, a to hned z několika důvodů - na přípravu je poměrně nenáročná, což ocení začátečníci i zkušení, je všestranná a šťavnatá. Můžeme ji grilovat, péct, smažit i dusit, vždy bude chutnat skvěle.
Krkovice je jedna z nejoblíbenějších částí vepřového masa. Je prorostlá tukem, který se během tepelné úpravy vypeče a maso tak zůstane křehké, šťavnaté, jen tak se nevysuší a získá lahodnou výraznou chuť. Oblíbené jsou z ní steaky, řízky, vepřové guláše i rolády. Zkrátka a dobře, krkovice téměř vždy zaručí dobrý výsledek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dobrého z krkovice
Krkovice je v obchodě běžně dostupná a často i cenově výhodná. K dostání je v celku, nakrájená na plátky, s kostí i bez kosti. Pokud dáváme přednost výraznější chuti, můžeme krkovici před tepelnou úpravou naložit do marinády.
- Steaky z krkovice: Steak z krkovice je letní klasikou, kterou připravíme na grilu nebo na rozpálené pánvi. Plátky krkovice okořeníme solí, pepřem či bylinkami, případně naložíme den předem do marinády.
- Pečená krkovice v celku: Nejoblíbenější příprava krkovice je pomalé pečení v troubě, čímž získáme krásně šťavnaté maso. Celou krkovici okořeníme nebo potřeme marinádou a dáme péct do pekáčku na 250 °C, aby se maso zatáhlo. Po 10 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 2 hodiny. Podlijeme výpekem a pečeme dalších 30 minut do měkka. Pro křupavou kůrku odkryjeme víko a dopečeme na 200 °C.
- Pečené plátky krkovice: Plátky krkovice jsou šťavnaté a přímo hotové porce, které stačí okořenit a před pečením zprudka opéct z každé strany na pánvi. Podlijeme je vodou nebo vývarem a dáme péct do trouby na 150 °C do měkka. Oblíbená jsou také jídla z jednoho pekáčku.
- Řízky: Naklepané plátky krkovice obalené v trojobalu a usmažené dozlatova vždy zabodují. Bez trojobalu z krkovice můžeme udělat také přírodní řízky smažené či pečené v troubě.
- Guláš: Krkovice bývá oblíbenou součástí vepřových gulášů. Výborně se hodí do guláše klasického i segedínského.
- Zapečená krkovice: Maso můžeme chutně také zapékat, a to nejčastěji s bramborami, sýrem a smetanou. Nicméně můžeme krkovici zapékat také s dobrou marinádou.
- Kostky z krkovice: Krkovice nakrájená na kostky vyžaduje krátkou tepelnou úpravu a hodí se k ní jakákoliv smetanová omáčka. Také ji lze zapéct dohromady s přílohou.
- Gyros: Z krkovice a krůtích prsou si můžeme udělat luxusní domácí gyros, který využijeme jako náplň tortill a pita chlebů, případně s hranolky jako samostatný chod. Opékáme na jehle a potíráme kořením v oleji.
- Rolády: Naklepané plátky krkovice jsou základem šťavnatých rolád, které plníme podle chuti uzeninou, sýrem, zeleninou nebo špenátem. Smotáme, opečeme na pánvi a poté dopékáme v troubě.
- Krkovice a hříbky: Vynikající kombinace je krkovice dušená na houbách, a to buď na výraznějších lesních, nebo na žampionech. Vzniklý výpek zahustíme a podáváme klasicky s oblíbenou přílohou.
Upečte si s námi lahodnou krkovičku v marinádě z hořčice a medu podle našeho videoreceptu. Podléváme černým pivem, které dodá masu karamelovou chuť. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře