Sladká pasta pralinée se připravuje jen ze 2 ingrediencí, které obvykle máme doma. Podle snadného návodu to zvládne každý
10. 3. 2023 Vaření
Ačkoli název pasta pralinée zní vznešeně, což by mohlo svědčit o složité přípravě, ve skutečnosti jde jen o krém z pražených lískových oříšků. To ho trochu přibližuje nutelle. Na rozdíl od ní se ale nemaže obvykle na chleba, ale místo toho se používá v cukrařině do různých krémů a náplní.
Pralinková pasta do krému
I když svou konzistencí připomíná ořechové máslo, obvykle se o ní mluví jako o cukrářské hmotě. Pasta pralinée neboli pralinková pasta je jednou z důležitých ingrediencí v profesionální cukrařině při přípravě různých moučníků.
Neobejde se bez ní třeba vyhlášený francouzský dezert Paris – Brest – obdoba našeho věnečku, ovšem naplněného krémem zvaným mousseline pralinée, jehož součástí je kromě klasického cukrářského žloutkového máslového krému crème pâtissière i pasta pralinée. Používá se ale rovněž do tartaletek, dortových krémů nebo jako náplň do sladkého pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Spojení oříšků a karamelu
Na pastě pralinée je výjimečné hlavně to, že má příjemnou karamelovou příchuť. Právě karamel jí dodává sladkost a když k němu připojíte opražené ořechy, vznikne přímo dokonalé spojení, kterému odolá jen málokdo.
Když do této pralinkové pasty jednou ponoříte lžičku, jen stěží ji totiž nespořádáte rovnou na posezení. A to je přitom příprava tohoto sladkého zázraku až neskutečně jednoduchá. Potřebujete na něj totiž jen dvě ingredience – ořechy a cukr.
Ořechy se obvykle používají lískové, můžete se ale i setkat s pralinkovou pastou mandlovou nebo dokonce pistáciovou. Nejlepší je ale stejně s lískovými oříšky. Když se totiž opraží, uvolní se úžasná vůně a chuť, kterou zbožňujeme třeba v právě již zmiňované nutelle.
Mohlo by vás zajímat
Základem je griliáš
Příprava pralinkové pasty je vlastně stejná jako v případě griliáše. Tato sladká hmota patří k tradičním zákuskům, jako jsou laskonky, trubičky nebo třeba maďarský dort Dobosz. Nasekané oříšky smíchané s karamelem byly dřív tradiční ozdobou pohárů nebo zákusků zdobených šlehačkou. V současných zákuscích se už sice tolik nepoužívá, přesto má stále v cukrařině neochvějné postavení.
Griliáš se připravuje z opražených oříšků, které se smíchají se zkaramelizovaným cukrem. Směs karamelu a ořechů se pak nechá ztuhnout a následně se naseká nahrubo nebo rozmixuje na jemný prášek. Díky tomu vznikne voňavá, zlatavá a křupavá směs, která je ideální ke zdobení zákusků všeho druhu i do krému nebo do zmrzliny.
Pokud si vezmete na pomoc nějaký hodně výkonný mixér a budete v mixování pokračovat, prášek se změní na pastu, tedy pastu pralinée, sladkou jako karamel a vonící lískovými oříšky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na pastu pralince vám stačí jen dvě ingredience
Pastu pralinée uděláte doma snadno a rychle. Klidně si ji můžete udělat i do zásoby mít ji připravenou na různé moučníky, pokud ji ovšem dřív nesníte, což v případě této sladké poměrně dost hrozí.
Při přípravě pralinkové pasty je nejriskantnější pražení lískových oříšků. Stačí jen na chvíli odběhnout a ořechy se snadno spálí. Opražit je můžete na pánvi jen nasucho, pokud ale máte větší množství oříšků, je lepší je opéct v troubě při teplotě 160 °C. Pražení může být v tom případě o trochu delší. Riziko spálení platí i pro karamel, ten je proto třeba také hlídat. A jak tedy pastu uděláte?
Budete potřebovat: 260 g lískových oříšků a 160 g krupicového cukru.
- Ořechy dejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a opékejte dozlatova, dokud se krásně nerozvoní. Během pečení je občas krátce prohrábněte, aby se nespálily. Ještě horké ořechy dejte do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupky.
- Mezitím si připravte karamel tak, že rozpusťte cukr na pánvi nebo v rendlíku, dokud se nevytvoří zlatavá tekutina. Tímto tekutým karamelem pak zalijte opražené oříšky a nechte ztuhnout. Tuto hmotu pak rozlámejte na menší kousky, dejte do mixéru a mixujte, dokud se z prášku neudělá jemná pasta. Buďte trpěliví a nepřidávejte žádný olej ani vodu. Pastu nakonec přendejte do sklenice, uzavřete a uchovávejte v lednici.
Náš tip: Z griliáše si můžete udělat třeba tyto lahodné griliášové trubičky podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno před 21 hodinami
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Kuřecí prsa á la bažant
Přidáno 3. 12. 2023 21:49
Chlapská lutenice
Přidáno 3. 12. 2023 19:16
Vepřové nudličky na bramborách
Přidáno 3. 12. 2023 18:37
Kapustičky po rakousku
Přidáno 3. 12. 2023 15:00
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více