Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká pasta pralinée se připravuje jen ze 2 ingrediencí, které obvykle máme doma. Podle snadného návodu to zvládne každý
Zdroj: Toprecepty, Susa

Ačkoli název pasta pralinée zní vznešeně, což by mohlo svědčit o složité přípravě, ve skutečnosti jde jen o krém z pražených lískových oříšků. To ho trochu přibližuje nutelle. Na rozdíl od ní se ale nemaže obvykle na chleba, ale místo toho se používá v cukrařině do různých krémů a náplní.

Pralinková pasta do krému

I když svou konzistencí připomíná ořechové máslo, obvykle se o ní mluví jako o cukrářské hmotě. Pasta pralinée neboli pralinková pasta je jednou z důležitých ingrediencí v profesionální cukrařině při přípravě různých moučníků.

Neobejde se bez ní třeba vyhlášený francouzský dezert Paris – Brest – obdoba našeho věnečku, ovšem naplněného krémem zvaným mousseline pralinée, jehož součástí je kromě klasického cukrářského žloutkového máslového krému crème pâtissière i pasta pralinée. Používá se ale rovněž do tartaletek, dortových krémů nebo jako náplň do sladkého pečiva.

Spojení oříšků a karamelu

Na pastě pralinée je výjimečné hlavně to, že má příjemnou karamelovou příchuť. Právě karamel jí dodává sladkost a když k němu připojíte opražené ořechy, vznikne přímo dokonalé spojení, kterému odolá jen málokdo.

Když do této pralinkové pasty jednou ponoříte lžičku, jen stěží ji totiž nespořádáte rovnou na posezení. A to je přitom příprava tohoto sladkého zázraku až neskutečně jednoduchá. Potřebujete na něj totiž jen dvě ingredience – ořechy a cukr.

Ořechy se obvykle používají lískové, můžete se ale i setkat s pralinkovou pastou mandlovou nebo dokonce pistáciovou. Nejlepší je ale stejně s lískovými oříšky. Když se totiž opraží, uvolní se úžasná vůně a chuť, kterou zbožňujeme třeba v právě již zmiňované nutelle.

Základem je griliáš

Příprava pralinkové pasty je vlastně stejná jako v případě griliáše. Tato sladká hmota patří k tradičním zákuskům, jako jsou laskonky, trubičky nebo třeba maďarský dort Dobosz. Nasekané oříšky smíchané s karamelem byly dřív tradiční ozdobou pohárů nebo zákusků zdobených šlehačkou. V současných zákuscích se už sice tolik nepoužívá, přesto má stále v cukrařině neochvějné postavení. 

Griliáš se připravuje z opražených oříšků, které se smíchají se zkaramelizovaným cukrem. Směs karamelu a ořechů se pak nechá ztuhnout a následně se naseká nahrubo nebo rozmixuje na jemný prášek. Díky tomu vznikne voňavá, zlatavá a křupavá směs, která je ideální ke zdobení zákusků všeho druhu i do krému nebo do zmrzliny.

Pokud si vezmete na pomoc nějaký hodně výkonný mixér a budete v mixování pokračovat, prášek se změní na pastu, tedy pastu pralinée, sladkou jako karamel a vonící lískovými oříšky. 

Na pastu pralince vám stačí jen dvě ingredience

Pastu pralinée uděláte doma snadno a rychle. Klidně si ji můžete udělat i do zásoby mít ji připravenou na různé moučníky, pokud ji ovšem dřív nesníte, což v případě této sladké poměrně dost hrozí.

Při přípravě pralinkové pasty je nejriskantnější pražení lískových oříšků. Stačí jen na chvíli odběhnout a ořechy se snadno spálí. Opražit je můžete na pánvi jen nasucho, pokud ale máte větší množství oříšků, je lepší je opéct v troubě při teplotě 160 °C. Pražení může být v tom případě o trochu delší. Riziko spálení platí i pro karamel, ten je proto třeba také hlídat. A jak tedy pastu uděláte?
Budete potřebovat: 260 g lískových oříšků a 160 g krupicového cukru. 

  1. Ořechy dejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby a opékejte dozlatova, dokud se krásně nerozvoní. Během pečení je občas krátce prohrábněte, aby se nespálily. Ještě horké ořechy dejte do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupky.
  2. Mezitím si připravte karamel tak, že rozpusťte cukr na pánvi nebo v rendlíku, dokud se nevytvoří zlatavá tekutina. Tímto tekutým karamelem pak zalijte opražené oříšky a nechte ztuhnout. Tuto hmotu pak rozlámejte na menší kousky, dejte do mixéru a mixujte, dokud se z prášku neudělá jemná pasta. Buďte trpěliví a nepřidávejte žádný olej ani vodu. Pastu nakonec přendejte do sklenice, uzavřete a uchovávejte v lednici. 

    Náš tip: Z griliáše si můžete udělat třeba tyto lahodné griliášové trubičky podle našeho video receptu

     

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více