Co upéct z kvásku? Tento zázrak neslouží jen k pečení chleba, zkuste i jiné dobroty
Kvas, ať už pšeničný nebo žitný, je nepochybně přidanou hodnotou nejen v pekárnách. Kváskové chleby jsou tím nejchutnějším pečivem, které lze vykouzlit. Kvas však využijete i do jiných pokrmů, od polévek až po krekry.
Nejčastěji se v našich kuchyních objevuje žitný kvas. Tento kouzelný obsah malé sklenice postačí k přípravě nadýchaných chlebů, dalamánků, ale i jiných pokrmů. Několik možností, jak kvas upotřebit, jsme sepsali. Experimentujte s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
11 tipů na pečení s kvasem
Oprostěte se od mylné, byť zažité představy, že z kvasu se pečou pouze chleby. Není tomu tak a nejspíš budete překvapeni, co vše lze za jeho pomoci doma upéct.
- Kromě klasického bochníku chleba můžete díky kvasu připravit a upéct i česnekové chlebové placky, po kterých se jen zapráší.
- Milujete chuť kváskového chleba, ale rádi byste obměnu? Pak vám jistě přijdou vhod nadýchané a dokonale vláčné kváskové dalamánky z kefíru.
- Kváskové kořenové bagety ocení každý milovník obložených baget. Připravit si z nich můžete i kanapky - fantazii a chutím se meze přeci nekladou.
- Zapomínat nesmíme ani na pořádné mlsouny, které jistě potěšíme kvasovými krekry se sezamem. Jen bychom rádi varovali - mizí jako pára nad hrncem!
- Škvarky v kombinaci s kváskem? Škvarkové bulinky vás přesvědčí o tom, že tato kombinace je dokonalá. Bulinky jistě získají čestné místo ve vašem jídelníčku.
- Pokud jste doposud měli za to, že kvas patří jen ke slanému pečení, opravdu tomu tak není. Vláčná čokoládová bábovka s žitným kváskem si vás získá svou nezaměnitelnou chutí, ve které se snoubí kyselkavost kvasu se sladkostí těsta.
- I koláče mohou být kváskové; naplnit si je můžete klasicky podle vašich chutí a zvyků. Výhodou je jejich delší doba vláčnosti a nadýchanosti.
- Slané kynuté muffiny se sýrem a se škvarky se skvěle hodí k svačině nejen na cesty. Jejich chuť je zjemněna díky kysané smetaně zamíchané do těsta.
- Stejně tak můžete upéct domácí pizzu ze žitného kvásku, která zmizí dříve, než stihne alespoň trošku vychladnout na běžně poživatelnou teplotu.
- Ještě se vraťme ke sladkému pečení s kváskem. Velmi zajímavou chutí vás okouzlí banánové řezy se zakysanou smetanou. Doporučujeme je všemi deseti.
- Chuť perníku je neodmyslitelnou součástí podzimu a zimy. Tak proč nevyzkoušet kváskovou perníkovou buchtu, která vás potěší nevšední kombinací chutí?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv výše uvedený recept, rozhodně neprohloupíte. Rádi byste kváskový chléb, ale stále tápete v péči o žitný kvas? Během jeho poznávání si můžete upéct domácí kmínový chleba s droždím podle videonávodu:
Komentáře