Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co upéct z kvásku? Tento zázrak neslouží jen k pečení chleba, zkuste i jiné dobroty
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Kvas, ať už pšeničný nebo žitný, je nepochybně přidanou hodnotou nejen v pekárnách. Kváskové chleby jsou tím nejchutnějším pečivem, které lze vykouzlit. Kvas však využijete i do jiných pokrmů, od polévek až po krekry.

Nejčastěji se v našich kuchyních objevuje žitný kvas. Tento kouzelný obsah malé sklenice postačí k přípravě nadýchaných chlebů, dalamánků, ale i jiných pokrmů. Několik možností, jak kvas upotřebit, jsme sepsali. Experimentujte s námi.

11 tipů na pečení s kvasem

Oprostěte se od mylné, byť zažité představy, že z kvasu se pečou pouze chleby. Není tomu tak a nejspíš budete překvapeni, co vše lze za jeho pomoci doma upéct.

  1. Kromě klasického bochníku chleba můžete díky kvasu připravit a upéct i česnekové chlebové placky, po kterých se jen zapráší.
  2. Milujete chuť kváskového chleba, ale rádi byste obměnu? Pak vám jistě přijdou vhod nadýchané a dokonale vláčné kváskové dalamánky z kefíru.
  3. Kváskové kořenové bagety ocení každý milovník obložených baget. Připravit si z nich můžete i kanapky - fantazii a chutím se meze přeci nekladou.
  4. Zapomínat nesmíme ani na pořádné mlsouny, které jistě potěšíme kvasovými krekry se sezamem. Jen bychom rádi varovali - mizí jako pára nad hrncem!
  5. Škvarky v kombinaci s kváskem? Škvarkové bulinky vás přesvědčí o tom, že tato kombinace je dokonalá. Bulinky jistě získají čestné místo ve vašem jídelníčku.
  6. Pokud jste doposud měli za to, že kvas patří jen ke slanému pečení, opravdu tomu tak není. Vláčná čokoládová bábovka s žitným kváskem si vás získá svou nezaměnitelnou chutí, ve které se snoubí kyselkavost kvasu se sladkostí těsta.
  7. I koláče mohou být kváskové; naplnit si je můžete klasicky podle vašich chutí a zvyků. Výhodou je jejich delší doba vláčnosti a nadýchanosti.
  8. Slané kynuté muffiny se sýrem a se škvarky se skvěle hodí k svačině nejen na cesty. Jejich chuť je zjemněna díky kysané smetaně zamíchané do těsta.
  9. Stejně tak můžete upéct domácí pizzu ze žitného kvásku, která zmizí dříve, než stihne alespoň trošku vychladnout na běžně poživatelnou teplotu.
  10. Ještě se vraťme ke sladkému pečení s kváskem. Velmi zajímavou chutí vás okouzlí banánové řezy se zakysanou smetanou. Doporučujeme je všemi deseti.
  11. Chuť perníku je neodmyslitelnou součástí podzimu a zimy. Tak proč nevyzkoušet kváskovou perníkovou buchtu, která vás potěší nevšední kombinací chutí?

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv výše uvedený recept, rozhodně neprohloupíte. Rádi byste kváskový chléb, ale stále tápete v péči o žitný kvas? Během jeho poznávání si můžete upéct domácí kmínový chleba s droždím podle videonávodu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli