Kváskové kořenové bagety

Suroviny

Rozkvas:
30 g žitného kvásku
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
200 g vody
50 g žitné chlebové mouky
50 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
lžička drceného kmínu
necelé 2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme pracovat v teple místnosti asi 12 hodin.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a dobře vymísíme řídké těsto. Hned poté ho vyškrábneme na pomoučený stůl, pomocí stěrky popřekládáme a uložíme kynout do olejem vymaštěné mísy.

  3. V průběhu dalších 2-3 hodin těsto překládáme každých 30-40 minut – na prsty, pomaštěné olejem se nelepí a pracuje se s ním dobře.
    Vykynuté těsto je jako hedvábí, plné velikých bublin (viz foto těsta v míse). Opatrně ho „vylijeme“ na pomoučený stůl, srovnáme do čtverce (obdélníku), svrchu můžeme posypat semínky a necháme ho chvíli odpočinout.

  4. Stěrkou rozkrájíme na 4 bagety, před uložením na pečící fólii je opatrně překroutíme. Pokud jsme s těstem pracovali opravdu lehce, je stále plné bublin a můžeme bagety po kratším dokynutí hned upéct.

  5. Troubu rozpaluji předem, aby byla dost nahřátá, včetně dlaždice, na které budu péct. Na dně trouby se nahřívá druhý plech, do kterého po vložení baget do trouby vchrstnu trochu horké vody.
    Bagety vkládám do trouby vyhřáté na 220-230°C. I s fólií, na které jsou uloženy, je sešoupneme na nahřátou dlaždici.

  6. Hned potom do spodního plechu chrstneme asi 100 ml horké vody, troubu rychle zavřeme, aby vzniklá pára neutekla ven. Po 10 minutách pečení troubu rychlým otevřením vyvětrám – mám vyzkoušeno, že když peču v páře dlouho (nebo celou dobu), pečivo nemá křupavou kůrku.

    Trouby pečou každá jinak, v té mé jsem bagety pekla asi 25-30 minut.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Kváskové kořenové bagety

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    dexulka: může to být i momentální kondičkou samotného kvásku, třeba se mu něco nepozdávalo...:-?
    Děkuji za pochvalu i krásnou fotku :-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak tyhle bagetky jsou luxusní.Těsto mi sice tolik nenakynulo,tak jsou takové hubenější,ale velmi chutné.Určitě zopakuji :-) Podávala jsem s avkádovou pomazánkou od zizalky a bylo to moc dobré <3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mysulka: Leni, děkuji za krásné fotky :-K bagetky máš pěkně nakynuté, střídu vzdušnou :yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Milá Ivo, bagetky jsem pekla hned druhý den, co jsi vložila recept, ale až dnes jsem měla čas přidat fotky.
    Bagety jsou úžasné - jako všechny Tvé recepty:yes:. Jen jsem neměla tak nadýchané jako Ty, ale příště to vychytám. Při vážení vody mi došla baterie a tak jsem jí asi měla o trochu méně. Ale i tak jsou moc chutné a upeču je zas. Děkuji za recept :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    mysulka: :-K díky, vyzkoušíš? ;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Nádhera <3:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kváskové bagety kvaskova bageta bagety z kvásku kvásková bageta recept bageta z žitného kvásku bageta z kvásku korenova bageta bagety z žitného kvásku bagety recept kváskové bagetky recept na kváskové bagety kváskové recepty kvaskoveho bagety bageta recept kvaskové bagety recept korenove bagety recept na bagety recept na kváskovou bagetu bageta kvásková kvásková bagetka