Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asijská polévka je označení polévek připravovaných v asijských kuchyních. Vyznačují se jemně pálivou až ostrou chutí vývaru, aromatického koření, speciálními nudlemi a spoustou zeleniny, masa, bylinek a mořských řas.

Pro mnoho lidí znamená "čínská polévka" pokrm ze sáčku, který zalijí vařící vodou a za několik minut mají jídlo na stole - jednoduché, chutné a téměř bez práce. Pravdou ale je, že instantní polévky jsou plné soli, glutamátů, barviv a dochucovadel, které našemu zdraví rozhodně neprospívají. Jak uvařit čínskou polévku doma?

Suroviny pro přípravu asijské polévky

Koupíme je ve vietnamských obchodech i ve většině supermarketů:

  • Maso a vývar zajistí polévce silnou chuť. Použijeme kuřecí, hovězí i vepřové maso (tuku se nebojíme). Použít lze i netradiční maso - křepelky, kachny, kohouty.
  • Pestrá zelenina se připravuje ve velkém množství, ať je to cibule, česnek, pórek, bambusové výhonky, zázvor, papriky, chilli papričky, jarní cibulka a houby.
  • Asijské nudle se vyrábějí z pšeničné mouky, skleněné nudle jsou ze škrobu, bílé se připravují z rýže, soba nudle z pohanky a silné nudle udon jsou bez vajec.
  • Vejce natvrdo jsou vítaným dochucením polévek. Dodávají jim chuť, hustotu a potřebné živiny. Marinovaná vejce pokrm ozdobí svým nevšedním vzhledem.
  • Dalšími důležitými surovinami pro přípravu asijských polévek jsou sójový sýr tofu, citrónová šťáva k okyselení nebo škrob na zahuštění.

Čím ochutit asijské polévky

Čím výraznější a aromatická chuť, tím je pokrm hřejivější:

  • Omáčky patří k důležitým dochucovadlům - ať je to světlá nebo tmavá sójová omáčka, ústřicová omáčka, hoisin, tamari, teryiaki nebo chilli.
  • Rybí omáčka je tmavá, silně aromatická tekutina, podobná sójové omáčce.
  • Asijské koření má silnou, aromatickou vůni i chuť. Patří mezi ně kari, sušený koriandr a zázvor, česnek, kurkuma, chilli, skořice, badyán a citrónová tráva.
  • Asijské houby jsou nedílnou součástí všech polévek. Nejčastěji používáme hlívu, shiitake, jidášovo ucho a enoki, které jsou k dostání i v našich obchodech.
  • Asijské bylinky nesmí chybět v žádném orientálním a asijském jídle. Polévku ozdobí a ochutí koriandr, citrónová tráva, bazalka, petrželka a perila.

Jak připravit domácí asijskou polévku

Příprava je jednoduchá - záleží na chuti a tím i na složení surovin v polévce:

  • Maso uvaříme s kořením v menším množství vody. Vyjmeme ho a do vývaru vložíme nudle, česnek, zeleninu, dochucovací omáčku a koření. Vše krátce povaříme, vlijeme do misek a na povrch naskládáme pokrájené maso a bylinky.
  • Krátce povařenou nebo orestovanou zeleninu naskládáme ozdobně do misek na lůžko z uvařených nudlí. Vše zalijeme čirým okořeněným vývarem, posypeme zelenými bylinkami a povrch ozdobíme uvařeným vejcem.
  • Polévku bez masa připravíme podobným způsobem - opečeme cibuli a česnek, zalijeme vodou, do které vložíme pokrájenou zeleninu. Polévku dochutíme kořením a omáčkami, vložíme do ní nudle a potřebnou dobu vaříme.

Pokud vás při pohledu na balíček nudlí napadlo, že byste si rádi připravili i chutný oběd, zkuste si podle našeho videa připravit smažené nudle se zeleninou. Možná se v lednici najdou i kuřecí prsíčka, která jídlo ještě více vylepší:

Komentáře

Další tipy a triky