Marinovaná vejce na asijský způsob jsou netradiční chuťovkou vonící kořením. Příprava je snadná, stačí jen voda, čaj a koření
22. 1. 2023 Vaření
Máte rádi vajíčka na všechny způsoby? Pokud zároveň patříte k milovníkům asijské kuchyně, můžete vyzkoušet jejich kořeněnou verzi – čajová nebo marinovaná vejce. Mají tmavý nebo mramorovaný povrch a výjimečnou chuť. Jen pozor na záměnu s podobnou pochoutkou – černými vejci. To už je trochu jiná specialita.
Vejce, která zčernají
Čajová či marinovaná vejce jsou jednou z oblíbenou asijských dobrot, jsou známá i u nás a mnozí si ji často pletou s černými vejci. I když jsou tato v celku uvařená vajíčka na povrchu tmavší, s vyhlášenými černými vejci nemají nic společného. Tato poměrně specifická pochutina je součástí čínské kuchyně a je známá rovněž jako stoletá nebo tisíciletá vejce.
Černá vejce se podávají samotná jako předkrm a připravují se speciálním způsobem – nakládáním vajec (obvykle se používají kachní) do roztoku kuchyňské soli, hydroxidu vápenatého a uhličitanu sodného na dobu 10 dnů. Dochází tak k chemické reakci, díky níž se barva vajíčka mění na černou – bílek je tmavý a průsvitný a žloutek šedo-zelený. Zrání také dodává vajíčku zvláštní chuť podobnou sýru s modrou plísní. Připravit tuto čínskou specialitu je poměrně složité, oproti tomu čajová vejce uděláte poměrně snadno i doma.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jednodušší vajíčka po čínsku
Čajová vejce sice rovněž pocházejí z Číny, po rozkrojení ale vypadají jako úplně normální vajíčka uvařená natvrdo. Na rozdíl od černých vajec je snadno připravíte sami a nebudete potřebovat žádnou speciální směs ani na ně nebudete muset čekat několik dnů. Bude vám stačit obyčejný nálev ze sójové omáčky, čaje a různých druhů koření, v němž se vajíčka krátce povaří. V Číně se tato vajíčka podávají jako rychlá svačinka a jde o oblíbené pouliční jídlo. Výborná jsou teplá i studená a podávat se mohou i jako hlavní jídlo s rýží a sójovou omáčkou.
Recept na čínská čajová vejce
Čajová vejce se vyznačují mramorovaným povrchem, kvůli němuž jsou občas označována jako mramorovaná vajíčka. Tento efekt vzniká jednoduchým způsobem, a sice tak, že se vajíčko nejprve uvaří ve skořápce, pak se skořápka po celém povrchu naklepe, aby popraskala, a nakonec se vajíčka povaří v nálevu ze sójové omáčky, černého čaje a směsí koření. Obvykle se používá koření pěti vůní, jehož součástí je badyán, skořice, fenykl, hřebíček a sečuánský pepř.
Marináda se prasklinkami dostane dovnitř, což vytvoří mramorovaný vzhled, a navíc dodá vejcím příjemně aromatickou chuť a vůni. Vejce se vaří hodně dlouho a podle tradičního receptu se vaří hodně natvrdo, což specialitu odlišuje od marinovaných ramen vajec. Dnes se ovšem dává přednost receptům s kratší dobou úpravy, díky níž mají vejce žloutek také tekutější. A jak tedy tato vejce připravíte?
Budete potřebovat: 6 větších vajec, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci lístků černého čaje, 2 až 3 lžíce pomerančové kůry, 1 malá tyčinka skořice nebo ½ čajové lžičky mleté skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 lžičku drceného sečuánského pepře nebo ¼ lžičky hrubě mletého černého pepře, 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru.
Postup: Vejce dejte do hrnce s vodou tak, aby byla ponořená. Přiveďte je k varu a vařte 1 až 2 minuty. Pak na každé vejce postupně jemně poklepejte hřbetem lžíce, aby povrch popraskal. Vejce vraťte do hrnce a doplňte asi 1 a ½ až 2 šálky vody. Přidejte sójovou omáčku, čaj, pomerančovou kůru, skořici, badyán, pepř, sůl a cukr a pořádně promíchejte. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a nechte vařit. Vařte tak dlouho, jak pevný chcete mít žloutek. Obvyklá doba varu je 2 až 3 hodiny, ale můžete je vařit i kratší dobu, cca 30-45 minut pro měkčí žloutek.
Mohlo by vás zajímat
Korejská marinovaná vejce
Podobnou pochutinou jsou i marinovaná vejce mayak eggs, která ovšem pocházejí z Koreji a jsou jednou z typických součástí polévky ramen. Často se ale podávají i jako hlavní jídlo s rýží a kvašenou zeleninou kimchi. I tato vejce mají tmavý povrch díky naložení ve speciální marinádě ze sójové omáčky a chilli koření, v níž se nechávají přes noc. Vajíčka se předtím jen krátce povaří, jejich žloutek zůstává krásně tekutý. Jejich chuť je příjemně pikantní a trochu návyková. Ne nadarmo se jim někdy říká drugs eggs (drogová vejce). Korejská vejce si můžete připravit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 červenou chilli papričku, nakrájenou nadrobno, 1 zelenou chilli papričku, jemně nasekanou, 3 stroužky česneku, jemně nasekané, 1 lžíci opražených sezamových semínek, ½ šálku japonské sójové omáčky, 1 lžičku tmavé sójové omáčky, ½ šálku vody, ¼ šálku medu a ¼ šálku najemno nakrájené jarní cibulky.
Postup: V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody. Do vody opatrně vložte vejce, snižte teplotu a vejce vařte 6 minut. Slijte je a opláchněte pod studenou vodou, aby se ochladila. Mezitím ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu. Vejce opatrně oloupejte a vložte je do marinády. Uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny nebo přes noc. Před podáváním vyjměte vejce z marinády, rozkrojte je napůl a posypejte nasekanou cibulkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
10 nejoblíbenějších asijských specialit: Připravte si čínskou křehkou kachnu, vietnamskou polévku phở bò i japonské sushi!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Komentáře