Domácí jaternicový prejt

Vepřové maso Doba přípravy: i s vařením masa a pečením prejtu je cca 2 hod.+ 5 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: i s vařením masa a pečením prejtu je cca 2 hod.+ 5 názorů

Suroviny Na oběd a do zásoby

5 kg vepřového masa (bůček, plíce nebo celý kořínek, odřezky)
0,5 - 0,75 vepřových jater
4 bobkové listy
1 - 2 cibule
8 - 10 stroužků nastrouhaného a utřeného česneku
3 hrsti rozemnuté majoránky
2 kostky masoxu
10 kuliček nového koření
1 lžíce celého pepře (polovinu množství čerstvě umleme)
sůl podle potřeby
1 chlebíčková veka nakrájená na plátky
4 l vody (nebo i více)

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme masox, část kuliček pepře, druhou část umeleme, všechny kuličky nového koření, hrst soli a opláchnuté maso. Uvaříme do měkka, nakrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku, společně s cibulí. KROMĚ JATER!

  2. Vývar přecedíme a vložíme do něj plátky veky. Dobře promáčenou veku umeleme, přidáme k masu společně se zbylým kořením a česnekem.

  3. Dobře promícháme a ochutnáme, dochutíme a pak umeleme syrová játra. Vše smícháme dohromady a vložíme do pekáče vymazaného sádlem.

  4. Pečeme až do zlaté kůrky.
    Zbytek zmrazíme v krabičkách.

Komentáře k receptu Domácí jaternicový prejt

  • casino casino

    :-K
    janky3: "babička dávala masox i do sekané"
    Za předpokladu, že sekanou dělala z masa, pak se při vší úctě obávám, že byla první s COVID-19 (ztráta čichu a chuti) ;-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    aaaaaa: Jasně. Ale my, když jsme byly děti, byly daleko horší dochucovadla a přežily jsme. Pokud se dá nakoupit v Německu, vozím si odtud hovězí bujón a zeleninový v prášku, Je na tom lépe. U nás kupuji extra silný bujón. Asi jsem to už psala, ale babička dávala masox i do sekané. Narodila se v r. 1900, takže měla srovnání až do 86. roku. Dříve, když uvařila polévku z volských tlam, byla to síla a nebylo třeba dochucovat. Nevím kolik masa bych musela uvařit a zredukovat vývar, aby to mělo chuť vývaru, ovšem taková polévka by byla pro důchodkyni nezaplatitelná. A ještě pak zelenina , vejce na nočky či domácí nudle. Takže by se cena vyšplhala ještě výš. Vždyť za polévkovou směs- kousek hovězího a dvě morkové kosti zaplatíte od 119,- Kč a vznikne z toho vývar téměř bez chuti. Občas se dá koupit Aromat, je úžasný, ale sežene se spíše v Německu. Kuřata už dávno nemají chuť kuřat. Zkrátka zaplať pán Bůh , že existují bujóny, jenž doženou chuť, která masu chybí. Ale proti gustu žádný dišputát. Kdo nechce, ať nedochucuje. Těch éček je narváno v tolika potravinách, že bychom se divili.

    Odpovědět

  • aaaaaa aaaaaa

    Maggi je skoro to samé co Masox ... hlavní složky jsou je glutamát sodný a guanylan sodný, tj. zvýrazňovače chuti + další ne moc zdravé věci ;-). Mrkni někdy na složení obou výrobků. Cpát to ale do každého jídla asi moc zdravé nebude, hlavně ne pro děti ;-).

    Odpovědět

  • janky3 janky3 (autorka receptu)

    Do domácího prejtu vím, co tam dávám a masox je pro zvýraznění chuti. Neboť rychle vyhnané maso už dávno nemá tu chuť, co mívalo za našich babiček. Moje babička ( nar. 1900 ) ho přidávala do sekané, neboť mohla srovnávat "Maso" dříve a maso v sedmdesátkách a stále dál. Já ho používám do různých masových pokrmů, ale i do zeleninové polévky. Vůbec nepoužívám maggi, ale i různé bujony a všechny možné bylinky a směsi koření. Ráda experimentuji.:-Q

    Odpovědět

  • katka83 katka83

    Domácí prejt s masoxem? :-(( To si ho rovnou můžu jít koupit do krámu :no:

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na domácí prejt příprava prejtu domaci prejt recept prejt recept domaci prejt placka do prejtu jaternicový prejt s bramborem koření do prejtu jak udělat prejt koreni na prejt veprovy prejt prejt zabíjačkový domácí prejt jaterniicovy.prejt domácí zabíjačkový prejt recepty z prejtu recept na obed z prejtu co podávat s domácím prejtem domaci zabijackovy prejt recept recpty na prejt