Houbové škvarky z čerstvých lesních hub: Připravte si báječnou sezónní dobrotu
Houby jsou jednobuněčné a mnohobuněčné organismy, které žijí v lese, na loukách, ale i na zahradách. Skládají se z podhoubí a z plodnic, které jsou cílem sběračů hub a levným, chutným, lehce dostupným jídlem.
Od léta do podzimu můžeme při procházce v lese hledat houby, které pak zpracujeme do mnoha báječných receptů. Houby voní z polévek, omáček, ze zapékaných jídel i smažených řízků. Při velké úrodě už musíme přemýšlet, co ještě dobrého připravíme, než houby nasušíme nebo zavaříme.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit houbové škvarky
Použijeme pouze tvrdé a pevné houby - bedly, křemenáče, hřiby, ryzce, holubinky:
- Očištěné houby pokrájíme na stejně velké kusy. Na jejich přesném tvaru nezáleží, protože u hub je těžké ho dodržet.
- Na pánev nalijeme olej, který necháme rozpálit. Nejvhodnější je wok nebo hlubší pánev, ve které můžeme prohazovat kousky.
- Houby v míse posypeme hladkou moukou - nejlepší je použít sypátko na cukr, které umožní mouku sypat stejnoměrně.
- Oběma rukama houby opatrně protřeseme. Proces ještě 2x zopakujeme, dokud nejsou všechny kousky obalené moukou.
- Vše postupně naskládáme do horkého oleje a houby smažíme ze všech stran - otáčíme je obracečkou nebo je prohazujeme v pánvi.
Jak dochutit houbové škvarky
Houby před smažením nesolíme, aby nepustily vodu a nezačaly se dusit. Když dosáhnou zlatavě červené barvy, posypeme je kořením - pepřem, drceným kmínem, grilovacím kořením. Několikrát je v pánvi protřeseme, posolíme a můžeme podávat. Houbové škvarky jsou křehké jen chvíli, proto se musí hned začít zobat. Změklé škvarky jsou nejlepší na topinky, na krajíčky veky nebo jako vložka do houbové polévky.
Houbové škvarky se hodí jako pochoutka k pivu nebo jimi můžeme obložit pečivo. Pokud nějaké houby zbydou, můžeme z nich uvařit polévku, omáčku nebo na ně rozklepnout vejce a připravit omeletu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře