Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka jsou naše nejběžnější ovoce a mnoho moučníků počítá právě s nimi. Toto ovoce je někdy více sladké, jindy nakyslé, ale do sladkých dobrot pokaždé ideální. Svou chutí zvlášť vynikají letní jablka, která je potřeba po sklizni brzy spotřebovat. Máme pro vás tipy na ty nejoblíbenější sladké dobroty s jablky.

Používáme pouze zdravá a kvalitní jablka - čím chutnější budou, tím lepší bude i moučník. Z jablek vykrájíme jádřince se semínky, slupku obvykle není potřeba loupat. Ke strouhání jablek použijeme buď obyčejné struhadlo s přiměřeně velkými otvory nebo elektrický přístroj, který má v sobě i funkci strouhání.

1/15

    1 z 15

    Cukrářské jablečné řezy

    Cukrářské jablečné řezy Video

    Jablečné řezy podle osvědčeného receptu našich babiček si zamilujete hned napoprvé, trochu připomínají závin, ale jsou snazší na přípravu. Vypracované těsto rozdělte na dvě části a vyválejte na pláty, první plát dejte na plech, pokryjte nastrouhanými jablky s rozinkami a ořechy, přikryjte druhým plátem, propíchejte špejlí a upečte. 

    3 z 15

    Jablečná buchta s čokoládovou polevou

    Jablečná buchta s čokoládovou polevou Video

    Šťavnatý jablečný řez s čokoládou, s rumem a oříšky se na jazyku jen rozplývá. Na tento hrnkový recept si může bez obav troufnout každý začátečník, výsledek se určitě povede a ani k tomu nebude potřeba váha. Moučník výborně chutná politý čokoládovou polevou a posypaný kokosem nebo nasekanými ořechy.

    4 z 15

    Jablečný koláč s pudinkem a piškoty

    Jablečný koláč s pudinkem a piškoty Video

    Jablečný koláč má základ z listového těsta, další vrstvu tvoří pudink a piškoty, na ní jsou ještě nastrouhaná jablka a máslová drobenka. Koláč je příjemně vláčný a nejlépe chutná vychlazený. Při krájení zaujme mozaikou, která povzbudí všechny k ochutnávání. 

    5 z 15

    Jablečná roláda - rychlá

    Jablečná roláda - rychlá Video

    Náplň této "převrácené" rolády upečte současně s korpusem (přesněji řečeno pod ním), po upečení je potřeba plát opatrně převrátit a teprve potom zarolovat. Jablka je možné nahradit hruškami, tu správnou vůni moučníku dává skořice.

    6 z 15

    Jablečné řezy naruby - zase trochu jinak

    Jablečné řezy naruby - zase trochu jinak Video

    Jablečné řezy naruby jsou velmi efektní a přestože vypadají na pohled složitě, opak je pravdou. Moučník je po upečení příjemně vláčný díky pudinkové vrstvě, kromě strouhaných jablíček do něj dejte také rozinky a vlašské ořechy. Povrch moučníku doladí k dokonalosti nastrouhaná čokoláda nebo Granko.

    7 z 15

    Jablečný koláč s ovesnými vločkami

    Jablečný koláč s ovesnými vločkami Video

    Výživnější verze drobenkového koláče vznikne díky ovesným vločkám. Moučník se skládá z několika vrstev sypké směsi a z jablek, povrch je zalitý rozpuštěným máslem. Díky vločkám má koláč příjemně křupavou texturu a jablka mu dodávají šťavnatost.

    8 z 15

    Jablečný linecký koláč

    Jablečný linecký koláč Video

    Linecké koláče patřily do oblíbeného repertoáru našich babiček, lahodná a jemná chuť máslového těsta se k jablíčkům dokonale hodí. Koláč je nejlepší po odležení, když těsto lehce navlhne díky náplni. Příprava je snadná a rychlá, přidat můžete i rozinky nebo ořechy.

    9 z 15

    Jablečné hrk-hrk řezy

    Jablečné hrk-hrk řezy Video

    Jablečná varianta hrk-hrk řezů příjemně provoní váš domov skořicí. Řezy jsou osvěžující a šťavnaté, lehoučké a lahodné. Krém se připravuje v dobře uzavřené misce svižným třesením, poté se dá na upečené chladné těsto, pak už jen zbývá řezy vychladit a posypat strouhanou čokoládou, kakaem nebo skořicí.

    10 z 15

    Jablečné řezy s pudingem

    Jablečné řezy s pudingem Video

    Jablečné řezy se připravují ze dvou vrstev těsta, mezi kterými je vrstva jablečná. Nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná oslazená jablka smíchejte s pudinkovými prášky, aby ovocná vrstva získala patřičnou pevnost. Po upečení řezy lehce pocukrujte. Moučník je nejlepší druhý den po upečení.

    11 z 15

    Ořechovo-jablečný koláč II

    Ořechovo-jablečný koláč II

    Jednoduchý hrnkový recept se řadí mezi nejoblíbenější recepty, které se dají snadno zvládnout i ve spěchu všedních dnů. Do těsta dejte nadrobno nakrájená jablka, která moučníku dají příjemnou šťavnatost, nasekané ořechy, ty se postarají o zajímavou strukturu a jemnou křupavost, a také nasekanou čokoládu, díky které si tuto dobrotu rodina zamiluje. 

    13 z 15

    Tvarohovo-jablečné postrouhané řezy (bezvaječné)

    Tvarohovo-jablečné postrouhané řezy  (bezvaječné)

    Pokud hledáte recept na moučník bez vajec, vyzkoušejte třeba tyto tvarohovo-jablečné řezy. Těsto se připravuje z polohrubé a celozrnné mouky, dvě třetiny se použijí na spodní plát, zbytek se nastrouhá po vychlazení na jablečno-tvarohovou náplň. Koláč je krásně křehký a potěší všechny, kdo si nepotrpí na příliš sladké moučníky.

    14 z 15

    Mufiny z jablečného těsta

    Mufiny z jablečného těsta

    Muffiny milují děti, ale rádi si na nich pochutnají i dospělí. Porce jsou velké tak akorát a hodí se i jako svačinka na výlet. Díky nastrouhaným jablkům jsou tyto muffiny příjemně vláčné a voňavé. Kdo chce, může je při podávání ozdobit drobným ovocem nebo lžičkou Nutelly. 

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli