Jablečný štrúdl z domácího těsta
Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane vaším "majstrštykem".
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 517 kJ / 1 319 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,88 g |
Tuky | 35,16 g |
Vláknina | 8,40 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 503 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 205,45 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku, pokud se těsto příliš lepí, nebo trochu vody, když bude těsto naopak suché.
Krok 2: Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na minimálně 30 minut pod nahřátý hrnec.
Krok 3: Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je nebo nakrájíme na plátky.
Krok 4: Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny (budeme péct 2 štrúdly) a postupně je rozválíme na pomoučněné podložce.
Krok 5: Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.
Krok 6: Jablka poprášíme trochou cukru a skořice, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy nebo nechat jen tak. Pak ještě posypeme trochou strouhanky.
Krok 7: Závin pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na plech vyložený pečicím papírem. Totéž uděláme s druhým plátem těsta.
Krok 8: Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35–45 minut podle potřeby. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem.
Krok 9: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
Zveřejněno 27. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Moje poznámka
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zxz7
Nejnovější recepty
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 1 hodinou
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 15 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
aladew před 1 hodinou
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 3 hodinami
Řecká musaka
misula29 před 4 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 7 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 8 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 9 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 10 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 13 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan 15. 9. 2025 20:19
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Tématické fráze:
těsto na štrůdl,
těsto na jablečný štrůdl,
těsto na štrůdl recept,
jablečný štrůdl,
štrudl,
těsto na štrůdl s octem,
menu domů recepty,
strudl testo,
jablecny štrůdl recept,
štrůdl na plech,
štrúdl z octa,
jablečný štrůdl na plech,
recept na těsto na štrúdl,
těsto na štrůdl bez tuku,
kynutý jablečný štrudl,
štrudl z oleje,
jablečný štrůdl z listového těsta,
těsto na jablečný závin,
štrůdl recept,
štrůdl ocet
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej,
šťáva citronová,
vejce,
sůl,
jablko,
strouhanka,
cukr,
skořice mletá,
ořechy,
rozinky,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (48)
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0
Recept ještě nebyl hodnocen 1,0
Těsto je vláčné, dá se krásně vyválet - netrhá se.
Když jsem viděla malý bochánek těsta co vznikl, říkala jsem si, že toto množství určitě není na 2 štrúdly jak je psáno, nýbrž na jeden. Dá se ale tak lehce vyválet, že vznikly 2 pěkné šišky přes celý plech. Máslem jsem potřela před naplněním, než jsem dala do trouby a pak jednou v průběhu pečení. Pekla jsem cca 45 min / 180’C (obyčejná trouba) na plechu vystlaném pečícím papírem.
Štrúdl je nádherně vláčný, jemný - nemám co vytknout.
Moc děkuji za recept