Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Z osvědčeného domácího taženého těsta vytvoříme jablečný štrúdl jedna báseň. Klasické těsto překvapí svou chutí a vláčností. Jablečný závin podle tohoto receptu se určitě stane vaším "majstrštykem".

Hodnocení receptu je 4,0 (61×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kriss Kriss

Snadný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby vychladnutí moučníku

95 min (50 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby vychladnutí moučníku)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 517 kJ /
1 319 kcal
Bílkoviny40,88 g
Tuky35,16 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 503 mg
Sůl1,21 g
Sacharidy205,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. V misce rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl, citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme do vláčného těsta. Krok 2: Pokud se těsto lepí, přisypeme trochu mouky. Pokud je suché, přidáme trochu vody. Krok 3: Z těsta vytvarujeme nízký bochánek, který dáme minimálně na 30 minut pod nahřátý hrnec odležet. Krok 4: Jablka umyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je nahrubo nebo nakrájíme na plátky. Krok 5: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 6: Odpočaté těsto rozdělíme na dvě půlky a postupně je rozválíme na pomoučené podložce. Krok 7: Každý plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek. Krok 8: Jablka poprášíme trochou cukru a skořice, můžeme také dle chuti přidat rozinky či nasekané ořechy. Vše pak ještě posypeme trochou strouhanky. Krok 9: Záviny pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na připravený plech. Krok 10: Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35–45 minut. V průběhu pečení i po vytažení z trouby záviny potíráme rozpuštěným máslem. Krok 11: Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut vychladnout a poté ho pocukrujeme.

TIP: 15 oblíbených jablečných moučníků

Zveřejněno 27. 11. 2011

Poznámka autorky Kriss

S těstem se výborně pracovalo, je úžasně vláčné, tvárné, netrhalo se.

Jediné, co mě trošku zarazilo, byla křupavá spodní strana štrúdlu, která nebyla klasicky měkká, jak u běžných štrúdlů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zxz7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný štrúdl z domácího těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zxz7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Skvělý recept, štrúdl je úžasný a všem vždy chutná😋

Mám hodně podobný recept, jen místo oleje je rozpuštěné máslo. Štrúdl se vždy povede a každému chutná, jen ho peču den předem, musí se rozležet. Určitě lepší než kupované listové těsto a cena třetinová.

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Trochu jsem tušila, že péct z hladké mouky bude průšvih, nicméně jsem to zkusila. Těsto nejdřív suché, pak lepivé, nakonec se mi povedla akorát konzistence, ale po uležení to začalo lepit ještě víc, trhalo se to a po upečení se přidávám k poslední recenzím, štrůdl jako kámen😄 příště radši koupim nebo zkusim z polohrubé, ale nevim, možná jsem jen levá😏

Jedno velké NE. S těstem se sice pracovalo dobře, ale po upečení je vrchní a spodní vrstva tvrdá jako kámen. Vše děláno přesně dle instrukcí. Nikdy se mi nic takhle nepokazilo, akorát jsem vytočená.

Recept ještě nebyl hodnocen 1,0

Těsto je jako brok. Škoda surovin

S testem se opravdu pracovalo krasne, nicmene vyslo tvrde a suche, absolutni nezvyk od kupovaneho nebo od babicky. Priste zkusim z jogurtu a hery, to verim, ze dopadne lepe a bude vlacnejsi.

Děkuji za recept, neměla jsem doma tvaroh ani Heru, našla jsem váš recept. Po dodržení postupu musím říci, že štrůdlík je super :-) a moc dlouho nepřežije :-). Vůbec není tvrdý. Je lahodný, vláčný a těsto je opravdu na zpracování perfektní.

Za me uplne super a jednoduche. ????????

Dobrý den, včera jsem tento recept vyzkoušela a za mě mohu jen chválit. Dlouho jsem hledala recept, který by připomínal štrúdl co pekla moje babička, a toto je ono!
Těsto je vláčné, dá se krásně vyválet - netrhá se.
Když jsem viděla malý bochánek těsta co vznikl, říkala jsem si, že toto množství určitě není na 2 štrúdly jak je psáno, nýbrž na jeden. Dá se ale tak lehce vyválet, že vznikly 2 pěkné šišky přes celý plech. Máslem jsem potřela před naplněním, než jsem dala do trouby a pak jednou v průběhu pečení. Pekla jsem cca 45 min / 180’C (obyčejná trouba) na plechu vystlaném pečícím papírem.
Štrúdl je nádherně vláčný, jemný - nemám co vytknout.
Moc děkuji za recept :-K

Tématické fráze:
těsto na štrůdl, těsto na jablečný štrůdl, těsto na štrůdl recept, jablečný štrůdl, štrudl, těsto na štrůdl s octem, menu domů recepty, strudl testo, jablecny štrůdl recept, štrůdl na plech, štrúdl z octa, jablečný štrůdl na plech, recept na těsto na štrúdl, těsto na štrůdl bez tuku, kynutý jablečný štrudl, štrudl z oleje, jablečný štrůdl z listového těsta, těsto na jablečný závin, štrůdl recept, štrůdl ocet

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej, šťáva citronová, vejce, sůl, jablko, strouhanka, cukr krupice, skořice mletá, ořechy, rozinky, mouka hladká, cukr moučkový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu