Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Záviny patří k nejoblíbenějším moučníkům, které se snadno připravují a výborně chutnají. Na záviny známe velké množství receptů, do našeho výběru jsme zařadili ty nejčastěji používané typy těst. Jednotlivé recepty se liší nejen použitými těsty, ale také náplněmi.

Jednoduchá těsta na záviny chutnají pokaždé trochu jinak. Některá se zpracovávají hned po umíchání, jiným prospěje krátké odležení v chladu a další potřebují vykynout. Některá sice obsahují kvasnice, ale kynout nepotřebují. A nejjednodušší záviny upečete z kupovaného listového těsta.

1/15

    1 z 15

    Křehký jablečný závin

    Křehký jablečný závin Video

    Křehké těsto připravíte jen ze tří surovin - z hladké mouky, žloutků a másla, ke kterým přidáte trošku studené vody. Vypracované těsto nechte odpočinout v lednici, mezitím nastrouhejte jablka. Z těsta vyválejte plátky, naplňte je jablky a dalšími ingrediencemi podle postupu. Uzavřete a upečte.

    2 z 15

    Kynutý makový závin

    Kynutý makový závin Video

    Kynutý závin je pěkně nadýchaný a výtečně se do něj hodí maková nádivka. Nádivku uvařte za stálého míchání z mletého máku, mléka a hrsti rozinek. Náplň trochu doslaďte a nechte ji zchladnout. Vykynuté těsto rozválejte, naplňte a upečte v předehřáté troubě

    3 z 15

    Jablkový závin z listového těsta

    Jablkový závin z listového těsta Video

    Tento recept potěší všechny, kdo mají málo času. Využijete na něj totiž chlazené listové těsto, se kterým se snadno pracuje. Po rozválení pláty těsta naplňte plátky jablek, posypejte strouhankou nebo strouhaným kokosem a případně ještě nasekanými ořechy a propláchnutými rozinkami. Závin upečte krásně dozlatova.

    4 z 15

    Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta

    Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta Video

    Jednoduchý recept z jogurtového těsta je skvělý v tom, že těsto je krásně elastické a jemné, krásně se s ním pracuje a po upečení chutná báječně. Vhodnou náplní jsou nahrubo strouhaná jablka, která posypte nasucho osmahnutou strouhankou. Závinu dává příjemnou chuť nejen skořice, ale také vanilkový cukr, rozinky a sekané ořechy.  

    5 z 15

    Jablečný závin bez kynutí

    Jablečný závin bez kynutí Video

    Tento závin budete mít rychle hotový, protože nepotřebuje kynout. Do těsta sice potřebujete připravený kvásek, ale hned po vypracování je rozdělte na dvě části, rozválejte, naplňte nahrubo nastrouhanými jablky a posypte rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem.

    6 z 15

    Kynutý tvarohový závin

    Kynutý tvarohový závin Video

    Kynuté těsto má své specifické nároky, ale když si s ním dáme trochu práce, výsledek za to určitě bude stát. Kynutí by mělo trvat dostatečně dlouhou dobu. Náplň připravte z tvarohu, který smícháte s cukrem, pudinkovým práškem a vajíčkem. 

    7 z 15

    Jablkový závin z tvarohového těsta

    Jablkový závin z tvarohového těsta

    Tvarohová těsta jsou oblíbená a po upečení krásně vláčná. Když k takovému závinu budete podávat ještě kopeček šlehačky a šálek horké kávy, všichni budou nadšeni. Na těsto budete potřebovat jen čtyři suroviny - polohrubou mouku, tvaroh, máslo nebo Zlatou Hanu a trochu prášku do pečiva. 

    8 z 15

    Jablkový závin pro chlapy

    Jablkový závin pro chlapy

    Jablkový závin upečete z jogurtového těsta, naplněného nahrubo nastrouhanými jablky. Jakmile odpočinuté těsto rozválíte, tak pláty potřete rozpuštěným máslem, posypte strouhankou a poklaďte jablky. Pro chuť je posypte ještě skořicí a vanilkovým cukrem. Před pečením závin potřete máslem.

    9 z 15

    Nekynutý makový závin z mála surovin

    Nekynutý makový závin z mála surovin Video

    Těsto na tento závin obsahuje pomazánkové máslo, hladkou mouku, žloutek a špetku soli. K plnění se výtečně hodí povařená maková náplň, doplněná vmíchanou čokoládou. Naplněný a srolovaný závin potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky

    10 z 15

    Závin z jogurtového těsta

    Závin z jogurtového těsta Video

    Jednoduché a mnohokrát osvědčené jogurtové těsto po vychlazení rozválejte a naplňte jako obvykle strouhanými jablky, která posypete jemně strouhankou nebo mletými ořechy. Pro chuť závin ještě posypte skořicí a cukrem. Upečte pěkně dozlatova.

    11 z 15

    Závin s ořechovou nádivkou

    Závin s ořechovou nádivkou

    Listové těsto rozválejte a naplňte je ořechovou nádivkou, kterou připravíte tak, že nastrouhané vlašské ořechy smícháte s cukrem a citrónovou kůrou, spaříte vařícím mlékem a po promíchání necháte zchladnout. Naplněné záviny před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem.

    12 z 15

    Závin ze šlehačkového těsta

    Závin ze šlehačkového těsta

    Do šlehačkového těsta budete kromě smetany ke šlehání potřebovat hladkou mouku, kypřicí prášek, vejce a trošku octa a soli. Po odpočinutí těsto rozdělte na díly, vyválejte, naplňte, potřete rozpuštěným máslem, který jste smíchali s trochou rumu. Hotové záviny ještě znovu potřete máslem a nechte vychladnout.

    13 z 15

    Závin z pomazánkového másla

    Závin z pomazánkového másla

    Na závin z pomazánkového másla je potřeba jen několik surovin. Kromě pomazánkového másla si připravte polohrubou mouku, Heru a žloutek. Přidejte špetku soli a vypracujte vláčné těsto, které vyválíte a naplníte tradiční "závinovou" náplní tzn. jablky, vanilkovým cukrem, voňavou skořicí a rozinkami. Těsně před dopečením tento závin potřete smetanou nebo mlékem.

    14 z 15

    Jablečný závin - podvodní

    Jablečný závin - podvodní

    Těsto z tohoto receptu po zpracování dejte do mísy se studenou vodou a celé je ponořte. Pod vodou je nechte alespoň 2 hodiny. Po osušení těsto rozdělte na díly, vyválejte je, dejte do nich osmaženou strouhanku, nastrouhaná jablka, ořechy, případně rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr a skořici. Po naplnění upečte záviny pěkně dozlatova.

    15 z 15

    Listový závin bez překládání

    Listový závin bez překládání

    Z několika surovin vypracujte těsto, která dáte přibližně na hodinu do ledničky. Po vychlazení těsto rozválejte, naplňte jablky, tvarohem, mákem nebo jinou oblíbenou náplní. Těsto se hodí i k plnění slanými náplněmi. Po zavinutí všechny záviny upečte pěkně dozlatova.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky