Křehký jablečný závin
Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 379 kJ / 3 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,29 g |
Tuky | 231,21 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 133 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 222,39 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme žloutky a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout.
Krok 2: Zatím oloupeme a nastrouháme jablka.
Krok 3: Z těsta vyválíme 2 pláty, každý posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka.
Krok 4: Jablka pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Opět trochu posypeme strouhankou a pokapeme máslem.
Krok 5: Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.
Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech s pečicím papírem spojem dolů. Konce se přehnutím také uzavřou. Krok 6: Závin na plechu propícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Pečeme při 180 °C přibližně po dobu 30 minut.
Zveřejněno 17. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
Moje poznámka
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 15 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Vladik. před 22 minutami
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
káťa před 8 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 10 hodinami
Ostravská kapustnice
Kajkajak před 12 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
Ana_Kreb před 13 hodinami
Velikonoční hlavička
ivka315 před 14 hodinami
Zapečené žampiony s nivou
oligarda před 14 hodinami
Kedlubnové zelí
vanilj před 15 hodinami
Kefírové muffiny s borůvkami
Denade před 17 hodinami
Tématické fráze:
jablečný zavin,
jablečný závin recept,
zavin,
závin jablečný,
recept na jablečný závin,
křehký jablečný štrůdl,
jablkový závin,
krehky strudl,
jablečný závin z listového,
křehký jablkový závin,
výborný jablečný závin,
jablečnýzávin,
jablečné záviny,
recepty na jablecny zavin,
závin z křehkého těsta,
recepty jablečný zavin,
závin recept,
recept jablecný závin,
jablečný štrůdl,
jablečný závin
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
máslo,
voda,
jablko,
rozinky,
ořechy,
skořice,
máslo,
strouhanka,
vejce
Komentáře (46)
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno
Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu
Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí