Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ajvar je pomazánka či omáčka zejména z pečených paprik. Ze zeleniny v ní někdy najdete také lilek a rajčata. Jedná se o typickou specialitu ze zemí Balkánského poloostrova. Podle jednoduchého receptu si ajvar uděláte i doma.

Receptů na ajvar najdete nespočet; v každé zemi a rodině se připravuje trochu jinak. Často se do něj však přidávají stroužky česneku nebo chilli papričky, takže je lehce pikantní. Ačkoliv ajvar bývá většinou prezentován jako pomazánka či omáčka, v kuchyni má širší využití.

Jak se dělá ajvar

Na základní recept na ajvar si přichystejte 5 červených paprik, 2 lilky, 3 stroužky česneku, 1 feferonku, 100 ml olivového oleje, šťávu z 1 citrónu a sůl.

  • Omyté papriky a lilky dejte celé na plech vyložený pečicím papírem. Pouze lilky na několika místech propíchejte nožem.
  • Pečte v rozehřáté troubě na 220 °C, dokud zelenina nezačne lehce černat a měknout. To bude trvat asi 20–30 minut.
  • Po upečení nechte chvíli vychladnout. Jak lilky, tak i papriky zbavte slupky, papriky pak také jadřinců. 
  • Zeleninu nakrájejte na menší kousky, které dejte do kastrolu. Zalijte olejem, osolte, přidejte prolisovaný česnek, feferonku a přiveďte k varu.
  • Na mírném plamenu za občasného míchání duste 30 minut. Nakonec přilijte citrónovou šťávu a směs rozmixujte.
  • Ještě horké nalijte do čistých zavařovacích sklenic a podle potřeby sterilujte.

Na co použít ajvar

Ajvar se používá jako pomazánka na pečivo, a to buď samotný, nebo smíchaný s dalšími ingrediencemi. Uděláte z něj omáčku k masu, nebo maso v ajvaru rovnou upečete. Zastane funkci kečupu, a to nejen při dochucování jídel, ale i v základu na pizzu. Ajvar můžete přidat také do zeleninových polévek

Lehce pikantní zeleninovou směs uděláte i z oblíbených cuket, paprik a rajčat. Štiplavost pomazánce dodává česnek, zázvor a pálivá mletá paprika. V následujícím videu uvidíte její přípravu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli