Jak pěstovat a sklízet kopr. Oblíbená aromatická rostlina je nepostradatelná při zavařování okurek
Kopr je považovaný za rostlinu, která se velmi snadno pěstuje. Ne vždy se nám ale jeho pěstování daří podle našich představ. Poradíme, jak se o rostliny kopru starat a jak jeho natě sklízet, abychom z něho měli co nejvíce užitku.
Kopr pěstujeme pro sklizeň mladé aromatické natě i odkvetlých květenství se vznikajícími semeny. Mladou nať využijeme běžně v kuchyni, a to hlavně do polévek a omáček, ale i mladá květenství oceníme při nakládání okurek a jiné zeleniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat kopr
Pěstování kopru není náročné.
- Rostliny potřebují k růstu teplo a dostatek vláhy, jinak zasychají a zakrňují.
- Výsev kopru pro postupné sklizeň provádíme od dubna do řádků. Výsev by neměl být příliš přehuštěný, protože každá rostlina potřebuje dostatek místa pro dobrý růst.
- Kopr vyséváme v průběhu sezóny opakovaně, ještě v srpnu můžeme vyset poslední dávku semen pro podzimní sklizeň.
- Kopr roste rychle a je vhodný k doplnění jiných rostlin na záhonech. Můžeme ho dávat na kraje řádků (např. mrkve a petržele), poslouží k jejich označení, protože klíčí dříve.
- Tip: Ve fóliovnících a sklenících při dostatečné zálivce naroste velmi pěkný kopr, jeho přebytek lze využít k mražení.
- Kopr sklízíme buď brzy ráno nebo pozdě odpoledne, když zrovna není velké vedro.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kopr v naší kuchyni
Kopr je nepostradatelnou součástí některých jídel.
- Koprová polévka: typickou polévku letní kuchyně si uvaříme rádi i v zimě, ale kopr použijeme mražený.
- Koprová omáčka: patří k našim nejžádanějším omáčkám. Výborně chutná s bramborami a vajíčkem.
- Okurkové saláty: kopr je příjemně dochutí.
- Nakládání okurek: ať už připravujeme kvašáky, nebo sterilované okurky v octovém nálevu, kopr je jejich důležitou součástí.
- Nakládání zelí: kvašené zelí se dá ochutit více způsoby. Jednou z variant je přidání kopru.
Podle následujícího videa snadno připravíte skvělou koprovou omáčku. Doporučujeme vyzkoušet a ochutnat.
Kopr je podle lidového léčitelství považován za rostlinu, která podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a má močopudné účinky. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, do čeho ještě kopr používáte a v čem ho máte nejraději.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Koprová polévka patří k těm nejoblíbenějším. Každá rodina ji vaří trochu jinak a má svůj osvědčený recept
Jak uvařit oblíbenou koprovou omáčku. Jak ji zahustit a ochutit podle osvědčených receptů
Komentáře