Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzení masa je krásný a kouřem vonící koníček, který v posledních letech nachází mnoho příznivců. Tato metoda tepelné úpravy patří mezi nejstarší postupy zpracování a pokrmy díky kouři získávají nezaměnitelnou chuť i vůni.

Chuť výsledného uzeného masa ovlivníte především nakládáním, ke kterému potřebujete hlavně obyčejnou sůl a také oblíbený česnek či bylinky. Sůl je navíc spolehlivým konzervantem a skvěle prodlouží trvanlivost potravin.

Jak naložit maso na uzení

Před nakládáním byste měli zvážit správný výběr masa, vybírejte především tučnější části jako jsou bůček, plec, krkovička či žebra. Vyudit můžete také sýry, drůbež či domácí klobásy. Poradíme 2 metody, jak maso naložit:
  1. Naložení masa nasucho: U této metody stačí maso nasolit běžnou kuchyňskou solí, kterou můžete obohatit o koření, nejčastěji česnek, sušené bylinky, jalovec či bobkový list. Sůl je třeba důkladně vtírat do povrchu masa a poté je potřeba maso uskladnit nejlépe do uzavíratelné nádoby bez přístupu vzduchu, zabalené do potravinové fólie. Připravené maso skladujte při teplotě do 4 °C, a to po dobu přibližně 3–6 týdnů.
  2. Naložení masa do roztoku: Druhou možností je, jak již název napovídá, nakládání masa do solného roztoku, a to v poměru 800 g soli na 10 litrů vody. Podle své chuti můžete do roztoku přidat další koření - česnek, mletou i uzenou papriku, kmín či rozmarýn nebo tymián. Maso by mělo být celé ponořené, proto je ho třeba v nádobě zatížit a uložit do chladu na 3–6 týdnů. Maso pravidelně kontrolujte a pohlídejte, aby nedošlo ke zkažení roztoku.

Nakládání masa je časově zdlouhavý proces, avšak odměnou vám budou báječné pochoutky. Po vyjmutí je maso potřeba omýt a osušit, pak už je čas pustit se do očekávaného uzení v domácí udírně. Z tohoto procesu vznikne i taková pochoutka, jakou je uzené vepřové koleno, které si můžete vyzkoušet upéct podle videonávodu.

 

Komentáře (1)

Před lety jsem vyzkoušel první metodu. Dopadlo to žalostně, maso bylo přesolené. S kamarády jsme vypilovali následující postup:
Každý kus masa zvážím. Dle váhy nachystám sůl je to 22g na 1kg masa. Používám Pragandu, Lze použít i obyčejnou ale neni to ono, když tak aspoň půl na půl. Prolisuji 4 až 5 stroužků česneku, vmíchám naváženou sůl. Směsí potřu maso ze všech stran. Maso vložím do sáčku a zavakuuji. Takto připravené maso naslkádám do ledničky (není třeba překládat). Pokud použijete Pragandu, je maso za týden připraveno k uzení. Stačí vyjmout ze sáčku, omýt, osušit a pověsit do udírny. Udím 6-8 hodin na 70 stupňů C. Po vyuzení dávám do elektrického zavařovacího hrnce a povařím na 80 stupňů C hodinu. Můžu i 2 hodiny, potom lze maso přímo nakrájet a konzumovat.
Porovnávali jsme postup s mokrou metodou. Ta suchá jednoznačně zvítězila.

Další tipy a triky