Jak naložit maso k uzení? Poradíme dvě metody k dosažení lahodné chuti
Uzení masa je krásný a kouřem vonící koníček, který v posledních letech nachází mnoho příznivců. Tato metoda tepelné úpravy patří mezi nejstarší postupy zpracování a pokrmy díky kouři získávají nezaměnitelnou chuť i vůni.
Chuť výsledného uzeného masa ovlivníte především nakládáním, ke kterému potřebujete hlavně obyčejnou sůl a také oblíbený česnek či bylinky. Sůl je navíc spolehlivým konzervantem a skvěle prodlouží trvanlivost potravin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak naložit maso na uzení
- Naložení masa nasucho: U této metody stačí maso nasolit běžnou kuchyňskou solí, kterou můžete obohatit o koření, nejčastěji česnek, sušené bylinky, jalovec či bobkový list. Sůl je třeba důkladně vtírat do povrchu masa a poté je potřeba maso uskladnit nejlépe do uzavíratelné nádoby bez přístupu vzduchu, zabalené do potravinové fólie. Připravené maso skladujte při teplotě do 4 °C, a to po dobu přibližně 3–6 týdnů.
- Naložení masa do roztoku: Druhou možností je, jak již název napovídá, nakládání masa do solného roztoku, a to v poměru 800 g soli na 10 litrů vody. Podle své chuti můžete do roztoku přidat další koření - česnek, mletou i uzenou papriku, kmín či rozmarýn nebo tymián. Maso by mělo být celé ponořené, proto je ho třeba v nádobě zatížit a uložit do chladu na 3–6 týdnů. Maso pravidelně kontrolujte a pohlídejte, aby nedošlo ke zkažení roztoku.
Nakládání masa je časově zdlouhavý proces, avšak odměnou vám budou báječné pochoutky. Po vyjmutí je maso potřeba omýt a osušit, pak už je čas pustit se do očekávaného uzení v domácí udírně. Z tohoto procesu vznikne i taková pochoutka, jakou je uzené vepřové koleno, které si můžete vyzkoušet upéct podle videonávodu.
Komentáře